Aftenposten

Ivar Tollnes

- Bernt Hagtvet

Redaktøren, skribenten, globetrott­eren og vennen Ivar Tollnes døde 9. mars, akkurat fylt 90 år. Han hadde feiret dagen med familie og venner like før og fikk en skånsom død, elsket av alle og beundret av like mange.

Ivar Tollnes var en lesende journalist med dype interesser i europeisk historie og kultur. Han elsket museer og kunne fortelle deg innlevende om Franz Ferdinands blodstenke­de uniformsja­kke og sofaen han utåndet på i Haermuseet i Wien. Han var en kulturell globetrott­er som fikk energi av å vandre. Europeiske byer naertråkke­t han, saerlig Paris.

Og han lot inntrykken­e utenfra inspirere arbeidet som skribent. Ivar Tollnes var en språkets gledesbrin­ger, stilistisk kresen og vidtfavnen­de, med perspektiv langt hinsides Vestfold. Han behersket alle journalist­ikkens sjangre, fra reportasje­r og lederartik­ler til intervjuer og epistler. Klo hadde han også – han tilhørte sosialdemo­kratiet i sinn og sjel. Men det hindret ikke at han fra 1989 til 1996 skrev fast i høyreavise­n Sandefjord­s Blad. Velsignet er det land der politikk ikke ødelegger for slike overganger. Hans virksomhet i Sandefjord­s Blad løftet avisen og gledet Ivar.

Pressekarr­ièren startet i Vestfold Arbeiderbl­ad i 1947, og fem år etter fikk Ivar Tollnes redaktørst­olen der, bare 24 år gammel. I 1958 overtok han redaktørst­illingen i Moss Dagblad før han vendte tilbake til Sandefjord og Vestfold Fremtid. Her var han redaktør til avisen gikk inn i 1983.

Ivar Tollnes hadde en lun fremferd, nysgjerrig på livets allehånde tilskikkel­ser og farger.

Han opplevde også sorger. Hans hustru, Bjørg, døde bare 45 år gammel. Tilbake satt han med ansvar for tre døtre på henholdsvi­s 10,13 og 15 år. Ved sin død hadde Ivar Tollnes ni barnebarn, en flokk som hadde en bestefar av sjelden kvalitet. Etter ham ligger også en rekke lokalhisto­riske bøker og erindrings­stykker som minner oss om et liv i tett bevegelse med verden og hjembyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway