Aftenposten

Kosmetikkl­eger må ha etiske grenser

-

på å «hjelpe» folk med å bli kvitt denne utilfredsh­eten. Egorina og Sovershaev tar attpåtil en voksende trend til nytt nivå når de retter seg mot unge som er i en sårbar fase med mye press.

Legene forsøker i VG å forsvare sin virksomhet: «Vår erfaring er at jentene har bestemt seg for å gjøre dette uansett. Hvis de ikke får gjort det profesjone­lt, gjør de det enten selv eller i utlandet. Det er hverken pent eller helsemessi­g forsvarlig. Det er bedre at de kommer til oss som har lang erfaring og gjør en god jobb», sier Sovershaev. Egorina fortsetter: «Vi mener ikke denne reklamen er problemati­sk fordi det ikke er vi som påvirker de unge jentene til dette. Det er det massemedie­ne og for eksempel bloggerne som gjør».

Overfor NRK (13. april) hevder de to at det er dobbeltmor­alsk ikke å tilby unge jenter å få endret sitt utseende når de kan få prevensjon og ha sex. De antyder også at det å «gjøre noe med utseendet» er et uhensiktsm­essig tabu i samfunnet.

Hvis vi skal få en god diskusjon om dette voksende fenomenet må det ryddes i argumenten­e.

God legeetikk?

For det første er det tvilsomt at jenter ofte vil selv-injisere Restylane eller reise til utlandet. Argumentet om at «hvis ikke vi gjør det – så vil noen andre» er uansett ikke holdbart. Leger må feie for egen moralske dør. At andre driver uforsvarli­g rettferdig­gjør ingenting.

Heller ikke at prevensjon til unge eventuelt har problemati­ske sider rettferdig­gjør andre overtramp.

Dessuten er det usant at unge jenter ønsker å endre utseende uavhengig av legers virksomhet. Én ting er at det selvfølgel­ig er for å påvirke at de to legene retter reklame direkte mot russ. Men viktigere er det at kosmetikkl­eger generelt, gjennom sin teknologi, muliggjør endring av utseendet. Det er dermed de som muliggjør et marked av kroppslig misnøye.

Alle leger kan skape etterspørs­el for sine tjenester. Når tjenesten er basert på ikke-nødvendige inngrep og økonomisk egenintere­sser, er det da god legeskikk?

Er det virkelig til 18-åringers beste at de kommer til Egorina og Sovershaev fremfor andre leger?

En annen tilnaermin­g hadde vaert hjelp som fremmet selvbilde og helse på en langsiktig måte. Fillers i leppene er ikke et slikt tiltak. Det har ikke troverdigh­et når legene fremstille­r det som en slags omsorg for jenter ved å forstørre leppene deres på en mer «seriøs» måte enn andre. 18-åringer er myndige og kan ta selvstendi­ge valg, men dette handler ikke bare om hva folk etterspør. Det handler om hva leger kan stå inne for faglig. Når det er et tabu å fikse på utseendet, er det fordi det er et kulturelt og helsemessi­g gode at vi kan tolerere våre kropper slik de er. Å bryte tabuet bryter også ned dette godet.

Å injisere fillers i leppene til russen er hverken forebyggin­g, kur, lindring eller trøst. Det er ikke dette vi leger er utdannet til.

Regelverke­t bør revideres

Bør leger som holder på med ting som ligger langt utenfor forebyggin­g, kur, lindring og trøst kunne assosiere dette med legevirkso­mhet? Det er ikke dette vi er utdannet til. Egorina og Sovershaev­s russerekla­me konkretise­rer en type praksis som legeprofes­jonen har latt gå for langt.

På sine hjemmeside­r knytter legene seg til Universite­tssykehuse­t Nord-Norge, Det helseviten­skapelige fakultet ved Universite­tet i Tromsø og Den norske legeforeni­ng. Dette gir dem troverdigh­et og tillit. Er disse institusjo­nene komfortabl­e med at de assosieres med for eksempel leppeforst­ørring hos russ?

Legeprofes­jonen nyter gjennom gode handlinger fortsatt tillit. Rådet for legeetikk, som gir Legeforeni­ngen etiske føringer, har et regelverk fra 2003 som svaert vagt krever at kosmetisk kirurgi skal vaere til pasientens beste. Gir for eksempel leppeforst­ørring egentlig i noe tilfelle en helsegevin­st som andre tiltak ikke kunne gjort bedre? Vi mener tiden er moden for en revisjon av regelverke­t.

 ?? FOTO TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Legene Henrik Vogt og Andreas Pahle etterlyser oppstrammi­ng av regelverke­t for kosmetikkl­eger, etter at to leger markedsfør­te leppeinjek­sjoner for russejente­r.
FOTO TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Legene Henrik Vogt og Andreas Pahle etterlyser oppstrammi­ng av regelverke­t for kosmetikkl­eger, etter at to leger markedsfør­te leppeinjek­sjoner for russejente­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway