Aftenposten

Rapport fra verdens nest beste sykkelby

Ideen jeg tar med meg hjem fra Utrecht, er at det ikke er bilen som ødelegger byene våre, men hverdagsbi­lismen.

-

Utrecht i Nederland, våren 2018. Jeg sykler på en enkel bysykkel langs en av hovedveien­e i byen, omgitt av andre syklister på en tofelts sykkelvei. På bilveien ved siden av hører jeg brølet fra en Porsche som utålmodig venter på grønt lys.

Sykkelen er en enkel nederlands­k bysykkel uten gir. Det nytter ikke å kjøre fort på en sånn sykkel. Jeg må bare roe ned. Det blir grønt lys, og både jeg og Porschen kjører av gårde.

Men ved neste lyskryss står vi sammen igjen. Igjen blir det grønt. Vi kjører videre. Igjen ender vi opp ved samme lyskryss. Først etter fjerde lyskryss durer bilen inn i en tunnel, mens jeg sykler videre inn i sentrum.

Københavni­fisering

Jeg har dratt utenlands for å skrive, men jeg valgte Utrecht fordi det er en av verdens fremste sykkelbyer. Copenhagen­ize Design Co arbeider for å gjøre byer mer sykkelvenn­lige, altså københavni­fisere dem. I fjor kåret de Utrecht til verdens nest mest ambisiøse sykkelby.

Blant annet har Utrecht bygget verdens største sykkelpark­eringshus, under sentralsta­sjonen. Det er ikke helt ferdig, men det som er ferdig er imponerend­e nok: Endeløse rader med sykkelstat­iver, over flere etasjer. Det er gratis å parkere der inntil 24 timer. Det betyr at du kan pendle til andre byer og parkere sykkelen trygt og gratis.

Jeg har lyst til å finne ut hvordan det er å vaere hverdagssy­klist i en slik by.

Omgitt av syklister

Jeg var forberedt på mengden med sykkelveie­r, men ble likevel imponert. Utrecht har 340.000 innbyggere, men uansett hvor vi drar i byen, er det kjapt å komme seg rundt på sykkel. Ti minutter tar oss hvor vi vil i sentrum. En halvtime tar oss ut på landsbygda. På det lengste syklet vi en time ut til en turistattr­aksjon. Alt sammen på gode sykkelveie­r.

Ikke en eneste gang befant vi oss på en gate uten tilrettele­gging for sykler. Ikke en eneste gang følte vi oss utrygge. Vi var konstant omgitt av syklister, også ute på sykkelland­eveiene.

Gater med mye plass har separate sykkelveie­r med egne trafikklys. Trafikkfly­ten er mer kompleks enn jeg er vant til. Jeg må tenke mer som en bilist. Men det er ingen tvil om hva som er riktig oppførsel. Alt er gjennomten­kt.

Sykkelen har prioritet

Det jeg ikke var forberedt på, var hvordan biler, sykler, mopeder og fotgjenger­e flettes sammen. I de trangere sentrumsga­tene lever bilen og sykkelen side om side. Utrecht er på ingen måte bilfritt. Det er ikke mange parkerings­plasser i sentrum, men det er en del. Det finnes rene gågater, men bortsett fra det fant vi nesten ingen bilfrie gater.

I stedet er gatene designet slik at syklene har prioritet. En gate vi så, hadde tre smale kjørefelte­r. De to ytterste er for sykler, ett i hver retning. Det ene feltet i midten er for biler i begge retninger. Når det blir for trangt i midten, legger bilene seg ut på siden, bak syklene, og venter tålmodig til midtfeltet er ledig igjen. Jeg måtte stirre lenge på denne veien for å se at det fungerte.

De trangeste gatene er enveiskjør­t for bilister, men toveiskjør­t for syklister. Ingen tuter hvis de havner bak en sykkel. Sykkelen er en likeverdig del av trafikken.

Bil på sykkelvei

Det er ikke lov å sykle på fortauet. Dette har vaert lov i Norge siden 1978, noe som høres bra ut, men snarere ble dødsstøtet for sykkelkult­uren vi en gang hadde. Det som gjør Utrecht trygt å sykle i, er nettopp at syklene har en trygg plass i gaten, og at alle som kjører bil er vant til å ha dem rundt seg.

Det største sjokket fikk jeg da en moped kjørte forbi meg på sykkelveie­n. Mopeder kan kjøre der sykler kan kjøre. En annen overraskel­se var at det er lov å kjøre bil på flere av sykkelland­eveiene utenfor byen. Disse er markert med skiltet «sykkelvei, bilen er gjest».

Jeg har ligget bak skoleeleve­r på en sykkelvei, to og tre side om side, mens en bil tålmodig prøver å finne en vei forbi dem. Bilene kjører til hus som ikke har annen vei knyttet til seg. Man kunne bygget bilvei dit og latt syklene vaere gjest. I stedet har man bygget sykkelvei og latt bilen vaere gjest.

Sammenflet­ting

Dette fungerer fordi alle er vant til det. Nesten ingen føler behov for hjelm. Foreldre sykler rundt med ett eller to småbarn foran og bak på sykkelen, også de uten hjelm.

Det slår meg at det å skape en sykkelby har to steg. Det første steget er å gi god plass til syklene. Bygge sykkelveie­r og sykkelfelt­er hvor de kan vaere i fred. Men det er ikke alltid plass til dette. Det neste steget er derfor å flette sykler og biler sammen i gater hvor sykkelen har prioritet.

Tanken om at alle trafikkfor­mer må skilles fra hverandre stammer fra bilbyen. I en slik by kan gatene bare brukes av en type trafikant om gangen, og da er det

Ikke en eneste gang befant vi oss på en gate uten tilrettele­gging for sykler. Ikke en eneste gang følte vi oss utrygge.

 ??  ??
 ??  ?? Bjørn
Staerk spaltist og forfatter, Utrecht
Bjørn Staerk spaltist og forfatter, Utrecht

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway