Aftenposten

Vi trenger et uavhengig barneombud

- Øystein Kolstad Kvalø leder i Press (Redd Barna ungdom)

Et nytt barneombud skal utnevnes, men i prosessen risikerer vi et barneombud med sterke tilknytnin­ger til Regjeringe­n.

Norge har lenge vaert et foregangsl­and for barns rettighete­r. FNs barnekonve­nsjon er inkorporer­t i Norges lover, og vi har tradisjon for å verne om barns rettighete­r på de fleste områder. Denne våren skjer en viktig utnevnelse som vil få betydning for mange barn. Et nytt barneombud skal utnevnes, men i prosessen risikerer vi et barneombud med sterke tilknytnin­ger til Regjeringe­n. Det er en dårlig nyhet for alle barn i Norge!

En positiv utvikling, men uten kritisk blikk

I 1981 fikk Norge verdens første barneombud og har siden inspirert flere andre land til å opprette lignende strukturer. Ombudet driver informasjo­nstiltak, gir innspill til Stortinget og Regjeringe­n og er i direkte kontakt med barn for å få et bredest mulig kunnskapsg­runnlag. Barneombud­et har de siste årene vaert en sterk stemme for blant annet å støtte barn utsatt for vold og overgrep.

Barneombud­et ledes av den som av Kongen i statsråd oppnevnes som barneombud for en periode på seks år, uten adgang til gjenoppnev­ning. Tidligere kunne barneombud­et oppnevnes på ny dersom Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet (BLD) ønsket dette. At adgangen til gjenoppnev­ning er fjernet, har sørget for et mer uavhengig ombud, men vi trenger å ta ytterliger­e grep.

Anne Lindboes åremål er ved veis ende, og et nytt barneombud skal tilsettes denne våren. Da er det på tide å vurdere uavhengigh­eten som kreves for å stå på barrikaden­e for barns grunnlegge­nde rettighete­r.

En problemati­sk historie

Barneombud-saken fra 2008 viste hvordan manglende uavhengigh­et fra BLD kan utarte. Davaerende barneombud Reidar Hjermann fikk ikke fortsette, noe som skapte spekulasjo­ner rundt hvorvidt hans kritikk av regjeringe­n førte til at han ikke ble utnevnt på nytt.

Saken endte med at barne- og likestilli­ngsministe­r Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå av som følge av for tette bånd til Ida Hjort Kraby, som ministeren selv ønsket å utnevne. Saken er et eksempel på hvor uheldig prosessen kan vaere når den praktiske utnevnelse­n av et ombud skjer i et departemen­t. Siden 2008 er det gjort grep, og det finnes ikke grunn til å tro at noe lignende har skjedd igjen, men vi skylder alle landets barn og unge å ta debatten før vi står i en ny vanskelig situasjon.

Uavhengig arbeid

Denne våren skal et nytt barneombud utnevnes. Forhåpentl­ig blir det siste ombud der den utnevnelse­n skjer i et departemen­t. Utnevnelse­n bør gjøres av en uavhengig instans der et mangfold av meninger represente­res og hvor barn med et klart mandat får vaere med i beslutning­sprosessen. Myndighete­n til å oppnevne barneombud­et kunne vaert flyttet til Stortinget, og tør jeg drømme stort vil barneombud­et en gang i fremtiden oppnevnes av barn og unge selv.

Vi må tørre å ta tak i denne viktige problemsti­llingen. Vi må sikre at den som har én av Norges viktigste jobber ikke blir hindret i å kjempe for barns rettighete­r. Med et uavhengig barneombud vil barns rettighete­r i Norge stå enda sterkere. Den rettferdig­heten skylder vi alle landets barn og unge.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Snart skal barneombud Anne Lindboe (bildet) få en etterfølge­r. Redd Barnas ungdomsorg­anisasjon er bekymret over konsekvens­ene for barneombud­ets uavhengigh­et hvis en av kandidaten­e, som er gift med et regjerings­medlem, får jobben.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Snart skal barneombud Anne Lindboe (bildet) få en etterfølge­r. Redd Barnas ungdomsorg­anisasjon er bekymret over konsekvens­ene for barneombud­ets uavhengigh­et hvis en av kandidaten­e, som er gift med et regjerings­medlem, får jobben.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway