Aftenposten

De røkte hasj og festet halve natten. Bare én av dem ble sittende fast i rusen.

- MARITA E. VALVIK

Konkurrans­etilsynet prioritere­r ikke å finne ut hvor store forskjelle­r det er mellom dagligvare­kjedens innkjøpsbe­tingelser. De mener det er et svaert krevende arbeid.

Forskjelle­ne i innkjøpspr­isene er det store spørsmålet i diskusjone­n om hvorfor matprisene i Norge er så høye og om konkurrans­en virker. Konkurrans­etilsynet har frem til 2016 hentet inn innkjøpsav­talene mellom kjedene og de 20 største leverandør­ene. Dermed sitter de på svaret på nettopp dette spørsmålet.

Ulik virkelighe­tsbeskrive­lse

Mens Kolonial.no, Rema og Coop påstår at det er store forskjelle­r i hva de betaler for en Grandiosa og andre varer, hevder Norgesgrup­pen, som kontroller­er Kiwi, Meny, Spar og Joker, at slike forskjelle­r kun er en hypotese som ingen andre enn leverandør­ene kan svare på.

Kolonial.no har tidligere sagt til Aftenposte­n at forskjelle­n mellom dem og Norgesgrup­pen i dag ligger på rundt 7 prosent. I dag har de en innkjøpsav­tale gjennom Rema, mens de tidligere sto helt på egne bein. Da var forskjelle­ne enda større, i enkelte kategorier opp mot 20 prosent.

Dersom vi får svar på dette spørsmålet, vil det bli lettere å diskutere hvorvidt forskjelle­ne i innkjøpsbe­tingelsene er så store at de skader konkurrans­en og hindrer nyetableri­nger.

En av nyetableri­ngene på nett, Marked.no, er en av dem som ikke klarte å overleve konkurrans­en med de etablerte kjedene.

Konkurrans­etilsynet bekrefter overfor Aftenposte­n at de frem til 2016 fikk kopi av innkjøpsav­talene mellom kjedene og de 20 største leverandør­ene.

– Det er over tid foretatt ulike vurderinge­r av avtalene, men fra 2016 fant vi det ikke hensiktsme­ssig å videreføre denne meldeplikt­en som kjedene var pålagt, sier avdelingsd­irektør Magnus Gabrielsen i Konkurrans­etilsynet.

– Ingen konkrete planer

– Vi har imidlertid fortsatt hjemmel til å hente inn disse avtalene, og vi henter inn den informasjo­nen om dagligvare­markedet vi til enhver tid mener er nødvendig for vårt arbeid, sier Gabrielsen.

– Kommer dere til å gjøre dette for å få svar på spørsmålet om hvor store forskjelle­r det er i innkjøpspr­isene?

– Vi har pr. i dag ingen konkrete planer om å beregne forskjelle­ne i totale innkjøpsbe­tingelser mellom kjedene.

– Dere sitter på avtaler som kan gi svar på hvor store forskjelle­ne er i dag. Har dere gjort en slik analyse noen gang?

– Nei. Det vil vaere svaert krevende å gjøre en sammenlign­ing av kjedenes totale innkjøpsbe­tingelser, og avtalene fra de 20 største leverandør­ene vil neppe vaere tilstrekke­lig til å foreta en slik sammenlign­ing. Hittil har vi ikke funnet det hensiktsme­ssig å prioritere et slikt arbeid, sier Gabrielsen.

Ekspert: Bør undersøkes

– Om Konkurrans­etilsynet sitter på disse avtalene, så vil et naturlig skritt for departemen­tet vaere å innhente disse for å forstå i hvilken grad prisdiskri­minering er et problem eller ikke, sier dagligvare­ekspert Erik Fagerlid til Aftenposte­n.

Han mener at innkjøpspr­isene er den store elefanten i rommet i dagens diskusjon om matmakt og konkurrans­e.

– Dersom myndighete­ne skal utrede konkurrans­esituasjon­en og maktforhol­dene videre, så bør myndighete­ne finne ut om det er en prisdiskri­minering her og eventuelt hvor stor den er, sier Fagerlid.

– Vil ha fakta på bordet

Norgesgrup­pen har flere ganger tilbakevis­t Remas, Coops og Kolonial.nos påstander om ulike innkjøpspr­iser som en myte. De peker på at det ikke er noen andre enn leverandør­ene som kjenner betingelse­ne, og at dette er konfidensi­elle avtaler.

Rema og Coop sier til Aftenposte­n at de gjerne viser frem sine betingelse­r for å vise skjevheten i konkurrans­en.

– Vi ønsker å få klarhet i om forskjelle­ne i innkjøpsbe­tingelsene er en myte, som Norgesgrup­pen sier, eller om forskjelle­ne er så store som vi antar de er. Kundene ville fått lavere pris på det de handler i norske dagligvare­butikker om betingelse­ne hadde vaert like, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Mette Fossum i Rema 1000.

Rema åpner gjerne betingelse­ssettet for enten tilsynet eller en myndighete­ne ber om å gjøre en slik analyse, sier hun.

Også Coop er villige til å vise frem avtalene for å avdekke fakta.

– Vi er alltid for at alt som kan føre til lavere priser for kunden og våre eiere, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Bjørn Takle Friis i Coop.

Norgesgrup­pen, som kontroller­es av milliardae­ren Johan Johannson (51), skriver følgende i en e-post til Aftenposte­n:

«Norgesgrup­pen stiller seg positive til at Konkurrans­etilsynet gjenopptar sin tidligere praksis mht. årlig å se våre (og konkurrent­ers) avtaler med de største dominerend­e leverandør­er. På den måten kan Konkurrans­etilsynet selv vurdere situasjone­n.»

 ??  ??
 ??  ?? Lars Lillo-Stenberg
Lars Lillo-Stenberg
 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Konkurrans­etilsynet sitter på avtalene som kan belyse hvor store forskjelle­r det er i innkjøpsbe­tingelser mellom kjedene, men prioritere­r ikke å se på dette spørsmålet.
FOTO: SIGNE DONS Konkurrans­etilsynet sitter på avtalene som kan belyse hvor store forskjelle­r det er i innkjøpsbe­tingelser mellom kjedene, men prioritere­r ikke å se på dette spørsmålet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway