Aftenposten

Anklager Svenska Akademien for taushet om overgrep

Forskere mener at en av Sveriges viktigste kulturinst­itusjoner i over 20 år har neglisjert anklager om seksuelle overgrep.

- EIRIK HUSØY

«Med tanke på de siste månedenes uverdige hendelser vil vi som er aktive i litteratur-, teater- og språkviten­skap og tilhørende felt, uttrykke vår sterke uro over Akademiets troverdigh­et og fremtid», skriver mer enn 100 forskere i et opprop i den svenske avisen Dagens Nyheter.

I oppropet blir det hevdet at flere medlemmer i Svenska Akademien har prioritert sine egne interesser over institusjo­nen og dets oppdrag.

«Ledende krefter har valgt i mer enn 20 års tid å neglisjere anklager om seksuelle overgrep. Man har i stor grad ignorert vitnesbyrd fra de kvinnene som har fortalt om det de er blitt utsatt for, og dyrket en taushetsku­ltur som tyder på nepotisme, partiskhet og vennskapsk­orrupsjon», heter det i oppropet.

«Vi er tvunget til å konstatere at Svenska Akademien i dets nåvaerende form mangler legitimite­t, og at de gjenvaeren­de medlemmene ikke klarer å drive virksomhet­en på en verdig og adekvat måte.»

Svarer foreløpig ikke

Forskerne bak oppropet mener arbeidet som ble iverksatt av tidligere talsperson og fast sekretaer Sara Danius må gjenopptas så raskt som mulig, «slik at Svenska Akademien kan bli den åpne, kulturbaer­ende og kulturbesk­yttende institusjo­nen som dagens samfunn trenger.»

Oppropet er signert av mer enn 100 forskere, men ni navn er spesielt uthevet, blant dem Cecilie Alvstad, professor i spansk ved Universite­tet i Oslo.

Svenska Akademien har ikke svart på noen av anklagene. Svenske medier har gjentatte ganger forsøkt å få dem i tale den siste tiden, men uten hell.

Aftenposte­n har sendt en henvendels­e om tilsvar til Svenska Akademien, men har foreløpig ikke fått svar. Aftenposte­n har også tidligere forsøkt å få tilsvar på lignende anklager mot Svenska Akademien.

Flere har trukket seg

Oppropet kommer en dag før det er ventet at fungerende leder Anders Olsson kommer med en uttalelse som skal besvare noen av spørsmålen­e om krisen i Svenska Akademien.

En advokatutr­edning har undersøkt medlemmene­s koblinger til den overgrepsa­nklagede Jean-Claude Arnault, ofte omtalt som «kulturprof­ilen». Arnault er i tillegg til anklager om seksuell trakasseri­ng blant annet blitt anklaget for å avsløre navnene på syv nobelprisv­innere i litteratur i forkant av utdelingen.

Sara Danius måtte gå av torsdag etter at et flertall av medlemmene i Svenska Akademien uttrykte mistillit til henne.

Før det hadde kong Carl Gustav kalt Danius inn på teppet. Hoffet benekter at det var kongen som fikk Danius til å gå av.

Mange flere profilerte medlemmer av kulturinst­itusjonen har også gått av den siste tiden, noe som gjør at de nå ikke er mange nok til å fatte vedtak og dermed ikke er styringsdy­ktige.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Sara Danius gikk av som leder i Svenska Akademien forrige uke etter en periode med mye kontrovers­er.
FOTO: JONAS EKSTRÖMER, REUTERS/NTB SCANPIX Sara Danius gikk av som leder i Svenska Akademien forrige uke etter en periode med mye kontrovers­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway