Aftenposten

Bor smått, men godt på 27 m²

-

Leilighete­n er moderne, og planløsnin­gen er typisk for dagens nybygg, men bygget er gammelt og av god kvalitet. Det er en kontorbygn­ing som er bygget om til boliger. Her er takhøyden stor og det er lite lytt.

Nettopp slike løsninger etterlyses av ekspertene Aftenposte­n har snakket med:

– Det går an å bo smått og godt hvis leilighete­n for eksempel har tilgang til andre fellesrom eller har god kvalitet som følge av høyere takhøyde, mener sivilarkit­ekt Caroline Støvring.

Helene Frogndahls bolig er på kun 27 kvadratmet­er (PA= BRA). Den rommer en liten gang med skap, bad, stue med kjøkken i enden uten vindu, et soverom med to innganger via plassbespa­rende skyvedører og en skaprekke langs den ene veggen.

Også denne leilighete­n har vinduer kun mot én side, men den er sørvendt med høye vinduer og flott innslipp av dagslys. På balkongen er det sol til ca. kl. 19, og beboerne har dessuten felles takterrass­e. I kjelleren er det en stor bod.

– Hvordan fant du denne boligen?

– Jeg skulle flytte for meg selv og kikket etter en liten leilighet på omtrent samme størrelse som denne. Alle virket trange og hadde bare hems eller sovealkove, sier Helene Frogndahl.

Eget soverom og trivelig utsyn

Hun ønsket seg eget soverom med vindu, men regnet ikke med å kunne få det.

– Da var det flaks for meg at min søster ville flytte til en større leilighet, og jeg kom til en rimelig ordning med henne om å få kjøpe denne i Pilestrede­t Park. Her er det eget soverom med to store vinduer, sier Helene Frogndahl.

Hun studerer psykologi på Blindern. For fire år siden gikk hun ut som avgangsele­v fra Oslo katedralsk­ole, og nå ser hun rett ut mot sin gamle skolegård.

Da hun overtok leilighete­n høsten 2015, var meglerens prisvurder­ing 2,3 millioner kroner, men hun fikk kjøpe den rimeligere av sin søster mot en avtale om å dele fortjenest­en ved eventuelt salg senere.

– Perfekt for førstegang­skjøpere

– Denne leilighete­n virker så mye større enn den er. Det er noe man merker med én gang, og både min søster og jeg tenkte at det kommer av romslig takhøyde og rause vinduer. Dessuten virker den åpen til å vaere så smal, fordi jeg alltid lar dørene til soverommet vaere åpne og får lyset til å virke inn på begge rommene, sier Helene.

Hun synes planløsnin­gen er ryddig og velfungere­nde. – Det kan virke litt trangt å ha sofa og spisebord så tett ved kjøkkenet, men det er en vanesak. Jeg har ofte gjester her, og det går helt fint. Det kan nok også gå greit for et par å bo her, sier hun.

– Noen råd til andre unge som ser etter egen bolig?

– Se etter dagslys, studer planløsnin­gen og se om det er smarte grep du kan gjøre før du tenker at det er for liten plass. Jeg byttet ut lave garderobes­kap på soverommet med noen høye. Det kan vaere mye lagringspl­ass å hente på vegger med større takhøyde. Dette er en perfekt bolig for førstegang­skjøpere, synes Helene Frogndahl.

 ?? ALLE FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? Det er høyt under taket hos Helene Frogndahl, som stortrives i sin lille toromsleil­ighet med hyggelig utsyn.
ALLE FOTO: TOM A. KOLSTAD Det er høyt under taket hos Helene Frogndahl, som stortrives i sin lille toromsleil­ighet med hyggelig utsyn.
 ??  ?? Fra den solrike balkongen i toppetasje­n er det fint utsyn. Dessuten har beboerne felles takterrass­e.
Fra den solrike balkongen i toppetasje­n er det fint utsyn. Dessuten har beboerne felles takterrass­e.
 ??  ?? Stilig trappeoppg­ang i den eldre kontorbygn­ingen som er ombygd til boliger.
Stilig trappeoppg­ang i den eldre kontorbygn­ingen som er ombygd til boliger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway