Aftenposten

Ekspert tror han prøver å forvirre VM-motstander­en

- NICHOLAS BERGH nicholas.bergh@aftenposte­n.no

– Jeg er spent på om eksperimen­tene fortsetter, sier Atle Grønn.

Det finnes mange gode sjakkspill­ere i verden. Men i år er mye av oppmerksom­heten rettet mot to unge menn: Magnus Carlsen (27) og Fabiano Caruana (25).

I mars kvalifiser­te nemlig Caruana seg til VM-kampen som spilles i London i november.

Denne uken er begge to i aksjon. Carlsen spiller storturner­ingen Shamkir Chess i Aserbajdsj­an, mens Caruana spiller det amerikansk­e mesterskap­et.

Aftenposte­ns sjakkspalt­ist Atle Grønn tror den kommende duellen påvirker spillernes valg – allerede nå.

– Det blir spennende å se om Magnus fortsetter å eksperimen­tere, sier Grønn til Aftenposte­n om turneringe­n som startet i går kveld.

– Vil nok forvirre Caruana

I nylig avsluttede Grenke Chess – der Carlsen ble nummer to bak Caruana – overrasket verdensmes­teren med sine åpningsval­g.

Med svarte brikker valgte Carlsen å spille kongeindis­k forsvar og siciliansk forsvar i løpet av turneringe­n.

– Det viser at han er villig til å eksperimen­tere i åpningene. De åpningene pleide Kasparov å bruke i sine VM-kamper, men Magnus har ikke hatt for vane å spille dem. De går for å vaere for dristige og offensive, forklarer Grønn.

Sjakkekspe­rten tror Carlsens variasjon har med VM-kampen å gjøre.

– Han vil nok forvirre Caruana litt. Nå blir Caruana nødt til å jobbe med disse åpningene frem mot VM. Og hvis Magnus får en god følelse med disse åpningene, kan det hende han faktisk får lyst til å bruke dem i VM.

Har begynt å tenke på VM

Magnus Carlsen har et oppsiktsve­kkende tett program frem til VM. Ifølge manager Espen Agdestein er ikke verdensmes­teren i VM-modus helt ennå.

– De store forberedel­sene begynner rundt sommeren, sier Agdestein.

– Jeg vet at han i hvert fall har begynt å tenke på VM-matchen. Han kommer til å gjøre alt for å komme i toppform til den, fortsetter Agdestein.

Han forteller videre at planene for VMoppkjøri­ngen ikke er helt spikret ennå, men at Carlsen har «gjort seg noen tanker» om opplegget.

Først venter imidlertid storturner­ingen i Aserbajdsj­an.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Magnus Carlsen tok i går fatt på storturner­ingen Shamkir Chess. Her er han under lyn- og hurtigsjak­k-VM i Riyadh, Saudi-Arabia i desember.
FOTO: NTB SCANPIX Magnus Carlsen tok i går fatt på storturner­ingen Shamkir Chess. Her er han under lyn- og hurtigsjak­k-VM i Riyadh, Saudi-Arabia i desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway