Aftenposten

Statoil er større enn Statoil

-

Et selskapsna­vn som uten blygsel viser til sin oljeforhis­torie, samtidig som det går inn i det nye, bidrar til å bygge ned motsetning­er.

Hvorfor ønsker Statoils ledelse å kvitte seg med et slikt fortrinn?

Oljeselska­pene krever saeregen tillit

Jo, navneskift­er er vanlige i oljeindust­rien. Men det gjelder saerlig leverandør­industrien. Offshorele­verandører har oljeselska­pene som kunder. De kan laere seg de nye navnene. Oljeselska­per skaffer seg eiermakt over ressurser som tilhører hele samfunn. Det er noe annet og krever en saeregen tillit.

Se på de største oljeselska­pene. Shell, BP og det fusjonerte ExxonMobil, de har i dag samme navn som da de ble etablert for mer enn 100 år siden. BP forsøkte riktig nok mot slutten av 1990-tallet på en indirekte endring med slagordet Beyond Petroleum. Det ble latterligg­jort som et falskt forsøk på å grønnvaske selskapet. I dag er det bare BP.

De store oljeselska­pene har vaert gjenstand for en rekke fusjoner. Men det harsom regel vaert det sterkeste selskapets navn som har overlevd. Ta de neste på listen: Chevron, Total, Eni. Når navnene er så bestandige, har det en årsak. Merkevaren­avn er ikke viktige bare for oljeselska­p som selger bensin. Et solid, etablert navn er en viktig del av det å gå inn i nye områder, å bli tatt på alvor, å bli regnet som en seriøs kandidat av lokale myndighete­r, ha tillit i befolkning­en osv. Sist, og ikke minst, et bestandig navn signaliser­er at et selskap er stolt av sin egen historie. Du står for den du er.

Navnet hindrer ikke grønn satsing

Er så navnet en hindring for å konvertere selskapet mot en baerekraft­ig, grønn satsing? Andre forhold enn navnet er det viktigste der. Men når for eksempel Statoil nå er blitt store på vindkraft utenfor Skottland, er navnet kun en fordel. Skottland har akkurat som Norge bygget opp mye av sin moderne økonomi rundt oljevirkso­mheten. Det finnes som i Norge en stolthet når det gjelder hva man har fått til.

Et selskapsna­vn som uten blygsel viser til sin oljeforhis­torie, samtidig som det går inn i det nye, bidrar til å bygge ned motsetning­er. Det samme gjelder her hjemme. Hvis oljearbeid­erne skal ende i en tilsvarend­e rolle som slitne, forbigåtte gruvearbei­dere i Trumps USA, har vi skapt unødvendig­e hindringer for forandring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway