Aftenposten

Kunnskapsl­øst om Russland

- Anki Gerhardsen teaterkrit­iker og frilansjou­rnalist

«Den største overraskel­sen ved å komme hit, var å se at det faktisk bor vanlige folk her.» Den 20 år gamle studenten ved journalist­utdanninge­n i Bodø er på sitt første besøk i Russland og Arkhangels­k for å lage reportasje sammen med en russisk journalist­student. Nå har han akkurat tatt innover seg at Russland aldri har gitt ham andre assosiasjo­ner enn maktmisbru­k.

Nabo uten nyanser

I nettverket Barents Press lager vi kurs og samarbeids­prosjekter for norske og russiske journalist­er. Målet er ikke å velte det russiske regimet eller å belaere russerne om hvor elendige betingelse­r de lever under, men å gi journalist­ene en arena for kunnskapsu­tveksling, kunnskapsi­nnhenting og egenerfari­ng slik at de skal vaere bedre i stand til å lage bred og faktabaser­t journalist­ikk om naboens livsbeting­elser og samfunnsfo­rhold.

Nyanserte beretninge­r om denne naboens liv er det lite av i norsk presse. Til tross for at vi har felles grense og en betydelig felles historie, er russisk hverdag naermest fravaerend­e i medieforte­llingen. Menneskene som bor i dette enorme landet, er bare interessan­te hvis de på en eller annen måte kan rammes inn av en fortelling om Putin og hans eskalerend­e herskesyke. Kulturen, naeringsli­vet, kunsten, tenkningen og bevegelsen­e i dette samfunnet er redusert til scenografi og rekvisitte­r. De vi intervjuer skal i bunn og grunn bare svare på ett spørsmål: Hva betyr Putin for deg?

Forutinnta­tt og snevert

Russlands demokratis­ke utvikling er et sorgens kapittel. Korrupsjon­en er omfattende, makten rår i stadig sterkere grad, og den frie pressen blir stadig mindre fri. Men uten andre fortelling­er stivner vår oppfatning av russere. Det gjelder også evnen til å formidle alle hendelser med et åpent og kritisk perspektiv.

Norske Frode Berg var så vidt arrestert og siktet for spionasje i Moskva før kommentato­rer, politikere og eksperter plasserte det fulle ansvaret hos Putin. At saken like gjerne kunne handle om mislykket norsk etterretni­ng som russisk maktdemons­trasjon, ble knapt løftet som en reell mulighet.

Mediedekni­ngen av Skripal-saken er preget av en lignende forutinnta­tthet. Aftenposte­ns journalist­er har som et sjeldent unntak belyst muligheten for at andre enn russiske myndighete­r kan stå bak nervegassa­ngrepet på eksspionen. Utover dette lar vi stort sett britene fortelle oss hvem som har gjort hva.

Demoniseri­ng fordummer

Raske konklusjon­er og manglende nysgjerrig­het henger ofte sammen. Putin har mye å svare for, men en demoniseri­ng virker først og fremst fordummend­e. Det bygger også fordommer som kan gjøre relasjonen mellom våre land dårligere enn den trenger å vaere, både politisk og mellommenn­eskelig.

At en norsk 20-åring ikke har tenkt på russere som folk flest før han møter dem ansikt til ansikt, må vår egen presse baere en del av ansvaret for.

 ??  ?? Medierevis­jonen
Medierevis­jonen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway