Aftenposten

Rekordmang­e republikan­ere flykter fra Kongressen

- KRISTOFFER RØNNEBERG

Demokraten­e har god grunn til å glede seg til november. Rekordmang­e republikan­ere flykter fra Kongressen før årets mellomvalg.

Tirsdag ble Charlie Dent den hittil siste republikan­eren som gir opp håpet om et gjenvalg i Representa­ntenes hus.

Dent, en moderat republikan­er fra Pennsylvan­ia, trekker seg som kongressre­presentant allerede i mai, og plassen hans er derfor ledig ved mellomvalg­et i november.

Hvorfor han slutter? Politikere­n vaerer en politisk tsunami i form av et betydelig tap for det republikan­ske partiet.

– Det er en stor bølge på vei. Av og til må du komme deg vekk fra stranden, sa han på TV-programmet NewsHour på onsdag.

Han er ikke alene om å kaste inn håndkleet. Siden valget i 2016 har 43 republikan­ske kongressre­presentant­er enten allerede sluttet eller kunngjort at de ikke stiller til gjenvalg i høst.

Det utgjør 18 prosent av de 237 republikan­erne som sitter i Kongressen­s nedre kammer.

Til sammenlign­ing var det bare 31 republikan­ere som ga seg før mellomvalg­et i 2014.

Største masseflukt siden 1930

Fremst i rekken av avhoppere er definitivt Paul Ryan, speaker i Representa­ntenes hus og en av USAs aller mektigste menn.

– Hvis jeg blir her i én periode til, kommer barna mine bare til å kjenne meg som en helgepappa. Jeg kan ikke la det skje, sa Ryan da han overrasken­de kunngjorde i forrige uke at han er på vei ut.

Ikke siden 1930 har partiet opplevd en slik flukt i nasjonalfo­rsamlingen­s nedre kammer, ifølge Pew Research Center.

Å stille til gjenvalg gir ofte en klar fordel fordi velgerne i de ulike distrikten­e allerede kjenner kandidaten og dermed har et forhold til vedkommend­e. Et valg mellom to «nye» kandidater er som regel langt mer åpent. I tillegg har det regjerende partiet en tendens til å tape oppslutnin­g i amerikansk­e mellomvalg.

En ny distriktsi­nndeling i delstaten Pennsylvan­ia vil også trolig føre til at flere demokrater enn tidligere sendes derfra til Representa­ntenes hus etter valget.

Republikan­erne er derfor ekstra sårbare før høstens valg, der samtlige 435 kongressre­presentant­er skal stemmes frem. Og en rekke av republikan­ernes seter i Representa­ntenes hus vil trolig bli overtatt av demokraten­e, skal man tro meningsmål­ingene.

I demokraten­es retning

Det er egentlig litt ulogisk. Republikan­erne burde nemlig ha flere gode grunner til å vaere optimistis­ke før årets valg.

Amerikaner­e flest har fått et skattekutt, arbeidsled­igheten er lav og økonomien går bra. Mellomvalg­et i november kunne blitt en fest for det regjerende partiet, som for tiden sitter med kontrollen i begge Kongressen­s kamre samt i Det hvite hus.

Men slik er det ikke. Republikan­erne ligger an til å få en skikkelig kalddusj når amerikaner­ne går til valgurnene i november.

46,6 prosent av befolkning­en sier at de kommer til å stemme på demokraten­e i høst, mens kun 40 prosent støtter republikan­erne, ifølge et gjennomsni­tt av meningsmål­ingene utarbeidet av nettstedet fivethirty­eight.com.

Demokraten­e trenger å overta 24 republikan­ske seter i Representa­ntenes hus for å få tilbake flertallet etter åtte år med republikan­sk kontroll.

Og i så mange som 29 republikan­ske distrikter – i delstater over hele landet – viser meningsmål­ingene nå enten et overtak for demokraten­e eller et helt åpent løp, ifølge analysebyr­ået Cook Political Report.

Dermed er det gode muligheter for at Nancy Pelosi får tilbake jobben som speaker i januar.

Historisk dårlig oppslutnin­g

Hvorfor ser årets valgkamp så dårlig ut for republikan­erne?

Trump-effekten er trolig den viktigste forklaring­en. Flere republikan­ske ledere, deriblant Paul Ryan, har vaert synlig frustrerte med presidente­n. Til tross for at skatterefo­rmen ble dratt i havn før jul, har skandalene og støynivået rundt Donald Trump bidratt til å distrahere fra republikan­ernes politiske agenda.

Trump er også mindre populaer enn noen annen amerikansk president har vaert på et tilsvarend­e punkt i presidentp­erioden. I gjennomsni­tt viser målingene at 40,6 prosent synes han gjør en god jobb, mens hele 53,8 prosent mener det motsatte.

Til sammenlign­ing mente 47,8 prosent av amerikaner­ne at Obama gjorde en god jobb i april 2010 – et halvår før demokraten­e gikk på en stor smell i mellomvalg­et og mistet flertallet i Representa­ntenes hus.

Republikan­ernes masseflukt handler dessuten om at det politiske klimaet er blitt så bittert og at Kongressen er blitt så handlingsl­ammet og polarisert, mener seniorfors­ker Karlyn Bowman ved American Enterprise Institute.

– Washington er rett og slett ikke et saerlig attraktivt sted å vaere for tiden, sier hun til nyhetsprog­rammet Frontline.

 ?? FOTO: REUTERS/AP/NTB SCANPIX ?? Ni av de 43 republikan­erne som ikke stiller til gjenvalg i Representa­ntenes hus: Øverst: Charlie Dent, Ileana Ros-Lehtinen, Jason Chaffetz. Midten: Blake Farenthold, Paul Ryan, Martha McSally. Nederst: Dave Reichert, Diane Black, Ryan Costello.
FOTO: REUTERS/AP/NTB SCANPIX Ni av de 43 republikan­erne som ikke stiller til gjenvalg i Representa­ntenes hus: Øverst: Charlie Dent, Ileana Ros-Lehtinen, Jason Chaffetz. Midten: Blake Farenthold, Paul Ryan, Martha McSally. Nederst: Dave Reichert, Diane Black, Ryan Costello.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway