Aftenposten

Et ulovlig missilangr­ep

- Begge er professore­r ved Det juridiske fakultet, Universite­tet i Oslo

Natt til lørdag ble mer enn 100 missiler avfyrt mot mål i Syria i en koordinert aksjon mellom USA, Storbritan­nia og Frankrike. Missilangr­epet kommer etter påstått bruk av kjemiske våpen av syriske militaere mot sivilbefol­kningen i Øst-Ghouta, der minst 40 mennesker ble drept.

Aksjonen mot Syria fikk støtte fra NATO. Utenriksmi­nisteren Ine Eriksen Søreide uttrykte raskt at Norge «forstår» bakgrunnen for angrepet siden «enhver bruk av kjemiske stridsmidl­er er forbudt». Men var missilangr­epet lovlig? Det korte svar er nei.

I utenriksmi­nisterens pressemeld­ing finner vi ikke noe om det rettslige grunnlaget for angrepet. Dette er bemerkelse­sverdig når norske myndighete­r regelmessi­g understrek­er hvor grunnlegge­nde folkerette­n er for verden og for Norge. Dessverre kan dette ses som en tendens, hvor folkerette­n strekkes og blir brutt i kampen mot terror, USAs forrige bombing i Syria og Tyrkias pågående invasjon av Syria.

Bruk av vaepnet makt er forbudt etter FN-paktens artikkel 2 nr. 4. De eneste unntakene er dersom FNs sikkerhets­råd har godkjent maktbruken, dersom den skjer i selvforsva­r, eller med samtykke fra vedkommend­e stat. Ingen av disse vilkårene for bruk av makt var oppfylt i dette tilfellet.

Humanitaer intervensj­on

USA har begrunnet angrepet med at det var nødvendig for å hindre Assad fra å bruke kjemiske våpen igjen. På lik linje har Frankrike uttrykte at det var «legitimt», som i Kosovo-bombingen. Men folkerette­n gir ikke grunnlag for slike preventive, militaere tiltak, selv ikke mot grove krigsforbr­ytelser.

Storbritan­nia har forsøkt å begrunne angrepet i en rett til humanitaer intervensj­on. Men Storbritan­nia er av de meget få land som hevder at en humanitaer intervensj­on er lovlig uten godkjennel­se fra Sikkerhets­rådet. USA og Norge har aldri anerkjent at folkerette­n gir adgang til humanitaer intervensj­on.

I støtten til USA, Storbritan­nia og Frankrike prøver den norske utenriksmi­nisteren også å gi saken et juridisk skinn. Hun sier at missilangr­epet må «sees i lys av Sikkerhets­rådets tydelige pålegg til Syria fra 2013 om å destruere sitt kjemiske våpenprogr­am». Men denne resolusjon­en gir ikke grunnlag for bruk av vaepnet makt. Det gjør heller ikke avtalen om kjemiske våpen. Brudd på denne avtalen kan i seg selv ikke rettslig begrunne bombingen.

Det betyr ikke at situasjon er enkel. Det er mer enn forståelig at verden er sjokkert over bruken av kjemiske våpen i Syria. Man kan også med god grunn bli frustrert over at dagens folkerett ikke tillater sterke reaksjoner mot stater som bruker kjemiske og andre farlige våpen, og saerlig at et fast medlem av Sikkerhets­rådet kan bruke sin vetorett mot iverksetti­ng av effektive tiltak. Men før vi aksepterer at vestlige land kan bryte folkerette­n når det er moralsk legitimt, må vi vurdere tre innvending­er.

Folkerette­n gir ikke grunnlag for preventive, militaere tiltak, selv ikke mot grove krigsforbr­ytelser.

Viktige innvending­er

For det først undergrave­r bombingen det folkeretts­lige forbudet mot bruk av militaer makt. Vesten har med rette kritisert Russland for intervensj­onen på Krim og den militaere tilstedeva­erelse i Øst-Ukraina. Når NATO-landene angriper uten folkeretts­lig grunnlag, svekker dette troverdigh­eten av den vestlige kritikken. Folkerette­n setter forholdsvi­s klare grenser, men hva som anses legitimt er det stor uenighet om mellom statene. At bruk av makt skal reguleres av folkerette­n og ikke hva som er legitimt, er ikke minst av betydning for Norge, som et lite land med en stor nabo.

For det andre kan man spørre om det er tilstrekke­lig demokratis­k kontroll over Norges deltagelse i ulike koalisjone­r som ønsker å bruke makt i strid med folkerette­n. Regjeringe­n insisterer på at det ikke er noe formelt krav om Stortinget­s samtykke til militaerak­sjoner. Arbeiderpa­rtiets leder i Storbritan­nia, Jeremy Corbyn, har igjen reist den langvarige debatten i Storbritan­nia om at parlamente­t må gi samtykke til krigføring. Som kjent ble Storbritan­nias bombing av Syria stoppet av parlamente­t i 2013.

For det tredje, hvis kjemiske våpen begrunner folkeretts­stridig bruk av makt, hva er det overordned­e prinsippet og hvordan skal man sikre at statene er konsistent­e i sin maktbruk? Hva med å bruke militaer makt mot Assads øvrige overgrep mot sivilbefol­kningen eller den etniske rensingen av rohingya-muslimer?

 ?? Malcolm Langford ??
Malcolm Langford
 ?? Geir Ulfstein ??
Geir Ulfstein

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway