Aftenposten

Skjerpet aktivitets­plikt knebler ikke ytringsfri­heten

- Kjerstin Owren mobbeombud, Oslo

Signaler om krenkelser skal undersøkes.

Det pågår for tiden en debatt i Osloskolen om bruk av Opplaering­sloven §9a-5, skjerpet aktivitets­plikt, og ansattes ytringsfri­het. Denne paragrafen var ny av 1. august 2017, og skal sikre elever mot krenkelser utført av voksne. Dette er en viktig og nødvendig paragraf.

Rektor må vurdere adferd

På spørsmålet «Er du blitt mobbet av voksne på skolen de siste månedene?» i Elevunders­økelsen 2017 svarer 2,5 prosent av elevene i Oslo ja. Eksempler på krenkelser og mobbing av voksne kan for eksempel vaere at man blir gjort narr av, blir spredt løgner om, truet, holdt utenfor, holdt fast på en ubehagelig måte eller får sitt utseende kommentert på en nedlatende måte.

Krenkelser og mobbing fra voksne trenger ikke alltid vaere ment som det, og derfor må rektor vurdere om en laerers adferd og klasselede­lse ligger innenfor det en normalt kan forvente at en laerer må kunne utvise, for eksempel irettesett­else av en elev for å skape ro og orden i klasseromm­et (NOU 2015:2).

Når noen nå uttrykker uro om hvorvidt skjerpet aktivitets­plikt kun vil handle om at elever eller ledelse skal «ta» laerere de ikke liker, bør skoleleder­e ta dette som et signal på at det er viktigere nå enn noensinne å legge til rette for et tillitsful­lt, dialogbase­rt og åpent samarbeid mellom ledere og ansatte.

Ledelse og eier har ikke noe valg

Hverken skoleeier eller rektor har mulighet til å styre ansatte som de selv ønsker. Man må forholde seg til både arbeidsmil­jøloven, opplaering­sloven og forvaltnin­gsloven, i tillegg til noen saklighets- og rimelighet­sprinsippe­r. Dette kan for eksempel dreie seg om kulturen på skolen og i laererkoll­egiet, skolens verdisyn, og den ansattes opplevelse av eget psykososia­le miljø (Opplaering­sloven §11; NOU 2015:2). Det loven imidlertid er tydelig på, er at slike tilfeller skal undersøkes grundig, samtidig som det skal gjøres på en redelig måte.

Om en elev opplever en uttalelse om seg selv som krenkende, selv i anonymiser­t form utenfor skoletid, hvor man likevel kjenner seg igjen og synes det er ubehagelig, må man anerkjenne elevens opplevelse av det. Her har hverken skoleledel­se eller skoleeier noe valg, uansett hva øvrige samfunnsde­battanter måtte mene om hva elevene bør kunne tåle eller hva som anses som problemati­ske eller ikke-problemati­ske retoriske virkemidle­r for å få frem et budskap. Men det betyr selvfølgel­ig ikke at §9a – 5 knebler ytringsfri­heten. I Opplaering­sloven finnes ingen hjemmel for å regulere eller overprøve andre lover.

Retten til å kritisere skal ikke knebles

Enhver skal stå fritt til å kritisere systemet det er en del av, også skolesyste­met. Og av og til blir personer krenket av kritikk. Det skal ikke nødvendigv­is stoppe kritikken eller kneble retten til å komme med kritikk. Men som ansatt i skolen er man nødt til å forholde seg til et krenket barns eller ungdoms rett til å bli tatt på alvor og få anerkjent sin opplevelse – uansett hvilken stilling og systemsyn man har.

I en relasjon mellom ungdom og laerer vil det selvfølgel­ig av og til oppstå uenigheter og uoverensst­emmelser. Men som voksne er det vår oppgave å ta ansvar for å løse opp i dette – sammen med eleven. Elever flest er glade i laerere som ikke prøver å vaere noen de ikke er. Og noe av det viktigste vi laerer våre unge er evnen til å lytte til, og snakke med, de man er uenig med. Det starter ofte også med oss selv.

 ?? FOTO: NRK ?? Laerer Simon Malkenes beskrev i Dagsnytt Atten 5. mars en svaert urolig time fra Ulsrud videregåen­de.
FOTO: NRK Laerer Simon Malkenes beskrev i Dagsnytt Atten 5. mars en svaert urolig time fra Ulsrud videregåen­de.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway