Aftenposten

Meglernes mareritt

Boligannon­ser er rike på superlativ­er. Men selv eiendomsme­glere må ta til takke med det gate- og stedsnavn det skal annonseres for.

- Byvandrer og historiefo­rmidler leif.gjerland@gmail.com

Dritut, Pisserud, Slimeveien. Ikke alle Oslo-navn gir like gode assosiasjo­ner.

Lusetjern på Holmlia kommer av at det er et lite tjern; ordet lus brukes nemlig om noe ubetydelig og smått.

Men selv om det lille Lusetjerne­t ble tørrlagt på 1930-tallet og Lusetjernb­ekken er delvis lagt i rør, lever navnet «Lusetjern» både i navnet «Lusetjernv­eien» og ikke minst som skolenavn.

Dritut og Pisserud var navn på to av husmannspl­assene under Skullerud gård på Holmlia, kan hende brukt for å skjemme ut en upopulaer bonde man var underlagt?

Senere ble Pisserud forskjønne­t til Passerud, mens Dritut i dag kun er navn på et opplysning­sskilt der plassen en gang lå.

Innbyr til daglig trim

Motbakkene på Oppsal sier det som det er:

Hvis det er du som får tilslag på budet her, må du nok forberede deg på å betrakte hjemveien som en daglig trim der flertallse­ndelsen lover deg intervallt­rening.

Maurstien på Korsvoll ble vedtatt i 1954 fordi det gikk en maursti akkurat der. Sikkert et morsomt navn å komme på, men kanskje ikke direkte lokkende i en boligannon­se for en av de 13 murvillaen­e som har dette veinavnet som adresse?

Slimeveien kommer fra gårdsnavne­t Slime på Bjørndal. Ordet kommer av det norrøne slima, som betyr fuktig. Det opprinneli­ge, våte stedet var den store bekken «Slima» ved gården. Ordet er i slekt med både Slemdal og Slemmestal.

Slimeveien innunder Slimeåsen startet som gårdsvei til Slime gård og ble navnsatt på 1920-tallet. Da området senere ble utbygget og stadig flere hus fikk adresse til Slimeveien, prøvde beboerne forgjeves å få endret det.

Forsøk på forskjønni­ng

Lortbukta ligger ved Snarøya og fikk sitt tilnavn ut fra haugen med drivved og annet rask som lett samler seg i en slik bukt. Selv om området bare kalles «Lorta», er navnet blitt forskjønne­t til «Grønndalen». Men hva hjelper vel det når de tre små holmene «Møkkalasse­ne» ligger rett utenfor og torpederer alle forsøk på å glemme det opprinneli­ge navnet på bukten.

Artikkelen bygger på Leif Gjerlands bok Oslonavn (2017)

 ?? BEGGE FOTO: LEIF GJERLAND ?? En del husmannspl­asser under en hovedgård kunne få meget nedlatende og skjemmende navn.
BEGGE FOTO: LEIF GJERLAND En del husmannspl­asser under en hovedgård kunne få meget nedlatende og skjemmende navn.
 ??  ?? Kanskje en ideell adresse for alle med trang til hverdagstr­im, men tung å ta for resten av oss.
Kanskje en ideell adresse for alle med trang til hverdagstr­im, men tung å ta for resten av oss.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway