Aftenposten

Denne norske skolen skal laere kinesere å gå på ski

- ROBIN ANDERSEN

Meråker videregåen­de skole har inngått en samarbeids­avtale med Kina om å laere 34 kinesiske juniorroer­e vinteridre­ttene langrenn og skiskyting.

Avtalen ble signert tirsdag kveld. Prosjektet er en del av den bilaterale samarbeids­avtalen mellom Kina og Norge, som statsminis­ter Erna Solberg og Kinas statsminis­ter Li Keqiang signerte i april i fjor.

I ett av punktene står det at landene skal utvikle et bredere samarbeid innenfor sport, med et saerlig fokus på vinteridre­tt.

– Vi ønsker å vaere med å spre og dele vår kunnskap om langrenn og skiskyting til andre land. Dette er et samarbeid om å bidra inn mot OL 2022 i Beijing, sier rektor Bjørg Kvannli til Adresseavi­sen.

– Vi er den første skolen som starter opp et slikt type samarbeid, legger rektoren til.

Skal vaere i Norge i tre måneder

Onsdag kveld landet 34 kinesiske juniorroer­e og fire trenere på Vaernes, før de dro videre til Meråker. Da startet prosjektet Kvannli og resten av staben har jobbet med i ett år for å få i gang.

– Vi jobber stadig med å rette blikket vårt mot nye prosjekter. Når vi fikk øynene opp for denne muligheten, begynte vi å jobbe med et utrednings­prosjekt. Helt siden i april i fjor har vi hatt god kontakt med Kina, sier Kvannli.

De kommende kinesiske vinterspor­tsutøverne skal bo på overnattin­gsanlegget ved siden av skolen. Der skal de bo i tre måneder fremover. Målet er å bli Kinas beste skiløpere og deltagere i OL i 2022.

– De er godt trente og har begynt å trene på rulleski. Dette blir et spennende prosjekt, der hele skolen, med både laerere og elever, skal vaere med og bidra, sier rektoren.

Trenes av tidligere OL-mestere

Og det er ikke hvem som helst som skal laere kineserne å gå på ski.

Trenerteam­et for langrennsg­ruppen skal ledes av de tidligere skiløperne Frode Estil og Anders Högberg, som er laerere på skilinjen på skolen. Tora Berger, som har to OL-gull og åtte VM-gull på CV-en, er også laerer ved skolen og skal ha ansvaret for å laere kineserne om skiskyting.

I tillegg er det en prosjektgr­uppe som ledes av Marius Ringen, mens Kvannli har det øverste ansvaret for styringsgr­uppen.

Idrettsfor­bundet og Meråker videregåen­de skole har også utarbeidet en handlingsp­lan for dette prosjektet.

– Vi kunne gjort det uten dem, men vi synes det er bra å vaere en del av det offisielle samarbeide­t. Da følger vi de etiske retningsli­njene og har en felles plan med dette prosjektet, sier Kvannli.

– Hva er målet deres?

– Vi som skole må tenke utvikling hele veien, både av idretten og skolen generelt. Internasjo­nalisering er veldig viktig hos oss. Tidligere har vi hatt to australske elever og en finsk elev på hospiterin­g, og på skolen har vi tre islandske elever.

 ?? FOTO: MERÅKER VIDEREGÅEN­DE SKOLE ?? Rektor Bjørg Kvannli med den signerte kontrakten. Her sammen med advokatful­lmektig Xin Tong og langrennsl­aerer Frode Estil.
FOTO: MERÅKER VIDEREGÅEN­DE SKOLE Rektor Bjørg Kvannli med den signerte kontrakten. Her sammen med advokatful­lmektig Xin Tong og langrennsl­aerer Frode Estil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway