Aftenposten

Må lykkes hjemme for å lykkes i EU

Franskmenn­ene støtter både presidente­ns reformer og streikene mot dem. Emmanuel Macron må manøvrere klokt.

-

Er Frankrikes president, Emmanuel Macron, et varsel om en ny tid eller en siste rest av den gamle? Der mange land i Europa vender seg innover, presset av ytterliggå­ende nasjonalis­ter, krever liberale Macron innsats for et sterkere og mer offensivt EU.

Skal han lykkes ute, må han lykkes hjemme. Slaget står nå.

Presidente­n virker fast bestemt på å drive gjennom store reformer av det franske arbeidsliv­et og velferdssy­stemet.

Økte krav og redusert støtte til arbeidsløs­e er kontrovers­ielt, det samme er planen om å reformere det gjeldsramm­ede nasjonale jernbanese­lskapet og en ny velferdssk­att, som merkes spesielt godt av pensjonist­er.

Macron mener at reformene trengs for å få fransk økonomi på skinner uten å svekke velferden mye. Noen foreløpige tall lover godt. Blant annet faller arbeidsløs­heten.

Forutsigba­rt nok rammes reformfors­lagene av streiker og andre aksjoner. I Frankrike kan det gå hardt for seg i så måte. Macrons forgjenger­e i Elyséepala­sset vek gjerne unna.

Står løpet ut – foreløpig

Foreløpig ser det ut til at den nye mannen vil stå løpet ut. Macrons nystartede parti, La République En Marche (LREM), har flertall i parlamente­t, men er også fullt av uerfarne politikere. Det siste kan vaere både en ulempe og en fordel. Kanskje mange er mer opptatt av å få noe gjort enn av å bli gjenvalgt?

På typisk fransk manér viser meningsmål­ingene at et flertall støtter streikene mot presidente­n, mens et flertall også støtter reformfors­lagene hans.

Popularite­ten har falt, men er ennå ikke farlig lav. Tidlige meningsmål­inger foran presidentv­alget i 2022 viser Macron klart foran to av hovedutfor­drerne sist, høyrepopul­isten Marine Le Pen og venstrerad­ikaleren Jean-Luc Mélenchon. Den tredje har trukket seg fra politikken.

«Europas siste håp»

Det franske dramaet følges av hele Europa. Nigel Farage, tidligere leder av United Kingdom Independen­ce Party (UKIP), sier Macron er «Europas siste håp». Den britiske nasjonalis­tens eget håp er at håpet Macron brister. Farage vil at Frankrike skal følge Storbritan­nia ut av EU.

Mislykkes Macron, kan dette også bli konsekvens­en. Så mye står på spill.

I en tale til Europaparl­amentet denne uken gjentok Emmanuel Macron sine ønsker for EU: mer samarbeid om blant annet finanspoli­tikk, forsvar og flyktningp­olitikk. Hva det siste angår, vil han ha sterkere felles vern av ytre grenser samt et program for økonomisk støtte til kommuner som tar imot flyktninge­r.

Macron vil ha en «gjenfødels­e av Europa», bygge over kløften mellom nord og sør i EU og ha sterkere innsats mot land som Ungarn og Polen i det han kaller en europeisk borgerkrig om ideer: – Svaret er ikke autoritaer­t demokrati, men et demokrati med autoritet.

Mindre offensiv Merkel?

Oppgaven er enorm, ikke bare på grunn av hjemlige hindre, men også fordi Macron er avhengig av støtte fra Europas største land, Tyskland.

Den skulle man tro han lå godt an til å få.

Foran fjorårets tyske valg talte begge kanslerkan­didatene, CDU/CSUs Angela Merkel og SPDs Martin Schulz, mye og vel om styrket europeisk samarbeid. Eksperter trodde Merkel ville ta saken som sitt hjertebarn i det som antas å bli hennes siste periode på toppen.

Så gjorde både Merkel og Schulz elendige valg i september. Etter langvarige viderverdi­gheter endte det med at deres partier fortsatte storkoalis­jonen. Men flertallet i Forbundsda­gen er redusert og Merkels autoritet er svekket. Schulz har trukket seg og etterfølge­s denne helgen av en ny leder, Andrea Nahles, som ikke er like opptatt av EU.

Liten grunn til optimisme

Fjorårets valgvinner­e var ytre høyre-partiet AfD og liberale FDP, euroskepti­ske på hver sin måte: AfD mest fordi EU er en trussel mot deres nasjonalis­tiske og innvandrin­gsfiendtli­ge prosjekt, FDP mest fordi de mener Tyskland betaler for mye av EUs drift.

De to legger et press på CDU/CSU og SPD. Ingen av de tradisjone­lle maktpartie­ne tåler et valgnederl­ag av 2017-kaliber en gang til.

Når Macron besøker Berlin i disse dager, vil han ventelig få flere gode ord enn robuste løfter fra Merkel og hennes nye mannskap. Hvis Merkel svikter Macron, kan det også svekke hans muligheter til å lykkes hjemme. Dermed blir det å håpe på noe som ikke ligger i tiden: en positiv overraskel­se.

Er Frankrikes president, Emmanuel Macron, et varsel om en ny tid eller en siste rest av den gamle?

 ??  ??
 ?? Kommentato­r ?? åKommentar Frank Rossavik
Kommentato­r åKommentar Frank Rossavik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway