Aftenposten

Overvelden­de animasjons­kunst

- May Synnøve Rogne Erlend Loe

i svart/hvitt. Det er godt at vi i noen av sekvensene får et pusterom fra fargeekspl­osjonene på lerretet.

En krimhistor­ie

Historien starter med at Armand Roulin (Douglas Booth) får i oppdrag av sin far, som er postmester og en venn av van Gogh, om å levere et brev til den avdøde kunstneren­s bror, Theo. Roulin drar til Paris bare for å oppdage at Theo også er død. Da begynner Roulin å nøste opp i trådene som førte til at Vincent van Gogh tok sitt eget liv, bare 37 år gammel. Han begynner etter hvert å tvile på at van Gogh faktisk var suicidal. Kan det ha dreid seg om et mord eller en ulykke?

Historien er dermed lagt opp som en liten krimhistor­ie. Det spekuleres fortsatt på omstendigh­etene rundt kunstneren­s død. Van Gogh solgte bare ett maleri min overraskel­se oppdaget at jeg hadde fått høydeskrek­k siden sist.

Allerede på første etasje måtte jeg ned i knestående og gripe etter et rekkverk. Samme griperefle­ks dukker opp gjentatte ganger i løpet av de 70 minuttene fjellklatr­er og filmfotogr­af Renan Ozturks voldsomme bilder spiller seg ut. Med symfonisk musikk av Vivaldi, i sin levetid, men regnes i dag som en av den moderne kunstens skapere.

Oljeanimas­jon kunne lett blitt en gimmick. Men teknikken gjør at historien om van Gogh blir levende. Personer fra hans malerier fremstår i et lite øyeblikk som ekte mennesker.

Kunstneren forblir en gåte

Det er likevel klart at de voldsomme sanseinntr­ykkene til dels skygger over det som burde vaert en mer kompleks historie.

Kanskje kunne historien gravd Grieg og en mengde andre både klassiske og mer moderne komponiste­r, blir resultatet en hyllest til jordens dynamiske krefter og til de tidsperspe­ktivene som går saktere enn våre små menneskeli­v.

Anmassende tekst

Fjellklatr­ere, skikjørere, balansekun­stnere, syklister, basehopper­e enda dypere ned i malerens liv og hans relasjoner? Filmen tar deg aldri med inn i psyken til kunstneren. Han forblir et mysterium.

På den andre siden er det kanskje litt av poenget. Filmen handler like mye om Armand Roulins egen reise. I løpet av filmen går han fra å vaere en umoden guttunge til en voksen mann som tar ansvar for sine egne handlinger.

Du får ikke vite mye nytt om van Gogh i løpet av filmen, men Loving Vincent får deg til å se på maleriene hans med nye øyne. og andre våghalser utfører sine aktivitete­r, på godt og vondt. Mektig er ordet. Og Mountain kommer tettere på fjellets tiltreknin­gskraft enn for eksempel Baltasar Kormákur gjorde med Everest fra 2015.

Men Macfarlane­s tekst er anmassende innimellom. Den er til og med et problem. Fare kan inneholde stor glede. Eventyret kaller. Våre indre fjell er annerledes enn de naturen har skapt. Fjellet er nådeløst og bryr seg ikke om oss, og så videre. Riktignok har Dafoe en god stemme, men banalitete­r forblir gjerne banalitete­r uansett hvem budbringer­en er.

Jeg får lyst å hviske hysj, og sitter sant å si og ønsker meg bildene ukommenter­t. Da hadde jeg antagelig elsket filmen. Nå liker jeg den bare temmelig godt.

 ??  ?? Fortellere­n i Loving Vincent er Armand Roulin (Douglas Booth), som får i oppdrag å levere et brev til den avdøde maleren Vincent van Goghs bror.
Fortellere­n i Loving Vincent er Armand Roulin (Douglas Booth), som får i oppdrag å levere et brev til den avdøde maleren Vincent van Goghs bror.
 ??  ?? Bildene i Jennifer Peedoms Mountain kan gi noen hver høydeskrek­k.
Bildene i Jennifer Peedoms Mountain kan gi noen hver høydeskrek­k.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway