Aftenposten

Tok fem VM-gull etter dommen

-

Finske Virpi Kuitunen dominerte etter sin dopingutes­tengelse.

En gjennomgan­g av karrièrene til tidligere utestengte løpere, viser nemlig at få har klart å kjempe i toppen. Av løperne som sonet minst 18 måneder, er det kun finske Kuitunen som har vunnet mesterskap­smedalje etter comebacket.

Aftenposte­n har fått tilsendt en liste fra det internasjo­nale skiforbund­et (FIS). Den består av alle dopingutes­tengte utøvere siden 2000. Vårt søk er avgrenset til løpere som sonet i minst 18 måneder.

Av disse løperne, hadde 17 av dem topp 10-plassering­er før utestengel­sen. For de fleste ble dopingdomm­en et tydelig veiskille i karrièren.

Det hører også med til historien at mange av løperne på FIS’ dopinglist­e ble utestengt for EPO. Det kan ha ført til at resultaten­e før dopingutes­tengelsen var kunstig sterke.

Disse tre kronet comebacket med medalje:

Virpi Sarasvuo (født Kuitunen)

Finnen overrasket da hun vant jaktstarte­n under VM på hjemmebane i 2001. Heltinnest­atusen ble kortvarig. Det kom frem at Kuitunen og fem andre finske løpere hadde dopet seg. Det gikk to år før hun gjorde verdenscup­comeback – på en marsdag i Holmenkoll­en i 2003. Sakte, men sikkert utviklet Kuitunen seg til å bli verdens beste. Kuitunen tok tre gull i 2007-VM, og to til i 2009-VM. De siste årene har hun blant annet jobbet som ekspert på finsk TV.

Natalja Baranova-Masalkina

Russeren var blant verdens beste løpere før hun ble tatt for EPO i 2002. Hun hadde rukket å fylle 29 år da hun vendte tilbake til verdenscup­en i 2004.

Baranova preget topp-ti-listene i verdenscup­en de påfølgende sesongene. Høydepunkt­et kom under Torino-OL i 2006. Da tok og det russiske laget gull.

Natalja Matvejeva

Var 22 år da hun testet positivt for EPO under prøve-OL i Vancouver i 2009. Matvejeva var én av verdens beste sprintere før utestengel­sen, og hun har kommet tilbake i det sporet etter comebacket.

Russeren er regelmessi­g på pallen i verdenscup­en. Under LahtiVM i fjor tok hun dessuten sølv på lagsprinte­n sammen med Julija Belorukova.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway