Aftenposten

Vi som kalles feite, dumme horer, trenger iblant å vite at vi er bra nok

-

Gi oss litt pusterom. For det er flere av oss som er på randen av å kortslutte.

«Se, hun disser når hun går».

«Hun er seriøst større enn jeg kan strekke ut armene».

«Du må jobbe mer! Jeg blir bekymret, vi har gått gjennom dette flere ganger, så nå må du kunne det. Det er snart eksamen! Ta deg sammen».

«Hun er sykt taper».

«Jeg er bekymret for vekten din, du legger på deg ti kilo i året. Du må til legen, vi må ta grep!»

«Du trener ikke nok».

«Hun er en feit, dum hore».

«Ingen liker deg».

Forestille­r du deg denne personen nå? Du har et bilde av henne? Hvordan ser hun ut? Er hun skikkelig feit, sånn 300 kilo feit? Hvilket bilde får du i hodet av denne jenta, som er meg, når du leser dette?

Jeg er lei

Hva om jeg forteller deg at hun har noen kilo ekstra, men ikke mange. Hun har ganske langt, brunt hår. Krøller nederst. Hun har blågrønne øyne. Hun bruker mye sminke. Hun jobber med skoleoppga­ver hver dag. Hun kommer ofte sent til skolen. Hun har et snitt på 4,3. Hun er en 15 år gammel jente. Hun smiler nesten alltid. Hun har mistet motivasjon­en. Hun hater seg selv. Hun er lei.

Kommentare­ne du nettopp leste, er ting som blir sagt til meg ukentlig. Noen ganger daglig.

Mamma og pappa er bekymret for vekten min. Klassekame­ratene mine synes jeg er stygg og dum - en hore. Laererne mine er bekymret for karakteren­e mine.

Men jeg trener nesten hver dag, spiser ikke så mye usunt, prøver å gå ned i vekt og jobber med skole hver dag. Hvorfor legger ingen merke til dette?

Gi oss pusterom

Alt stresser meg. Jeg har begynt å skulke i form av å si at jeg er syk. For hver gang laererne kjefter på meg for at jeg ikke forstår, så jobber jeg mindre. Utsetter flere og flere prøver.

Jeg spiser mer og mer usunn mat for hver gang mamma og pappa sier at de skal sende meg på Grete Roede-kurs eller på lavkarbodi­ett med en gruppe med andre ungdommer.

Jeg er ikke lenger den samme jenta. Jeg er ikke lenger samme person.

Om du leser dette, om du er forelder, elev, laerer eller noe annet: vi som kalles feite og dumme, trenger å vite at vi er bra nok innimellom.

Det er ikke så mye som skal til. Bare litt ros. Gi oss litt pusterom. For det er flere av oss som er på randen av å kortslutte. Hva hadde du gjort om du var statsminis­ter for en dag?

Det første jeg ville gjort, er å øke skattene for å bruke dem til å styrke kollektivt­ransport. Jeg ville også gjort togog bussbillet­ter billigere.

I tillegg ville jeg på vegne av Norge anerkjent Palestina som en selvstendi­g stat for å vise støtte til fredsforha­ndlingene og tostatsløs­ningen mellom Israel og Palestina. Det er på høy tid at Norge tar et tydelig standpunkt. Vi må vise at ulovlig okkupasjon av et palestinsk land ikke er greit.

Beirut & Beyond med redaktør Harald Stanghelle

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIA ZAMURIY / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Jeg har null motivasjon og jeg er lei, skriver jente (15).
FOTO: MARIA ZAMURIY / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Jeg har null motivasjon og jeg er lei, skriver jente (15).
 ??  ??
 ??  ?? Navn: Shabnam Sadegi Alder: 17
Bosted: Notodden
Navn: Shabnam Sadegi Alder: 17 Bosted: Notodden

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway