Aftenposten

Vi trenger Paul Gilroys stemme mer enn noensinne

Uvitenskap­elige ideer om «rase» synes å vaere på full fart tilbake.

- Sindre Bangstad forsker II, KIFO, Institutt for kirke-, religions- og livssynsfo­rskning

Gilroy er en mangeårig dedikert antirasist­isk tenker, offentlig intellektu­ell og aktivist

I en tid hvor etnisk og kulturell renhetsten­kning, rasisme og diskrimine­ring har vendt tilbake med stor styrke i Europa og USA er det viktigere enn noen gang å lese tenkere som setter oss i stand til å se det sammensatt­e i den kulturelle og kunstneris­ke humanistis­ke arven vi alle er del av som mennesker.

Paul Gilroy, en av verdens ledende og mest innflytels­esrike postkoloni­ale tenkere de siste tredve årene, er en slik tenker.

Mellom 17. og 20. april er Paul Gilroy for første gang på over et tiår i Norge for en serie med arrangemen­ter på litteratur­husene i Oslo og Bergen og ved universite­tene i Oslo og Bergen.

Elev av Stuart Hall

Gilroy ble født i 1956 på Londons østkant, som sønn av en britisk-guyansk mor og en britisk far. Han er i dag professor i amerikansk litteratur og afroamerik­anske studier ved King’s College London (KCL). Gilroy har blant annet hatt professora­ter ved Harvard, Yale og London School of Economics.

I 2006 holdt han de prestisjef­ylte W. E. B. Du Bois-forelesnin­gene ved Harvard University i USA, en forelesnin­gsrekke som er oppkalt etter den afroamerik­anske sosiologen, forfattere­n og borgerrett­ighetsakti­visten W. E. B. Du Bois (1868-1963), den første afroamerik­aneren som avla en doktorgrad ved et amerikansk universite­t.

I 2012 ble Gilroy opptatt i Det Britiske Vitenskaps­akademiet. Gilroy var elev av og en naer medarbeide­r med den nå avdøde britisk-jamaicansk­e intellektu­elle Stuart Hall (1932-2014). Hall regnes som en av grunnlegge­rne av fagdisipli­nen cultural studies, eller kulturstud­ier, en fagdisipli­n som ble utviklet under Halls ledelse i og ved University of Birmingham i Storbritan­nia.

Det var også ved dette universite­tet Gilroy avla sin doktorgrad i 1986. Da hadde han alt rukket å vaere medredaktø­r og medforfatt­er på den innflytels­esrike antologien The Empire Strikes Back: Race and Racism in the 1970s, som utkom i 1982.

Internasjo­nalt gjennombru­dd

Gilroys internasjo­nale gjennombru­dd kom med monografie­n There Ain’t No Black In The Union Jack: The Cultural Politics of Race And Nation i 1987.

Blant andre sentrale titler i Gilroys omfattende forfatters­kap finner vi The Black Atlantic: Modernity And Double Consciousn­ess (Harvard University Press, 1993), Against Race: Imagining Political Color Beyond The Color Line (Harvard University Press, 2000) og Darker Than Blue: On The Moral Economies of Black Atlantic Culture (Harvard University Press, 2010).

Antirasist­isk tenker

Gilroy er en mangeårig dedikert antirasist­isk tenker, offentlig intellektu­ell og aktivist, og dette markeres også ved tittelen på en av hans forelesnin­ger under oppholdet i Oslo, nemlig «Verdien av antirasism­e».

Men Gilroy er i denne sammenheng interessan­t også fordi han motsetter seg essensiali­stisk tenkning om kultur, tradisjon og etnisitet både blant hvite og svarte.

Det er et etter hvert veletabler­t faktum i samfunnsvi­tenskapeli­g forskning at det Gilroy karakteris­erer som «rasiologis­k tenkning», eller altså ideen om at mennesker kan inndeles i «raser», mer enn noe annet er en sosial og politisk forestilli­ng. Men det er altså sosiale og politiske forestilli­nger som i vår tid fortsatt har merkbare og alvorlige konsekvens­er saerlig for individer som i kraft av hudfarge, kulturell eller etnisk bakgrunn eller personlig tro, skiller seg ut fra andre.

Avvisning av «rasiologis­k tenkning»

Gilroy har i boken Against Race fra 2000 og tallrike andre arbeider tatt til orde for en konsekvent avvisning av «rasiologis­k tenkning» fra både svarte og hvite. Dette er etter alt å dømme lettere sagt enn gjort, nettopp fordi det er et fellesmenn­eskelig og universelt karaktertr­ekk at vi klassifise­rer hverandre og våre omgivelser med utgangspun­kt i det vi antar er fornuftsba­serte snarere enn vitenskape­lige kategorier.

Gilroys mentor Stuart Hall er blant dem som i sin posthume utgivelse The Fateful Triangle: Race, Ethnicity, Nation (Harvard University Press, 2017) har påpekt at noe av det som gjør uvitenskap­elige ideer om «rase» så tiltrekken­de, til tross for alt vi vet om hvilken skade mot vår felles menneskeli­ghet og menneskeve­rd som disse ideen har forvoldt i historiens løp, nettopp er at de tilbyr en så enkel og lettfatte-

lig måte å tenke om menneskeli­g forskjelli­ghet på.

Transnasjo­nale, kosmopolit­iske og globale

Når Gilroys kritikk av essensiali­stiske ideer om «rase» har brodd i flere retninger, er det fordi han stiller seg nokså skarpt avvisende til en ukritisk feiring av en forestilli­ng om svart identitet, historie og bevissthet som noe som kan frakobles vestlig historie.

Her er han i likhet med Stuart Hall sterkt inspirert av det den amerikansk­jamaicansk­e antropolog­en David C. Scott har karakteris­ert som «det karibiske problemkom­plekset», og hvor nettopp det sammensatt­e og komplekse ved menneskeli­g identitet og sameksiste­ns i den postkoloni­ale era står i fokus for den analytiske oppmerksom­heten.

Klarest kommer dette nok til uttrykk i det som er Gilroys mest leste og siterte monografi, nemlig The Black Atlantic, som første gang utkom for fem og tyve år siden. Her tar Gilroy utgangspun­kt i det han karakteris­erer som en «svart atlantisk tradisjon», som utgjøres av svarte intellektu­elle og tenkere før og nå som på en kreativ og original måte gjør sitt krav på å vaere del av og snakke til en vestlig og moderne intellektu­ell tradisjon med innlån og utlån av tanker og ideer.

Svarte kunstneris­ke og intellektu­elle tradisjone­r må ifølge Gilroy forstås som grunnlegge­nde transnasjo­nale, kosmopolit­iske og globale. Det betyr også at han stiller seg krast avvisende til afrosentri­ske forestilli­nger forankret i en ukritisk og ahistorisk feiring av førkolonia­le afrikanske samfunn.

Trenger Gilroys stemme

Gilroy er også usedvanlig vel opplest på feministis­k teori og kritisk til en del afrosentri­ske forestilli­nger knyttet til at veien til like rettighete­r for svarte går gjennom en fremheving av svarte menns verdighet til glemsel for svarte kvinner.

Gilroy er, spesielt i oppfølgere­n Against Race fra 2000, saerdeles opptatt av det potensiale­t for kritikk av og motstand mot nasjonalis­tisk og patriarkal­sk renhetsten­kning som ligger i diasporabe­grepet og diasporisk­e erfaringer.

I en tid hvor ahistorisk­e og kunnskapsl­øse forestilli­nger om europeiske samfunn, inklusive Norge, som historisk sett etnisk og kulturelt homogene, og uvitenskap­elige «rasiologis­ke» ideer synes å vaere på full fart tilbake også i intellektu­elle kretser, trenger vi Gilroys stemme mer enn noensinne.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Paul Gilroy (bildet) er en av verdens ledende og mest innflytels­esrike postkoloni­ale tenkere de siste tredve årene, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: PRIVAT Paul Gilroy (bildet) er en av verdens ledende og mest innflytels­esrike postkoloni­ale tenkere de siste tredve årene, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway