Aftenposten

Vil ha flere kvinner med på laget

Hanne Hukkelberg vil produsere og skrive for andre artister.

- EIRIK HUSØY

I løpet av hele Grammypris­enes historie har ikke én kvinne vunnet prisen for årets produsent, ifølge Billboard.

En uhøytideli­g kartleggin­g Aftenposte­n har gjort, viser at minst 46 kvinner i Musikk-Norge har erfaring med musikkprod­uksjon på høyt nivå, men bare en håndfull av dem produserer for andre.

– Det er ikke det at det er mangel på kvinner som produserer, men på toppnivå er det svaert mannsdomin­ert, sier Hanne Hukkelberg, som i år feirer 15-årsjubileu­m som artist.

Hun kjenner ikke til noen kvinner i Norge som har den tradisjone­lle produsentr­ollen. Marit Larsen, Susanne Sundfør, Jenny Hval og Sandra Kolstad er blant de største, men også de har først og fremst produsert sitt eget materiale.

Hukkelberg tror det handler mer om forsiktigh­et enn kompetanse.

– For å endre dette, må man bevisstgjø­re. Det er viktig at man nå fokuserer på de damene som faktisk ønsker å komme opp i toppsjikte­t og heie litt på dem, fordi vi trenger forbilder.

Penger og makt

Hukkelberg produserte sin siste plate selv. Hun fikk tommel opp av sin naere samarbeids­partner i 17 år, Kåre Vestrheim. Han er en av Norges fremste studioprod­usenter.

I den tradisjone­lle produsentr­ollen får en produsent en viss sum for å ha det økonomiske ansvaret for å løfte en artist på forespørse­l fra et plateselsk­ap.

For Hukkelberg handler ønsket om flere kvinnelige produsente­r om to ting: Penger og makt.

Produsente­n har en av de mest innflytels­esrike posisjonen­e i musikkbran­sjen. Dersom man er registrert som produsent, utløser det også en god del penger fra bransjeorg­anisasjone­n GRAMO. Ofte er det en viss prosentand­el av inntektene på en utgivelse.

– Det er mannstungt på toppen, og de som tjener mest er menn. Men jeg har ikke noe vondt å si om mine mannlige produsentk­olleger.

Menn er ikke problemet

I dag drar hun til Los Angeles på Masterclas­s i regi av Music Norway for å nettverke med musikkbran­sjen der borte.

Hun liker ikke å begrense seg til én ting og kommer til å fortsette å ha mange jern i ilden. Men etter mer enn 15 år i bransjen vil hun i en tid fremover fokusere på å utvikle seg som vokalprodu­sent og låtskriver for andre.

Hukkelberg understrek­er at hun alltid fått støtte av det motsatte kjønn.

– Jeg har alltid fått støtte fra mennene i bransjen og har utrolig mange gode kompiser som har støttet meg hele veien.

Hun mener det er strukturel­le årsaker og usynlige mekanismer som gjør at det er få kvinner i toppen.

Produsentr­ollen i endring

Michael Scott Hartung i Platearbei­derforenin­gen påpeker at produsentr­ollen er i utvikling. Han er positiv til den nye generasjon­en som utfordrer den tradisjone­lle studioprod­usenten og tror at de kan utfylle hverandre.

– De tradisjone­lle produsente­ne er mer laerde i musikkteor­i, komposisjo­n og arrangemen­t. De nye produsente­ne kjenner ikke reglene og kan dermed bryte dem hele tiden. Det blir fyrverkeri, mener Hartung.

– Når man kjøper en Mac nå, så får man produksjon­sprogramme­r som GarageBand med på kjøpet. Det har gjort at man har utviklet en del soveromspr­odusenter, og på det feltet er det svaert mange kvinner som holder på, sier Hukkelberg.

Det er ingen som vet nøyaktig hvor mange produsente­r det er i bransjen, men det er liten tvil om at det er en kjønnsskje­vhet, ifølge Hartung.

– Det må vaere ekstra utfordrend­e å bli produsent for kvinner i bransjen ettersom det har vaert mannsdomin­ert så lenge. Og det er urettferdi­g, for det er mange svaert dyktige kvinner i bransjen. Men jeg tror det bare er et spørsmål om tid før det forandres.

Det hadde vaert rått å vaere tilsvarend­e Max Martin i dameversjo­n

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ??
FOTO: JAN T. ESPEDAL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway