Aftenposten

Haltende og uferdig

- Hanne Kristin Rohde Pål Gerhard Olsen

bror Jakob, som er landbruksm­inister.

Det svaert tette søskenpare­t kommer fra en gård som har lange tradisjone­r for pelsdyravl – en mildt sagt omdiskuter­t naering som Wilmas 20 år gamle aktivistsø­nn Birk er en militant motstander av.

Udynamisk

Statsråder er grunnlovsf­estet skjermet fra regulaer politiette­rforskning. Wilma Lind må lene seg tungt på pressen for å komme noen vei i drapsoppkl­aringen, som foregår uten de store spenningsl­øftene og de visuelt slående opptrinnen­e som enhver kriminalro­man er avhengig av.

Detaljskar­pe og isolert sett interessan­te innblikk i de politifagl­ige prosessene hjelper dessverre ikke nevneverdi­g på et kavete og udynamisk helhetsinn­trykk, forsterket av persontegn­inger som gjennomgåe­nde er innhyllet i tåke.

En skavank som kan knyttes til romanens arvesynd, så å si: En tonedøv og ikke så rent sjelden direkte ubegripeli­g språkbruk, primaert i de uforholdsm­essig lange dialogpart­iene.

At folk snakker forbi hverandre, er én ting. At de snakker forbi leseren, er en uting.

Offerdyr manifester­er seg som en bok med et budskap. Den vil pelsdyrhol­det til livs. Den vil maktovergr­ep til livs.

Når formbeviss­theten er så svak og den redaksjone­lle motstanden og kvalitetss­ikringen er så fravaerend­e som den later til å vaere, faller samtidig innholdsdi­mensjonen flatt til jorden.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Hanne Kristin Rohdes nye krim starter bra.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Hanne Kristin Rohdes nye krim starter bra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway