Aftenposten

De ugjennomsi­ktige konflikten­e

I mange av de nye konflikten­e er det uklart hvem som er angriper og hvem som er de stridende partene.

- Øyvind Østerud Professor i statsviten­skap, Universite­tet i Oslo

Den britiske regjeringe­n reagerte på attentatet mot en russisk avhopper i Salisbury med omfattende diplomatis­ke straffetil­tak, støttet av vestlige allierte. Det var ikke bevist at president Putin og det offisielle Russland sto bak. Britiske kjemikere hevdet at også andre aktører kan bruke de spesielle kjemikalie­ne.

Gassangrep

I fjor sendte USA kryssermis­siler mot en syrisk flyplass som straff for et gassangrep som rammet sivile, før noen form for indisier pekte mot Assadregim­et. Denne gangen er det storpoliti­sk krise mellom USA og Russland over et angivelig gassangrep i Øst-Ghouta. USA går til angrep og president Trump kalte Assad et dyr umiddelbar­t etter at meldingene kom, lenge før det var uavhengige holdepunkt­er for at han og regimet står bak. Assad-regimet har uansett mest å tape på bruk av gass, mens flere andre grupper har alt å vinne på en provokasjo­n som fører til angrep på syriske styrker. Motiv blir ikke tillagt noen vekt.

Krenkede statsleder­e

Bak britiske og amerikansk­e reaksjoner ligger det to forhold som driver krisene frem. Det ene er at krenkede statsleder­e har stort behov for å vise handlekraf­t. De er under press av sterke følelser og mye skråsikker­het i mediene, med rystende bilder av ofre. De har sin egen troverdigh­et å forsvare. De kan flyte på et konfliktmø­nster som allerede er etablert. I Frankrike i 2011 ble det sagt at president Sarkozy gikk i spissen for å bombe Libya fordi han hadde vaert kritisert for passivitet da den arabiske våren startet i Tunis året før.

Det andre forholdet er at konflikter og krig stadig blir mer ugjennomsi­ktig og kaotisk. Ikke-statlige aktører skjult bak mange slør spiller en større rolle. De kan anvende avanserte våpensyste­mer og har store ressurser til desinforma­sjon på nettet. Tradisjone­lle skillelinj­er i krigføring er visket ut – mellom krig og fred, venn og fiende, stridende og ikke-stridende. Allianser skifter på uoversiktl­ige måter. Cyberangre­p på styringssy­stemer og informasjo­nskanaler er mer effektive og fryktskape­nde når det er ukjent hvem som står bak. Oppklaring­en av slike angrep ligger stadig på etterskudd, slik som de mange historiene om fremmed påvirkning av politiske valg.

Journalist­ikk under press

Et attentat kan ha som mål å øke kaoset og konfliktni­vået ved å spille på kjente motsetning­er. Krigen i Syria kjennetegn­es ved et stort antall stridende gruppering­er med vekslende allianser og mål. Mange har tilgang til avansert våpentekno­logi og dataeksper­tise. Informante­r kan vaere under sterk kontroll eller ha motiver for å villede utad. Samtidig er undersøken­de journalist­ikk under press. Da den prisbelønt­e reporteren Seymour Hersh stilte spørsmålst­egn ved hvem som hadde ansvaret for de tidlige gassangrep­ene i Syria i 2013, møtte han heftige angrep både i USA og internasjo­nalt. Han kan ha tatt feil ved å peke på Nusra-fronten, men ikke ved å stille spørsmål ved forhastet ansvarspla­ssering.

Denne situasjone­n kommer til å forverre seg. Ikke-statlige aktører vil bli mer avanserte. Desinforma­sjon vil bli mer systematis­k fordi teknologie­n utvikler seg. I mange av de nye konflikten­e vil det vaere uklart hvem som er angriper og hvem som er de stridende partene. Da får vi mer statlig handlekraf­t i blinde.

 ?? FOTO: PETER NICHOLLS ?? Attentatet mot en russisk avhopper i Salisbury i mars fikk omfattende diplomatis­ke straffetil­tak. Uten at det var bevist hvem som faktisk sto bak.
FOTO: PETER NICHOLLS Attentatet mot en russisk avhopper i Salisbury i mars fikk omfattende diplomatis­ke straffetil­tak. Uten at det var bevist hvem som faktisk sto bak.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway