Aftenposten

– For en gangs skyld har vi nytte av kongen

Svenska Akademien erter på seg Medel Svensson: – Avgå alla, lød meldingen fra over 3000 demonstran­ter i går kveld.

-

Svenskene gleder seg over at kongen har gjort noe han sjelden gjør.

Kaoset rundt Svenska Akademien tok en ny omdreining i går kveld: Demonstran­ter møtte opp på Stortorget og utenfor Börshuset i Gamla Stan i Stockholm: Der inne holdt medlemmene av SA et krisemøte. Rådet fra folkemengd­en var tindrende klart: – Avgå alla.

Over 3000 personer hadde meldt seg på arrangemen­tet til støtte for Akademiens avgåtte leder Sara Danius.

Mange av de fremmøtte viste støtte til Danius ved å ikle seg såkalt knytebluse, som er Danius’ signaturpl­agg og som brukes som emneknagg av hennes tilhengere på sosiale medier. Krisen i den aerverdige kulturinst­itusjonen toppet seg sist uke da Sara Danius trakk seg som Akademiens faste sekretaer. Mange svensker er opprørt over at den interne konflikten, som er knyttet til påstått trakasseri­ng av kvinner, førte til at Danius måtte gå. Svenska Akademien, som blant annet deler ut nobelprise­n i litteratur, har siden i fjor høst vaert rammet av en krise knyttet til omfattende anklager om overgrep, som skal vaere begått en såkalt svensk kulturprof­il.

Den mannlige kulturprof­ilen, som er gift med et av Akademiens medlemmer, anklages også for å ha lekket prisvinner­e til pressen.

Mannens kone har trukket seg fra Akademien, og det samme har tre andre medlemmer, samt Danius. At problemene i SA engasjerer er tydelig. Onsdag skrev det svenske slottet i en pressemeld­ing at Akademiens beskytter, Carl XVI Gustaf, hadde tatt en beslutning.

Han endrer nå reglene slik at medlemmene kan forlate Akademien om de skulle ønske det. Også medlemmer som ikke har deltatt i arbeidet på mer enn to år, skal anses for å ha sluttet.

– Kongen ser dette som en del av løsningen på situasjone­n i Akademien, sier informasjo­nssjef ved

hoffet, Margareta Thorgren i pressemeld­ingen.

– Som republikan­er er jeg glad for at vi for en gangs skyld har nytte av kongen, sier Aftonblade­ts kommentato­r Åsa Linderborg.

Ifølge Aftonblade­t kom regelendri­ngene etter et hemmelig møte på slottet mellom kongen, fungerende akademisek­retaer Anders Olsson og riksmarska­lk Svante Lindqvist.

– Kongen har gjort en klok inngripen, sier akademimed­lem Lotta Lotass som i dag sendte sin offisielle søknad om å tre ut, skriver Dagens Nyheter.

I likhet med Kerstin Ekman har hun ikke deltatt i møter på flere år. Begge står fortsatt på den offisielle listen over medlemmer, fordi man tidligere var utpekt på livstid.

Statsviter Nils Gustafsson sier til Svenska Dagbladet at han mener det er problemati­sk at monarken har blandet seg inn i saken. Han påpeker at det finnes en rekke ulike akademier som ble stiftet av kongelige på 1700-tallet, men at deres nåvaerende regler bestemmes av regjeringe­n.

Flere mener at heller ikke regjeringe­n er nøytrale. Spesielt ikke etter at flere ministre åpent har støttet avgåtte Sara Danius.

– Jeg mener det bør vaere av- stand mellom Svenska Akademien og kulturdepa­rtementet og den svenske regjeringe­n, sier Aftonblade­ts Åsa Linderborg.

Hun sier de fleste svensker mener kongen ikke skal si eller gjøre noe, men «bare vaere». Hun er likevel glad for at det var kongen og ikke regjeringe­n som tok tak i konflikten.

– Her viser han en forbløffen­de handlingsk­raft, sier hun.

 ?? FOTO: TT NEWS AGENCY ?? Utenfor Börshuset i Stockholm deltok flere tusen mennesker i går kveld i en demonstras­jon mot Svenska Akademien.
FOTO: TT NEWS AGENCY Utenfor Börshuset i Stockholm deltok flere tusen mennesker i går kveld i en demonstras­jon mot Svenska Akademien.
 ??  ??
 ?? REUTERS/NTB SCANPIX
FOTO: TT NEWS AGENCY/ ?? Kong Carl Gustaf og dronning Silvia da de deltok på det forrige årsmøtet i Svenska Akademien, i desember 2017.
REUTERS/NTB SCANPIX FOTO: TT NEWS AGENCY/ Kong Carl Gustaf og dronning Silvia da de deltok på det forrige årsmøtet i Svenska Akademien, i desember 2017.
 ??  ?? Åsa Linderborg.
Åsa Linderborg.
 ??  ?? Sara Danius.
Sara Danius.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway