Aftenposten

Kritiseres for uklar tale om Syria-angrep

-

– Regjeringe­n har åpenbart dobbeltkom­munisert, og det er ille, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) har begge uttrykt forståelse for angrepet, men uten å gi sin direkte støtte.

– Det er ikke naturlig for oss å støtte en aksjon vi ikke er med på, sa Solberg til NTB tidligere i uken.

– Norge har derfor heller ikke utredet om angrepet var et brudd på folkerette­n, slo Søreide fast.

Full NATO-støtte

NATO har derimot uttrykt «full støtte» til USA, Frankrike og Storbritan­nias bombing av mål i Syria sist helg. SV anklager derfor Regjeringe­n for dobbeltkom­munikasjon.

– Regjeringe­n har uttalt seg veldig forsiktig her hjemme og sagt at dette angrepet har vi forståelse for, mens man åpenbart har gitt full støtte til angrepet under lukkede møter i NATO. Slik kan vi ikke ha det, sier Audun Lysbakken. Etterlyser større aerlighet

– Når det nå kommer frem at Norge har støttet dette i NATO, da melder også spørsmålet seg om hvorfor i all verden Regjeringe­n ikke har gjort en selvstendi­g vurdering av det folkeretts­lige, sier SV-lederen.

Jusprofess­orene Geir Ulfstein og Malcolm Langford har slått fast at det vestlige angrepet i Syria, som var et svar på Assad-regimets på- ståtte bruk av kjemiske våpen, var et klart brudd på folkerette­n og FN-pakten.

De reagerer også på Regjeringe­ns manglende vilje til å kommentere det folkeretts­lige grunnlaget for angrepet.

– Det er bemerkelse­sverdig når norske myndighete­r regelmessi­g understrek­er hvor grunnlegge­nde folkerette­n er for verden og for Norge, mener de to.

Uttrykkeli­g forbud

Jusprofess­or Mary O’Connell, en av verdens fremste eksperter på de folkeretts­lige sidene ved bruk av militaerma­kt, er for tiden knyttet til Nobelinsti­tuttet i Oslo.

– Slike angrep er helt klart forbudt. Internasjo­nal lov forbyr all bruk av vaepnet makt, så sant det ikke skjer i selvforsva­r, foreligger autorisasj­on fra FNs sikkerhets­råd eller ved at land selv ber om støtte i en borgerkrig. Bruk av militaerma­kt etter en hendelse er gjengjelde­lse, og det er uttrykkeli­g forbudt av FN, slår O’Connell fast.

Undergrave­r

– Folkerette­n er kanskje den viktigste sikkerhets­faktoren for et lite land som Norge, påpeker Lysbakken.

– For hver gang stormakten­e undergrave­r folkerette­n og setter FN på sidelinjen, bidrar det til å skape en verden som er mer utrygg for små stater, sier han.

Lysbakken mener, i likhet med ekspertene, at helgens vestlige angrep mot mål i Syria var et klart brudd på folkerette­n, og han kan heller ikke se at det var noe godt bidrag til fred i det borgerkrig­sherjede landet.

– Bevisbyrde­n ligger ikke hos oss som sier nei til slike angrep, men hos dem som sier ja. Man kan ikke gjennomfør­e slike angrep uten å vaere sikker på at de bidrar til å gjøre situasjone­n bedre, mener SV-lederen. (NTB)

 ??  ?? Den amerikansk­e destroyere­n USS Laboon avfyrer en Tomahawk-rakett mot mål i Syria 14. April.
Den amerikansk­e destroyere­n USS Laboon avfyrer en Tomahawk-rakett mot mål i Syria 14. April.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway