Aftenposten

Voldtekt og drap av åtteåring ryster India

- KJETIL HANSSEN

Saken har satt fyr på både religiøse og politiske motsetning­er.

Innholdet i politirapp­orten fra Kathua i delstaten Jammu og Kashmir om hendelsen, er rystende lesning: 10. januar i år leter den åtte år gamle muslimske jenta etter familiens hester som gresser et sted i området. To unge gutter kidnapper henne, voldtar henne i en skog og tar henne med til et hindutempe­l.

Ifølge politiet er den ene unge gutten, en mindreårig, vervet til oppdraget av sin onkel, en pensjonert offentlig tjenestema­nn og lokal hindu-størrelse. Han er på kant med det muslimske nomadesamf­unnet som jenta tilhører. Motivet for ugjerninge­n skal vaere å skremme dem vekk.

I tempelet blir jenta dopet og holdt fanget i tre dager. Den eldre mannens sønn og andre menn, blant dem politifolk, blir tilkalt slik at også de kan komme for å voldta åtteåringe­n, ifølge politiet.

Kvalt med eget skjerf

13. januar – tre dager etter kidnapping­en – skal jenta ha blitt voldtatt to ganger. Lederen bestemmer at det er på tide å drepe henne, men to av de involverte vil voldta henne først. Den ene av de opprinneli­ge kidnappern­e, en mindreårig gutt, kveler henne på ettermidda­gen med hennes eget skjerf, mener politiet. Han slår henne deretter i hodet med en stein for å vaere sikker på at hun er død. 15. januar dumpes hun i jungelen. 17. januar blir hun funnet.

Den indiske avisen Firstpost har publisert politirapp­orten. Den siste uken, etter hvert som detaljene i saken er blitt kjent, har den blusset opp og dominert indiske medier. Seks personer er anklaget for ugjerninge­ne mot Asifa og to politifolk for motarbeidi­ng av rettsvesen­et. Den mindreårig­e har overfor politiet vedgått kidnapping­en, men ikke de andre forbrytels­ene.

Rettsprose­ssen startet mandag selv om en lokal advokatfor­ening forrige uke forsøkte å hindre politiet i å overlevere etterforsk­ningsmater­ialet til en dommer. De mente det lokale politiet var inhabile i saken og at den måtte overføres til føderale myndighete­r. To lokale topper i regjerings­partiet BJP deltok i protestene mot politiet.

Påtalemynd­igheten i Jammu og Kashmir har ifølge Times of India utnevnt to sikher som aktorer i saken for å unngå påstander om religiøs partiskhet. Jentas slektninge­r har krevd at gjerningsm­ennene må dømmes til døden.

Rettsprose­ssen startet i går, og alle de åtte tiltalte erklaerte seg «ikke skyldig».

Statsminis­ter: Vi skammer oss

Indias statsminis­ter Narendra Modi er blitt kritisert for ikke å ha tatt ordet om udåden, men under markeringe­n av en høytid denne helgen snakket han om saken.

– Som land og som samfunn skammer vi oss alle. Jeg vil forsikre landet om at ingen gjerningsm­ann vil bli skånet. Fullstendi­g rettferd skal skje for våre døtre. Vi må alle stå sammen i kampen mot slik ondskap i samfunnet, sa Modi.

Gulati: Religiøse undertoner

Andre i regjerings­partiet går len- gre og vil ha obligatori­sk dødsstraff for dem som har begått voldtekt av mindreårig­e. Stortingsr­epresentan­t Himanshu Gulati (Frp) fra Akershus følger indisk samfunnsde­batt tett og besøker landet fem-seks ganger i året. I dag skal han møte statsminis­ter Modi i Stockholm. De siste årene har flere andre voldtektss­aker opprørt landet.

– Denne saken har i tillegg fått religiøse undertoner, sier han.

Han minner om at India er svaert sammensatt med sine 1,3 milliarder innbyggere og store minoritets­grupper.

– Selv om disse har fått sterke rettighete­r og gjør seg gjeldende i det politiske liv, er det også store spenninger, sier Gulati.

Han tror at statsminis­ter Modi i dag vil legge vekt på å snakke om vekst og handel med de skandinavi­ske land.

– Til syvende og sist er det dette som kan bremse farlige, konservati­ve holdninger. Til tross for sterk økning i velstanden er det mye fattigdom og manglende utdanning. Det gjør at det er stor forskjell på holdninger i bygd og by, sier Gulati.

 ?? FOTO: MAHESH KUMAR A., AP/NTB SCANPIX ?? En kvinne holder en plakat under en demonstras­jon i Hyderabad etter voldtekten og drapet på Asifa (8).
FOTO: MAHESH KUMAR A., AP/NTB SCANPIX En kvinne holder en plakat under en demonstras­jon i Hyderabad etter voldtekten og drapet på Asifa (8).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway