Aftenposten

Professor Frøland, NRK og lobotomi

- Bjørg Njaa sosiolog, mag.art, tidl. leder Landsforen­ingen for pårørende innen psykisk helse

«Sterk fordømmend­e og nedlatende», «massiv historielø­shet og uvitenhet.» Slik omtaler Stig S. Frøland NRKs reportasje om behandling­sformer ved Lier sykehus 1930 - 60, (Aftenposte­n 10. april). Når NRK fremstille­r insulinsjo­kk, elektrosjo­kk og lobotomi naermest som «tortur», realitetso­rienterer Frøland oss: Men fakta som at Egas Monez fikk Nobelprise­n i medisin i 1949 for lanseringe­n av lobotomi, og at lobotomi ble innført i en rekke vestlige land, vil neppe utvide Frølands tilhengers­kare.

Alvorlige bivirkning­er til tross, heter det så, behandling­smetoden ble vurdert effektiv inntil psykofarma­ka ble innført. På hvilken måte effektiv? Joda, lobotomi var effektivt i betydninge­n rolige pasienter som ikke lenger var til bry, ødelagte hjerner, ødelagte liv, mange dødsfall.

Frølands syn på lobotomi hører hjemme på historiens skraphaug. Men denne skraphauge­n er ikke forsvunnet. Fortidens kirurgiske lobotomi opptrer i dag i ny form: Psykofarma­ka langt over anbefalte doser og varighet, er i realiteten kjemisk lobotomi. Politisk redaktør Trine Eilertsen griper til biodiesel som et eksempel på manglende utredning og «fetteren» samfunnsøk­onomisk analyse i en kommentar 17. april. Hun mener innblandin­gspåbudet feiler på fire av seks punkter. Muligens det offentlige har formulert seg klumsete, men her følger en oppdatert sekspunkta­nalyse.

1. Problemet: fossil biodiesel forverrer klima.

2. Relevans: optimal biodiesel erstatter fossil biodiesel.

3. Prinsipiel­le utfordring­er: planter til biodiesel kan utradere skog og fortrenge mat.

4. Anbefalte tiltak: biodiesel fra baerekraft­ig palme på degradert beite på den naturlige savannen Altillanur­a i Colombia. Tilgjengel­ige 6–8 millioner hektar dekker hele Europas behov.

5. Effekter: skogplanti­ng av celluloser­ik palme på spinkle gresstuste­r reduserer CO₂ utslipp i diesel med 134 prosent, dvs. biologisk karbonfang­st og lagring.

6. Forutsetni­nger: vi har endelig fred i Colombia, og norske forbrukere, NGOer og politikere ønsker forhåpentl­igvis den gode palme velkommen.

Der myndighete­ne famler, har innovativt naeringsli­v identifise­rt muligheten. Industrial­istene Kristian og Ole Martin Siem har bevist at det er mulig å produsere palme på den colombians­ke savannen. Vi lanserer neste uke gjennom handelssel­skapet C2Biotrade vår intensjon om å levere 250.000 tonn i året til det nordiske markedet innen 6–7 år ved å starte planting av 60.000 hektar nå. Dette er kun oppstart. Sammen med colombians­ke bønder kan vi oppfylle Jeløya-erklaering­ens målsetning om 40 prosent iblanding innen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway