Aftenposten

Netflix har 55 serier på gang i Europa

- May Synnøve Rogne Aftenposte­n i Roma

Den dystopiske serien The Rain, som har première om to uker, er Danmarks første Netflix-produksjon. Serier fra Polen, Tyskland, Tyrkia og Frankrike er også trappene.

At det regner i Skandinavi­a, er ikke noe nytt. Teamet bak den første danske Netflix-serien, The Rain, benytter vaeret til å lage dystopiske skrekkscen­arioer som henter inspirasjo­n fra både 10 Cloverfiel­d Lane og 28 Days Later.

– Dette er første gangen vi har fått mulighet til å lage denne typen serier. Vi lager ikke så mange sjangerfil­mer eller serier av denne typen i Danmark. Det var spennende for oss å lage en serie på en litt annen måte enn vi er vant til, sier serieskape­r Jannik Tai Mosholt under Netflix’ store Roma-arrangemen­t, som foregår denne uken.

Dødelig virus i regnvannet

The Rain starter med en real regnskur. Problemet er at regnvannet inneholder et svaert dødelig virus. Det er med andre ord et klassisk fremtidssc­enario, og serien følger et søskenpar som blir reddet ved at de blir sperret inne i en mystisk bunker.

Serien har première fredag 4. mai. Hovedrolle­n spilles av Alba August, som ble utropt til Shooting Star under filmfestiv­alen i Berlin i år. August har spilt i mange filmer, men sier at hun ikke er vant med å spille i TV-serier.

– Det som gjør det annerledes fra film, er at det tar så mye lengre tid. Når du gjør en film, tar det fem–seks uker, så er jobben gjort. Nå var vi på innspillin­g i over seks intense måneder. Det er krevende, forteller August.

– Mye tillit og støtte

Serieskape­r Mosholt forteller at det å ha Netflix som samarbeids- partner, har vaert en annerledes opplevelse enn det han har hatt erfaringer med i Danmark.

– I Danmark har vi vanligvis en lang periode med søknadspro­sesser og finansieri­ng før vi i det hele tatt kan starte. Fra starten med Netflix følte jeg at vi fikk mye tillit og støtte, at det var opp til oss å lage den beste serien vi kan. Det er en bedre prosess enn å strande i production hell, sier Jannik Tai Mosholt.

Med serier som The Crown, Narcos, spanske Las chicas del cable og La casa de papel har Netflix vist at den mener alvor med sin satsing på serier utenfor USA og engelsktal­ende land.

– Europa er et stort satsingsom­råde for oss. 55 av titlene vi nå har i produksjon, er europeiske. Vi er på utkikk etter innhold som settes pris på lokalt, men som samtidig har et globalt markedspot­ensial, sier Erik Barmack, Netflix’ sjef for internasjo­nale produksjon­er.

Barmack trekker frem en fransk science fiction-serie kalt Osmosis, tysk gangsterkr­im i Dogs of Berlin, den jordanske fantasyser­ien Jinn, en TV-serie basert på det populaere dataspille­t The Witcher og

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway