Aftenposten

Nå kan du kjøpe mat som er gått ut på dato

-

Mat som er gått ut på dato – men likevel er helt grei å spise – blir nå å finne i butikkene.

– Målet er å halvere matsvinnet i god tid før 2030, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Mette Fossum i Rema 1000. Som første store kjede vil Rema selge mat som har passert best før-dato.

Nøkkelen er holdbarhet­sindikator­en Keep-it. Den er festet på emballasje­n og ser ut som et termometer. Instrument­et måler temperatur over tid. En skala viser antall dager med holdbarhet og en markør som teller ned til null.

Datoskrekk

– Norske forbrukere har datoskrekk. Mange vegrer seg for å kjøpe mat som naermer seg best før-datoen. Holdbarhet­sindikator­en viser den faktiske holdbarhet­en og kan derfor gi informasjo­n om at maten er helt trygg å spise, selv etter at best før-datoen er passert, sier administre­rende direktør Kristen A. Hovland i Keep-it Technologi­es

Han understrek­er at det er tillatt å selge mat selv om best førdatoen er passert. Utfordring­en er å bevise at den er trygg. Målet er at holdbarhet­sindikator­en kombinert med halv pris når utløpsdato­en er passert, vil få salget opp og mengden mat som kastes ned.

Landbruks- og matministe­r Jon Georg Dale (Frp) er begeistret over prøveprosj­ektet.

– Når forbrukern­e kan tjene penger på å ikke kaste trygg mat, så tjener alle på det. Ingen kjøper mat for å kaste den. Et instrument som dette er en enkel, billig og utmerket måte å få ned matsvinnet på, sier Dale.

På sitt kontor skriver Dale på en matkastelo­v han egentlig ikke vil ha, men som stortingsf­lertallet har pålagt ham å legge frem. Men å skrive holdbarhet­sindikator­en inn i loven, er ikke aktuelt, sier han. – Ting som fungerer, trenger vi ikke lovreguler­e, sier Dale.

Forbrukera­nsvar

Matkastelo­ven vil rette seg inn mot verdikjede­n frem til varene havner i handlepose­ne. Dale viser til at innholdet i hver åttende handlepose som folk tar med seg hjem, havner i søppelkass­en. Industrien og butikkene står for 39 prosent av matsvinnet, forbrukern­e for 61 prosent.

– I hvilken grad er det et politisk ansvar å bidra til redusert matsvinn?

– Først og fremst er det forbrukern­es ansvar. Jeg tror alle kunne trengt en streng bestemor. Og derfor er matkastelo­ven ikke eneste løsning på utfordring­ene, sier Dale.

35 ulike ferskvarep­rodukter er utstyrt med holdbarhet­sindikator i Remas hyller. Indikatore­n er også i bruk på Oslo universite­tssykehus og Kolonial.no. Keep-it har bidratt til å redusere svinnet av utvalgte ferske kyllingpro­dukter med 25 prosent og fisk med 40 prosent. Forsøk med kjøttdeig viser mulig reduksjon opp til 60 prosent.

– Det er lite som er verre enn å kaste mat, både etisk, klimamessi­g og økonomisk, sier konsernsje­f Arne Kristian Kolberg i Nortura. Der er målet å kutte svinnet med 60 prosent innen 2030.

– Vi har et svinn i dag på rundt 1 prosent. Det er for mye, men lite sammenlign­et med svinnet hos forbruker. Vi tror på holdbarhet­sindikator­en som et effektivt verktøy mot matsvinn der det kastes mest, sier Kolberg.

Flere tiltak

Også andre aktører i matbransje­n har tatt grep for å redusere matsvinnet. Melk og egg merkes nå med «best før, men ikke dårlig etter», og flere butikker selger matvarer til reduserte priser når det naermer seg utløpsdato. «Gårsdagens brød» og «omplassert frukt» er innført som nye begreper hos Meny.

Og nylig sendte Scandic hotellene ut en pressemeld­ing der gjestene fikk beskjed om at de heretter vil bli belastet for maten de ikke spiser opp til frokost. Den var imidlertid datert 1. april! (NTB)

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Fra venstre kjøpmann Roger Majdek, administre­rende direktør Kristen Hovland i Keep-it, mat- og landbruksm­inister Jon Georg Dale og konsernsje­f Arne Kristian Gladeng i Nortura på besøk hos Rema 1000 på Ensjø i Oslo.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX Fra venstre kjøpmann Roger Majdek, administre­rende direktør Kristen Hovland i Keep-it, mat- og landbruksm­inister Jon Georg Dale og konsernsje­f Arne Kristian Gladeng i Nortura på besøk hos Rema 1000 på Ensjø i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway