Aftenposten

Få har klart å kjempe i toppen etter utestengel­se

Her kommer Therese Johaug (29) med gull i blikket. «Alt» tilsier at hun kan ta VM-gull i 2019. Bortsett fra statistikk­en.

- HALVOR EKELAND NICHOLAS BERGH OLAV OLSEN (foto)

Skistjerne­n går forbi en vegg med påskriften «Du vet du er på rett vei når du ikke lenger ser deg tilbake» på vei inn til pressen. Kanskje er det akkurat sånn hun føler det.

– Jeg er fri som fuglen, roper hun smilende, naermest jublende, i løpet av pressekonf­eransen.

18 tunge måneder er over. Et VM uten Therese Johaug er forbi. Et OL like så. Nå er hun tilbake.

Tilbake for det hun omtaler som sin store drøm: Å ta gull i VM 2019.

Løftet til det norske folk

Flere medier har skrevet om en skiløper med ekstreme treningsre­sultater. Som da hun banket Marit Bjørgen på intervalle­r rett før OL. Bjørgen tok, som de fleste har fått med seg, fem medaljer under lekene kort tid etter.

Samtidig har Johaug vaert 18 måneder helt uten å gå konkurrans­e. Hun har ikke måttet prestere når det gjelder, eller fått trent daglig med de beste.

– Er du nervøs for at du ikke kommer tilbake på samme nivå?

– Nei, jeg er egentlig ikke det. Jeg har vaert gjennom det jeg har vaert gjennom. Jeg skal gjøre mitt beste, så får vi se hvor bra det er. Jeg vet at mange andre jenter har tatt store steg og blitt bedre. Så skal jeg love at jeg skal kjempe med dem, sier Johaug.

TV 2-ekspert Petter Soleng Skinstad har stor tro på Johaug:

– Jeg blir mye mer overrasket om hun ikke kommer tilbake som verdens soleklart beste, enn om hun gjør det, sier Skinstad – som er aktiv langrennsl­øper og sønn av tidligere langrennss­jef Åge Skinstad.

Tre av 17 tok medalje

Samtidig taler statistikk­en mot henne. Aftenposte­n har fått tilsendt en liste fra det internasjo­nale skiforbund­et (FIS). Den består av alle dopingutes­tengte utøvere siden 2000.

Vi har avgrenset søket til løpere som sonet i minst 18 måneder.

Av disse løperne, hadde 17 av dem topp 10-plassering­er før utestengel­sen. For de fleste ble dopingdomm­en et tydelig veiskille i karrièren.

Åtte av de 17 løperne kom aldri tilbake på verdenscup­nivå.

13 av 17 løperne klarte aldri å gjenskape de beste resultaten­e fra før dopingdomm­en.

Tre av 17 tok mesterskap­s medaljeett­ercomeback­et.

Aftenposte­n forteller Johaug om statistikk­en som viser at det å komme tilbake på toppnivå er utfordrend­e. 29-åringen tror hun kan bryte trenden og kjempe i toppen igjen.

– Jeg vet at jeg har vaert med så lenge i gamet. Jeg kjenner kroppen min godt og føler at jeg er i god form. Én ting er trening – en annen ting er konkurrans­e. Men jeg håper og drømmer om å vaere med og kjempe i toppen, sier Johaug til Aftenposte­n.

– Jeg er egentlig avslappet

Faktisk er det kun én person som har kommet tilbake fra en 18 måneders lang pause fra konkurrans­e for så å ta mesterskap­sgull. Finske Virpi Sarasvuo (født Kuitunen) ble utestengt etter VM i 2001. Først i 2007 klarte hun å ta mesterskap­s medalje.

Petter Soleng Skinstad mener Johaug nå går inn i en «fysisk gullalder». Han ser imidlertid også potensiell­e utfordring­er med to år uten konkurrans­er.

– Ved sesongstar­t på Beitostøle­n er alle skiløpere usikre på hvor de står. Det er uvant og vanskelig å legge opp løpet. Johaug kommer til å få denne følelsen forsterket, sier Skinstad.

– Jeg er egentlig avslappet til det på Beitostøle­n, at jeg får på meg startnumme­ret. Det blir jo rart og jeg blir jo nervøs, men det får gå som det går. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å komme tilbake. Når jeg har gjort det, så må jeg bare ta til takke med det resultatet jeg får, sier Johaug avslappet.

Fallgruven hun må passe seg for

For det virker som om noe har skjedd med 29-åringen i løpet av de siste to årene. Hun kaller det selv at hun mentalt «er blitt mange år eldre på to år».

– Jeg tror at alt jeg har vaert gjennom har gjort det. Det å se at livet byr på mye mer. Ingenting er krise. Alt ordner seg til slutt, på en eller annen måte. Og gjør det ikke det, så får det bare bli sånn. Det er noe med det, du sammenlign­er ting med det du har opplevd tidligere.

Derfor føler hun seg ikke utrygg før sesongen som kommer. Hun skal gjøre sine 70–80 døgn i høyden. Hun skal forberede seg til konkurrans­e på vanlig måte. Hun vet hva det vil si å vaere best. Det skal hun bare gjøre igjen.

Riktignok føler hun selv at hun har én fallgruve når hun står på startstrek­en på Beitostøle­n i november:

– Jeg tror jeg må fokusere på at ikke alle energien skal komme ut samtidig. Jeg må ta noen rolige tak i starten, passe på at jeg ikke får tilbake det duracell-stempelet mitt. Det er typisk at man blir overtent. Det er viktig for meg, at jeg ikke føler at jeg VIRKELIG skal slå til. Jeg skal ikke gjøre noe annet enn jeg har gjort før, ler hun.

Therese Johaug vil ikke lenger se seg tilbake. Hun skal ta gull i VM i 2019.

 ??  ?? Therese Johaug
Therese Johaug
 ??  ??
 ??  ?? Therese Johaug både smilte, lo og gråt da hun møtte pressen.
Therese Johaug både smilte, lo og gråt da hun møtte pressen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway