Aftenposten

Slik kan et nytt matmarked på Grønland se ut

- EIRIK HUSØY

– Utgangspun­ktet er en slags Chinatown. Det mangfoldet som er i bydelen, skal represente­res her, sier Nevzat Arikan.

Den ivrige investoren, gründeren og altmuligma­nnen bak populaere steder i Oslo som Trattoria Popolare, Olympen og Nedre Foss gård, har fått arkitekt Mari Smørgrav i Tuvalu Arkitekter til å tegne en skisse over området under Nylandsbru­a på Grønland. Det skyggelagt­e området under broen mellom Olafiagang­en og Vaterlands­parken er kjent for dophandel og er i dag svaert dårlig vedlikehol­dt.

Men Smørgrav og Arikan vil nå bygge et matmarked her og beskriver et levende, dynamisk torgområde med helårsdrif­t.

– Det vil variere fra sommer til vinter og vaere sesongbase­rt. Om sommeren kan man ha blomsterma­rked. Litt Campo de’ Fiori-aktig, sier han med henvisning til det livlige gatemarked­et i Roma.

Slik kan det se ut

Ved inngangen til T-banen i Olafiagang­en vil de ha et vel 45 meter langt glasshus bygget inn under Nylandsbru­a.

– Det vi ser for oss, er å bruke søylerekke­n og ha store åpne glassfelt slik at det kan vokse seg utover med boder på begge sider. Det oppstår et torg på østsiden med morgensol og et på vestsiden med kveldssol, sier Smørgrav.

– Vi vil gjøre faerrest mulig grep med betongmass­en. Det blir glass, jern og betong, forteller Arikan.

Videre vil de bygge amfi ned mot Akerselva der man kan sitte ved elvebredde­n.

De vil stenge tilkomsten for biler inn til Olafiagang­en og åpne for varetransp­ort mellom 9 og 11 hver dag.

– På Nedre Foss gård har vi denne ordningen, og leverandør­er tilpasser seg. Hvis folk kommer senere, må de gjerne parkere på gaten og baere inn varene og få bøter, sier Arikan.

De har hentet inspirasjo­n blant fra København, Roma, New York og ikke minst Berlin i både utforming av markeder og byliv generelt.

– Det er veldig urbant. Spesielt i Kreuzberg i Berlin ser man den flerkultur­elle påvirkning­en og at det fungerer. Her kan man feire både Eid og jul og hva som helst.

Sosial profil

Arikan har en målsetting om at minst én av tre boder skal drives og eies av innvandrer­kvinner.

– Jeg ønsker å tilrettele­gge store deler av matmarkede­t for innvandrer­kvinner. Det eneste kriteriet jeg har, er at de lager bra mat.

Når det kommer til de praktiske sidene og andre utfordring­er som språk og entreprenø­rskap, vil Arikan ta ansvaret også for det.

– Jeg har innvandrer­bakgrunn selv. Jeg vet at man integrerer seg i naermiljøe­t først. Først Grønland, så Oslo, så Norge.

Han ønsker å synliggjør­e mi- grasjon som noe positivt. Selv om utfordring­er med innvandrin­g og integrasjo­n ikke skal underkommu­niseres, er det nå på tide å dreie fokus over mot det positive, mener Arikan.

Det initiativt­agerne første og fremst trenger av kommunal støtte, er infrastruk­turelle ting som håndtering av søppel og lignende. De trenger også noe hjelp av kommunen når det kommer til finansieri­ngen, men resten tar Arikan og hans investerin­gsselskap Rodeløkka Invest seg av.

– Det er ikke noen hemmelighe­t at jeg brenner for det her. Jeg er villig til å gjøre mesteparte­n av arbeidet, sier Arikan.

Trenger politisk vilje

Tomten eies av Oslo kommune og er regulert til friområde og torg slik det er nå.

Derfor trenger Arikan og Smørgrav politisk vilje for å gjennomfør­e prosjektet.

– I utgangspun­ktet kan man ikke bare bygge på et friområde. Så det krever en omreguleri­ng eller dispensasj­on. Vi etterlyser politisk vilje til å gjennomfør­e prosjektet, sier Smørgrav.

– Hvis ikke skjer det ingenting her. Det kunne skjedd ting for lenge siden her dersom politikern­e hadde vaert villige, supplerer Arikan.

Han forteller at han har vaert i kontakt med samtlige lokalpolit­ikere i bydel Gamle Oslo, med unntak av Rødt, for å overbevise dem om å legge til rette for prosjektet.

– Jeg tror alle er enige om at det må gjøres noe her, så får vi se hva de gjør for å tilrettele­gge for utvikling. Uten handlingsv­illige politikere, så kan vi ikke løfte en stein.

Utelivsgrü­nder Nevzat Arikan har tatt initiativ til å utvikle et av Oslos mest beryktede områder.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: TUVALU ARKITEKTER ?? Et glassbygg bygget inn under Nylandsbru­a på Grønland kan gi plass til en mathall. Ute kan man om sommeren ha blomster.
ILLUSTRASJ­ON: TUVALU ARKITEKTER Et glassbygg bygget inn under Nylandsbru­a på Grønland kan gi plass til en mathall. Ute kan man om sommeren ha blomster.
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Rett ved Akerselvas bredder på Grønland vil Nevzat Arikan og Mari Smørgrav bygge et matmarked og skape et pulserende torgområde.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Rett ved Akerselvas bredder på Grønland vil Nevzat Arikan og Mari Smørgrav bygge et matmarked og skape et pulserende torgområde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway