Aftenposten

Laerere må få snakke med utestemme

-

UTDANNINGS­ETATEN I OSLO har hverken bekreftet eller avkreftet at det er innledet en «prosess» eller formell personalsa­k mot laerer Simon Malkenes ved Ulsrud videregåen­de skole.

Vi har bare Malkenes’ og Utdannings­forbundets knappe ord for at det pågår en form for prosess. Direktør Astrid Søgnen i Utdannings­etaten skriver i et innlegg om Ulsrud-debatten at laerere «har ytringsfri­het, men ikke rett til å krenke elever».

Malkenes deltok 5. mars i en debatt i NRKs

Dagsnytt Atten om hverdagen i Oslo-skolen. I sendingen leste han høyt fra et notat han hadde laget under en skoletime preget av uro:

«B banner og roper. M vandrer. R har ikke gjort noe hittil idag. M forstyrrer. Bermer opptatt av lepomade.» ÉN MÅNED OG TRE DAGER SENERE skrev noen av elevene ved skolen et anonymt Si;D-innlegg i Aftenposte­n, der de uttrykte at de følte seg krenket. NRKs Fredrik Solvang tvitret til Utdannings­etaten. Han ville vite om det var en personalsa­k på gang mot en av hans debattdelt­agere. «Vi kommentere­r ikke henvendels­er om personalme­ssige forhold. Alle våre ansatte har ytringsfri­het innenfor de rammene norsk lov setter», tvitret etaten tilbake.

Noen rammer må selvsagt til, det har med grunnlegge­nde personvern å gjøre. På samme måte som leger må holde pasientopp­lysninger unna offentligh­eten, har laerere taushetspl­ikt om forhold knyttet til enkeltelev­er.

MEN NOEN GANGER har Oslo-skolen strammet for hardt inn på laereres ytringsmul­ighet. Det nådde parodien i den interne instruksen som for noen år siden ble avslørt om hvordan laerere på Prinsdal skole skulle agere hvis de ble kontaktet av journalist­er.

«Ikke la deg lure til dialog. Bruk hakk i platen-taktikk. Bare bruk det svaret du vil gi flere ganger uansett spørsmål fra journalist­en. Da blokkerer du videre kommunikas­jon.»

«Rektor karakteris­erer formulerin­gene i skolens beredskaps­plan som et arbeidsuhe­ll», het det senere i et forklarend­e skjermbrev fra utdannings­direktøren i kommunen.

SÅ HVORDAN skal leger, laerere og andre yrkesgrupp­er te seg i i offentlig debatt? De må gripe tak i det prinsipiel­le – og selvsagt gjerne knytte det til erfaringer fra egen arbeidsdag. Et springende punkt i Malkenes-saken er, som jurist og ytringsfri­hetseksper­t Anine Kierulf påpeker i Dagsavisen, om enkeltpers­oner ble tilstrekke­lig anonymiser­t. Det er ikke lett for folk utenfra å vurdere det. Men inntrykket er at ordene slik de falt i NRK, er et stykke unna det man kaller krenkende.

Viktigst er det at kommuneans­atte må kunne ytre seg om egen arbeidssit­uasjon og beherske balansen mellom relevante eksempler og personvern­hensyn.

Noen ganger har Oslo-skolen strammet for hardt inn på laereres ytringsmul­ighet

 ??  ?? Laerer Simon Malkenes har vaert i studio og snakket om bråk i en skoletime.
Laerer Simon Malkenes har vaert i studio og snakket om bråk i en skoletime.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway