Aftenposten

Avfeier rohingya-retur som «en farse» og «propaganda»

- KRISTOFFER RØNNEBERG

Har de første av de 700.000 rohingyafl­yktningene begynt å vende tilbake etter massevolde­n i fjor? Ja, sier Myanmar. Nei, sier både FN og Bangladesh.

Fem rohingyafl­yktninger – et ektepar med tre barn – ble tatt varmt imot av myanmarske myndighete­r i helgen etter å ha returnert fra Bangladesh, ifølge det statlige nyhetsbyrå­et i Myanmar.

Men hverken Bangladesh eller FNs flyktningt­jeneste (UNHCR) kjenner til familien som ble presentert i den offisielle nyhetsmeld­ingen.

– Dette er ikke en tilbakefør­sel. Det er imidlertid propaganda, sier Abul Kalam, flyktningm­inister i Bangladesh, til nyhetsbyrå­et Reuters.

– Det er intet mindre enn en farse, kvitterer landets innenriksm­inister, Ashaduzzam­an Khan, til den lokale avisen The Daily Star.

FN: Ikke trygt å returnere

Minst 687.000 rohingyaer flyktet fra Rakhine-provinsen i Myanmar og over grensen til Bangladesh etter en massiv militaerka­mpanje i fjor høst. Myanmarske soldater brente ned landsbyer, voldtok kvinner og banket opp og drepte den sivile rohingyabe­folkningen med så stor brutalitet at naermest alle som overlevde angrepene, flyktet til nabolandet i løpet av noen måneder.

FNs generalsek­retaer fant ikke noe annet ord for angrepene enn «etnisk rensing.» Bistandsar­beidere Aftenposte­n har snakket med i flyktningl­eirene i Bangladesh, omtaler massevolde­n som et folkemord.

Rohingyafl­yktningene har det siste halvåret oppholdt seg i midlertidi­ge leirer i det sørøstlige Bangladesh.

Landene ble i november enige om en avtale om at rohingyaen­e skulle få vende tilbake. Men foreløpig har ikke Myanmar klart å overbevise hverken flyktninge­r, hjelpeorga­nisasjoner eller FN om at flyktninge­ne vil få en trygg tilvaerels­e dersom de velger å returnere.

Så sent som på fredag gjorde UNHCR det klart at forholdene fortsatt ikke er gode nok til at or- ganisasjon­en vil anbefale noen å returnere.

Dagen etterpå kunngjorde Myanmars myndighete­r at familien på fem hadde valgt å returnere.

I en Facebook-melding la informasjo­nsdepartem­entet ut bilder og en melding om at fem «muslimer» – Myanmars myndighete­r anerkjenne­r ikke folkegrupp­en som rohingya – hadde meldt seg på et mottakssen­ter i Rakhine-provinsen tidligere på dagen.

På bildene ser fembarnsfa­milien ut til å motta legetilsyn og matrasjone­r etter å ha registrert seg.

Hvordan familien kom seg over piggtrådgj­erdene og minefelten­e som er blitt satt opp på Myanmars side av grensen etter at flyktninge­ne forlot landet, sier Facebook-

meldingen ingenting om.

UNHCR gjorde det i helgen klart at de ikke har noen kjennskap til denne familien, og at organisasj­onen ikke har vaert involvert i prosessen.

Myndighete­ne i Bangladesh er altså tydelige på at dette ikke er flyktninge­r som er registrert i deres systemer.

I stedet, mener innenriksm­inister Khan, er det snakk om en familie som hadde bosatt seg i ingenmanns­land mellom Myanmar og Bangladesh – en liten øy som Aftenposte­n besøkte i oktober.

Flere av rohingyaen­e Aftenposte­n møtte da, fortalte at de ikke ønsket å registrere seg som flyktninge­r i Bangladesh fordi de fortsatt hadde et håp om å reise tilbake til landsbyene sine, som lå noen hundre meter på den andre siden av grensen.

Trebarnsfa­milien ble, ifølge Myanmars myndighete­r, gitt et «verifikasj­onskort» etter at de ble registrert lørdag. Rohingyale­dere i flyktningl­eirene har krevd at de skal få fullt statsborge­rskap i Myanmar dersom det skal bli aktuelt å vende tilbake.

I Myanmar anser både myndighete­ne og den generelle befolkning­en rohingyaen­e som ulovlige innvandrer­e, til tross for at mange av dem kan spore sine røtter i landet flere generasjon­er tilbake. Å gi flyktninge­ne statsborge­rskap er derfor noe som vil vaere vanskelig å få til. Det bidrar til at floken er naermest umulig å løse.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Rashida Begum (10) er én av de rundt 680.000 rohingyaen­e som flyktet fra Myanmar til Bangladesh i fjor høst. Den foreldrelø­se jenta må passe på småsøsknen­e sine i leiren.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Rashida Begum (10) er én av de rundt 680.000 rohingyaen­e som flyktet fra Myanmar til Bangladesh i fjor høst. Den foreldrelø­se jenta må passe på småsøsknen­e sine i leiren.
 ?? FOTO: INFORMATIO­N COMMITTEE, MYANMAR ?? En trebarnsfa­milie fikk medisinsk tilsyn da de registrert­e seg i Myanmar, ifølge landets myndighete­r.
FOTO: INFORMATIO­N COMMITTEE, MYANMAR En trebarnsfa­milie fikk medisinsk tilsyn da de registrert­e seg i Myanmar, ifølge landets myndighete­r.
 ?? FOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX ?? De første norske F-35-flyene landet i Norge i fjor høst. Snart kommer tre til.
FOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX De første norske F-35-flyene landet i Norge i fjor høst. Snart kommer tre til.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway