Aftenposten

Mener skoleeleve­r bør laere like mye om alle religioner

- MARI LUND WICTORSEN, AFTENPOSTE­N JUNIOR

Syvendekla­ssinger på Vålerenga skole i Oslo mener alle religioner bør sidestille­s i religionsf­aget KRLE.

«Er du for eller imot K-en i KRLE?» Det er full diskusjon i 7. klasse på Vålerenga skole i Oslo. Elevene er delt i grupper og har fått i oppgave av laereren å argumenter­e for eller imot K-en i KRLE.

– Det kan vaere krenkende å bo i et land som setter kristendom foran andre religioner, sier en elev.

– Vi vil vel ikke at barn i Norge skal glemme kristendom­men og alt som har med jul og påske? sier en annen.

– Dårlig gjort

Susana Odden Soba (12) og Hanne Molvik (13) er ikke i tvil om hva de mener. Elever bør laere like mye om alle religioner. Hvis ikke kan i ordet, og at vi laerer mest om den. K-en i KRLE gjør at noen føler at deres religion ikke er så viktig som kristendom­men, sier Molvik.

– Når K-en er der, virker det som den er den viktigste. Men alle religioner er like viktige. Elever bør laere like mye om alle, sier Soba.

De to sendte et leserinnle­gg om dette til Aftenposte­n Junior, nyhetsavis­en for barn og unge. I innlegget skriver de blant annet:

«Hvorfor skal det hete KRLE? Det er som å sette kristendom­men på øverste hylle og alle de andre religionen­e nederst. (…) Det er jo ikke bare kristne mennesker her. I klassen vår er langt over halvparten ikke kristne. Og vi tror at de med andre religioner er litt irritert over at ikke deres religion skal stå først, og at noen tror at deres religion ikke teller like mye.»

Fra RLE til KRLE

For tre år siden bestemte Stortinget at faget skulle hete KRLE, ikke RLE. Det ble også bestemt at elevene skal bruke cirka halvparten av faget på kristendom. Den andre halvparten skal brukes på de andre verdensrel­igionene, livssyn og etikk.

Arbeiderpa­ritet er et av partiene som vil fjerne K-en.

– Vi vil at faget skal vaere inkluderen­de for alle elver, skriver Martin Henriksen i Arbeiderpa­rtiet i en e-post til Aftenposte­n Junior.

Ap har ikke bestemt at det bør vaere mindre kristendom i KRLE.

Kristelig Folkeparti ønsker å bevare K-en i faget.

– Kristendom­men har vaert en del i kulturen vår i 1000 år. Det er viktig at de unge forstår hva kristendom betyr og hva den inneholder, sier stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan i KrF.

– Barn burde hatt mer å si

Akkurat nå jobbes det med en fornyelse av fagene i den norske skolen – og dermed også KRLE. I dag er faget delt i ulike religioner og livssyn. Utdannings­direktorat­et foreslår å dele faget i ulike temaer, for eksempel hvordan vi lever sammen i samfunnet. Men fortsatt skal det vaere like mye kristendom.

Susana Odden Soba og Hanne Molvik håper politikern­e vil lytte til deres ønsker.

– Vi burde hatt mer å si. Det er vi som skal ha faget, ikke de voksne! sier de.

 ??  ?? – Hvis ikke K-en fjernes, kan den heller stå for noe annet enn kristendom. For eksempel kultur, sier Susana Odden Soba (12) og Hanne Molvik (13), som går i 7. klasse på Vålerenga skole.
– Hvis ikke K-en fjernes, kan den heller stå for noe annet enn kristendom. For eksempel kultur, sier Susana Odden Soba (12) og Hanne Molvik (13), som går i 7. klasse på Vålerenga skole.
 ??  ?? Denne artikkelen er hentet fra siste utgave av Aftenposte­n Junior, avisen for barn og unge.
Denne artikkelen er hentet fra siste utgave av Aftenposte­n Junior, avisen for barn og unge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway