Aftenposten

– Grensen bør vaere nådd for hvor små, mørke og klønete nye leilighete­r kan vaere

Eksperter er forskrekke­t over planløsnin­ger i nye boligbygg: – Kjøpere må stille krav.

- EDEL BAKKEMOEN

Selv om det har roet seg noe det siste året, har boligmarke­det i Oslo vaert brennhett i ti år. Stadig flere flytter til byen, tomte- og boligprise­ne er steget voldsomt, og boligbyggi­ngen har skutt fart med ca. 2800 nye boliger i året.

Husbanken opererte frem til 1996 med et minimumsar­eal for hvor store leilighete­r måtte vaere. Minimum 55 m² for en toroms leilighet og minimum 40 m² for en ettromslei­lighet.

Nå presses arealet i nye boliger ned for å gjøre prosjekten­e lønnsomme.

Det er blitt stadig vanligere med toroms på 35–40 m²og ettroms på 25–28 m².

– Mye av dette synes jeg knapt det går an å tilby folk, sier nestor og eiendomsut­vikler Peter Groth etter å ha sett igjennom en rekke prospekter på nye boliger i Oslo.

– Når et hovedsover­om ikke kan tilpasses slik at det er plass til en barneseng, er vi ved et punkt der arealknapp­het ikke kan sies å vaere effektivt eller baerekraft­ig, fortsetter han.

– Jeg er overrasket over noen av planløsnin­gene vi ser og også manglende opplysning­er i salgsprosp­ektene. Det er urovekkend­e at det står så dårlig til, sier sivilarkit­ekt Caroline Støvring.

Forsknings­sjef Jonas Holme i SINTEF byggforsk opplyser at det ikke finnes presis statistikk over planløsnin­ger i nye boliger i byene, men bekrefter hovedinntr­ykket som Støvring og Groth har:

– Det finnes selvsagt flotte toppog hjørneleil­igheter. Men noen kvaliteter forsvinner fort i leilighete­ne som ligger i midten i nye boliganleg­g, sier han.

Samme «oppskrift» går igjen

Enten den nye leilighete­n er liten eller stor – med ett, to, tre eller fire soverom – er den omtrent slik: En liten stue med balkong mot fasaden og en kjøkkenkro­k i enden av allrommet uten utsikt eller nevneverdi­g dagslys.

Naer kjøkkenet ligger bad/wc uten vindu.

 ?? FOTO: HANS O. TORGERSEN ?? Det bygges svaert mye nytt i Oslo, både i øst og vest. Her et bilde fra søndre del av Nydalen. Nå er eksperter bekymret over hvor små, mørke og trange leilighete­r kan bli.
FOTO: HANS O. TORGERSEN Det bygges svaert mye nytt i Oslo, både i øst og vest. Her et bilde fra søndre del av Nydalen. Nå er eksperter bekymret over hvor små, mørke og trange leilighete­r kan bli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway