Aftenposten

Elever skal slippe å føle seg uthengt og stigmatise­rt av sin egen laerer

- Astrid Søgnen direktør for Utdannings­etaten i Oslo

Det har de siste dagene foregått en debatt om ytringsfri­het i skolen. Laerere har som alle andre ytringsfri­het. De kan tale, skrive innlegg, delta i debatter og ytre seg for øvrig. Vi har imidlertid alle et ansvar for hvordan ytringsfri­heten brukes og hvilke konsekvens­er den kan ha for elever. Spesielt er det viktig å unngå å krenke dem som har mindre makt, eller som av ulike grunner er saerlig sårbare.

Elever skal slippe å føle seg uthengt og stigmatise­rt av sin egen laerer. Det var nettopp opplevelse­n av stigmatise­ring som noen elever ved en av Oslos skoler har beskrevet i et Si ;D-innlegg i Aftenposte­n, 9. april: «Vi følte oss tråkket på i Dagsnytt Atten».

Saken er at en laerer i en debatt i Dagsnytt Atten omtaler elevers adferd og andre kjennetegn ved enkeltelev­er, slik at de opplever å bli identifise­rt. Det er dette som gjør at saken handler om elevenes skolemiljø og ikke først og fremst ansattes ytringsfri­het. Debatten om saken er blitt uryddig fordi de to perspektiv­ene er blandet sammen.

Elevene skal lyttes til og tas på alvor

Et trygt og godt skolemiljø uten mobbing og krenkelser er en sentral verdi. Det er svaert viktig at elever tør å ytre seg og blir tatt på alvor når de sier fra om ugreie forhold. Å ta elevens opplevelse­r på alvor har skolene en plikt til etter «mobberegle­ne» i opplaering­sloven. Dette gjelder også i de tilfellene det aldri var meningen å krenke noen med ytringen. Skolen plikter å undersøke saken hvis den får mistanke om eller kjennskap til at noen som arbeider ved skolen, utsetter en elev for krenkelser. Det spiller ingen rolle om det er en eller flere elever det gjelder.

Elevene er tatt på alvor av skolen. Dessverre blir de negativt omtalt i deler av kommentarf­eltene o gi sosiale medier, h vorde mistenkeli­ggjøres og omtales respektløs­t. Det opplever vi som har ansvar for elevene, som svaert trist.

Når voksne krenker elever

Et trygt og mobbefritt laeringsmi­ljø er øverst på dagsordene­n både nasjonalt og kommunalt. Oslo kommune har gått i front når det gjelder å iverksette rask oppfølging av de nye reglene, og våre ansatte har fått omfattende skolering i de oppgradert­e og nye paragrafen­e i elevenes arbeidsmil­jølov.

Heldigvis opplever de aller fleste elevene en trygg og god osloskole, hvor de laerer mye, uten mobbing og krenkelser. Men vi må vaere på vakt. Resultater fra Elevunders­økelsen 2017 viser at 2,5 prosent av elevene det siste skoleåret har opplevd mobbing av voksne på skolen. Dette tar vi på s tørstealvo­r, og det gjør også la e rer organisasj­onene i Oslo.

Hva slags skole vi tilbyr elevene våre, er et av de viktigste temaene vi kan diskutere. Debatt og meningsbry­tning er sunt, skaper nye ideer og bidrar til utvikling av skolen. Derfor bør de som kjenner skolen, delta i debattene om hvordan vi best kan gi et godt tilbud til elevene. Det ønsker vi velkommen, med oppfordrin­g om en hensynsful­l og saklig debatt.

Se også side 13 i del 1

 ??  ?? Replikk
Replikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway