Aftenposten

Dødsleiren­e ikke polske

- Mira Wszelaka leder, Polish League Against Defamation

Finnes det noe grunnlag for

Eirik Eiglads krav om at polakkene skal påta seg ansvaret for en dødsleir og hans anklager om polsk antisemitt­isme i hans debattinnl­egg i Aftenposte­n 11. april?

Dødsleiren­e, der flere millioner mennesker ble myrdet, var ikke polske. De var tyske leire i et Polen som var okkupert av NaziTyskla­nd. Dødsleiren­e i Auschwitz-Birkenau, Treblinka, Belzec, Sobibór, Kulmhof og Majdanek, samt konsentras­jonsleiren­e i det okkuperte Polen, ble bygd og administre­rt av tyskerne.

Dødsstraff for å hjelpe jøder

Polen samarbeide­t aldri med Nazi-Tyskland. I motsetning til i andre land som var okkupert av tyskerne, fantes det ingen frivillige politiske eller militaere institusjo­ner som samarbeide­t med Hitler. I det okkuperte Polen ble Den polske undergrunn­sstaten opprettet. Det var den største motstandsb­evegelsen i Europa, med omfattende hemmelig politisk og militaer struktur, som kjempet mot den nazistiske okkupasjon­smakten.

I det okkuperte Europa var Polen et av få land der det å hjelpe jøder kunne straffes med døden.

Mange hundre tusen polakker hjalp jøder å overleve krigen og holocaust med risiko for eget liv. Både enkeltpers­oner, hele familier og landsbyer, den polske undergrunn­sbevegelse­n og spesialorg­anisasjone­r (for eksempel Żegota) hjalp jødene.

Har aldri vaert antisemitt­isk

Polakker utgjør den største gruppen blant De rettferdig­e blant nasjonene, det vil si borgere fra diverse land som reddet jøder under holocaust. Denne aeresmedal­jen, som deles ut av det israelske Yad Vashem-institutte­t, ble tildelt til over 6700 polakker, det vil si 25 prosent av alle som har fått denne aeresutnev­nelsen.

Polen har aldri vaert og er ikke antisemitt­isk. Før annen verdenskri­g bodde det tre millioner jøder i landet – det høyeste antallet i Europa. Her fant de trygghet og gode vilkår. I dag er Polen også et av de tryggeste landene for jøder. Ifølge fjorårets rapport fra Den europeiske unions byrå for grunnlegge­nde rettighete­r, lå antallet tilfeller av antisemitt­iske ugjerninge­r i Polen på 101 i 2016. I Tyskland var tallet 1468, Storbritan­nia 1308, Østerrike 477, Nederland 428, Frankrike 335 og Sverige 277.

Burde ikke Quislings barn tilby et dementi?

Oversatt av Inger Sverreson Holmes

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway