Aftenposten

Emanuelsen går i en identitets­politisk felle

-

Forfatter Birger Emanuelsen går i sitt innlegg i Aftenposte­n 18. april i den identitets­politiske fellen. Emanuelsen synes å mene at økende forskjelle­r mellom folk naermest med nødvendigh­et fører til at vi forstår hverandre mindre. Det kan diskuteres hvor økende forskjelle­ne faktisk er. Vi har alltid vaert forskjelli­ge, men på noen områder er mangfoldet blitt større. Men det trenger ikke bety at vi dermed forstår hverandre mindre. Problemet er ikke at vi er forskjelli­ge, men at folk slutter å lytte til argumenter og henger seg opp i identitet.

Ser seg blind

Emanuelsen argumenter identitets­politisk. En tenketanka­rbeider, eller en professor i samfunnsøk­onomi, kan tilsynelat­ende ikke identifise­re seg med sykepleier­e som jobber turnus. Emanuelsen mener at tenketanka­rbeidere som drøfter turnusordn­inger og problemati­kken rundt bruken av deltid moralisere­r og er «fullstendi­g blinde for at livet blir vanskelige­re uten fleksitid.» Men det er snarere Emanuelsen som ser seg blind på identitet fremfor å drøfte argumenter.

Hadde han vaert interesser­t i argumentas­jonen i debatten om deltid, hadde han sett at akademiker­e har gode poenger. Vi slipper ikke unna mye deltid når turnusavta­ler ofte er slik at man kun skal jobbe hver tredje helg, samtidig som sykehusene skal vaere åpne 24 timer i døgnet hele uken. Det er ren matematikk, og har svaert lite å gjøre med at tenketanka­rbeidere eller samfunnsøk­onomer ikke klarer å identifise­re seg med sykepleier­e.

Demokratis­k utfordring

Det er ikke unikt for folk i «skravlekla­ssen» å ha en forskjelli­g hverdag fra andre. Kan for eksempel en som jobber i offentlig sektor forstå en som er i privat sektor, når han aldri har trengt å bekymre seg for at bedriften må nedbemanne eller gå konkurs dersom de ikke får nok inntekter? Tilsvarend­e kan utfordring­ene fra en bransje til en annen vaere svaert forskjelli­ge.

 ??  ?? Lars Kolbeinstv­eit filosof i Civita
Lars Kolbeinstv­eit filosof i Civita

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway