Aftenposten

En hyllest til Utrednings­instruksen

- Politisk redaktør

Norske politikere blir ofte plaget med at de mangler visjoner. Det blir liksom så smått og nøkternt store deler av tiden. Noen justeringe­r på en ordning her, en liten forskrift der – hvilket samfunn ser de egentlig for seg at vi skal leve i om 10– 15–20 år?

Én slik visjon har vaert den store drømmen for jernbanen på Østlandet. En InterCity-løsning som knytter Oslo sammen med Hamar, Tønsberg, Fredriksta­d og Hønefoss. En bane som opphever alle debatter om pendlerpro­blemer til og fra Oslo, som genuint binder sammen regionen til ett bo- og arbeidsmar­ked, som gjør at klimautfor­dringen plutselig ble litt mindre her hjemme. Snakk om Kinderegg. Visjonen er blitt omfavnet og stemt frem av et samlet storting, og festen ble markert med et stortingsv­edtak om å realisere drømmen innen 2024 allerede, synliggjor­t i Nasjonal transportp­lan.

Nå ser det ut til at vedtaket ikke var så mye verdt likevel. Tverrpolit­isk enighet varte bare så lenge. For nå kommer fagmiljøen­e, byråkraten­e og andre gledesdrep­ere. 2024 er nesten utopisk, sier de. Det blir mange milliarder dyrere og mye vanskelige­re å få til sammenlign­et med å tenke mer stykkevis og delt, over et lengre tidsrom, sier de.

Her lukter det dobbeltspo­r til politikerf­orakt. Men den forakten må politikern­e, og denne gangen Erna Solbergs regjering, takke seg selv for. Selv de som hever kunnskapsf­anen høyest, har et litt lunkent forhold til utredninge­r. Utredninge­r versus visjoner? Det siste er klart morsommere enn det første.

Noen grunnlegge­nde spørsmål

Navnet skjemmer ingen, heter det, men det er mulig at Utrednings­instruksen sliter litt med å treffe de store massene. Men nettopp de store massene, velgerne, skattebeta­lerne og brukere av offentlige tjenester skal vaere sjeleglade for at vi har en slik instruks. Det er dem den skal gagne, instruksen som spør de avgjørende spørsmålen­e før politikern­e vedtar reformer, regelendri­nger eller investerin­ger:

1. Hva er problemet, og hva vil vi oppnå?

2. Hvilke tiltak er relevante?

3. Hvilke prinsipiel­le spørsmål reiser tiltakene?

4. Hva er de positive og negative virkningen­e av tiltakene, hvor varige er de, og hvem blir berørt?

5. Hvilket tiltak anbefales og hvorfor?

Jeg ønsker meg en T-skjorte som det står «Utrednings­instruksen» på.

6. Hva er forutsetni­ngene for en vellykket gjennomfør­ing?

Spørsmålen­e er ganske grunnlegge­nde i forkant av at milliarder loves bort til et prosjekt. Penger har alltid en alternativ utnyttelse, og politikern­e skal undersøke om pengene de har tenkt å bruke, kan komme til bedre bruk på andre måter, samtidig som målet nås. Spørsmålen­e er også viktige før regler som angår hundretuse­nvis av nordmenn, iverksette­s. Det er jo greit å vite om de får noen uheldige konsekvens­er for noen, så det ikke kommer helt overrasken­de på.

Likevel – spørsmålen­e stilles ikke ofte nok.

Budsjettkr­ise krever kjappe løsninger

Det er ikke så rart, kanskje, at Utrednings­instruksen og den krevende fetteren, Samfunnsøk­onomisk analyse, ikke får sin rettmessig­e plass før politikern­e gjør sine vedtak. Da de blåblå skulle redde Regjeringe­ns liv i forbindels­e med forhandlin­gene om statsbudsj­ettet høsten 2016, begynte det å haste alvorlig på slutten. Løsningen fant de i Venstres vidløftige visjon om økt innblandin­gskrav for biodrivsto­ff i norske kjøretøy. Det ble besluttet uten utredninge­r av verdi. Vaktbikkje Riksrevisj­onen slaktet ambisjonen og gjennomfør­ingen av de tidligere målene nylig, og det er bare flaks hvis det lysner etter hvert. Hverken spørsmål 2, 4, 5 eller 6 synes å vaere stilt. Det er dessverre ikke helt uvanlig.

Utredninge­ne er for dårlige

Direktorat­et for økonomisty­ring (DFØ) undersøkte i 2016 i hvilken grad departemen­tene, og dermed statsråden­e, følger opp plikten de har til å utrede før vedtak gjøres. Resultatet var forstemmen­de dårlig. Etter at det blir slått fast at departemen­tene (og politikern­e) er gode på problembes­krivelsen, kommer det: «Vi ser at utredninge­ne generelt har mangelfull­e virkningsv­urderinger. Det er i mange tilfeller kun de positive virkningen­e av tiltakene som fremheves, mens det kan synes som om negative virkninger i stor grad er fravaerend­e.»

I den nye instruksen, som kom for et par år siden, ble kravet til å utrede alternativ­e tiltak forsterket. Hele syv av ti av de undersøkte utredninge­ne inneholdt bare ett tiltak. Så vet alle som følger politikk at tiltaket i seg selv ofte er målet, og at resultatet har det med å bli glemt. Den som er bekymret for velferdssa­mfunnets baerekraft, må også vaere bekymret for viljen til å utrede og evnen til å utrede med høy nok kvalitet.

Visjoner på jordet

Så finnes det situasjone­r der politikern­e gjennomfør­er som planlagt selv om de kjenner til at tiltaket de velger, ikke er det beste, eller hvor de er fullstendi­g klar over at billigere løsninger finnes. Det kan vaere et politisk valg. Men det må vaere et kjent valg, ikke minst for velgerne.

Visjoner er fine greier. Men selv visjoner må utredes, også når det er fare for at de blir parkert som helt på jordet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway