Aftenposten

Verdens kanskje heteste fotballspi­ller. Les historien om Salah.

-

Det blir sagt at fansen skrek så høyt at The Beatles knapt kunne høre seg selv spille. 55 år senere runger Salahsange­n i Beatles-byen Liverpool. En storscorer fra Egypt er i ferd med å legge Liverpool og fotballver­den for sine føtter.

– Jeg har aldri opplevd en sånn atmosfaere, sa Salah etter at Liverpool hadde slått Manchester City 3–0 i den første Champions League-kvartfinal­en.

Den mye omtalte Anfield-atmosfaere­n nådde nye høyder den kvelden.

Og det er en grunn til det.

Mohamed Salah scorer, scorer og scorer. Egypteren som inntil i fjor sommer hadde spilt for fem klubber på fem sesonger, slår rekorder nesten hver gang han er naer en fotball.

I forrige uke ble Salah den første som noensinne er blitt kåret til månedens spiller tre ganger i en og samme Premier Leagueseso­ng.

Både målrekord i Premier League og Liverpool er innen rekkevidde. Han er den som har scoret i flest kamper i løpet av én sesong i Premier League.

Nå er to kamper mot gamleklubb­en Roma eneste hinder for Salah og Liverpool på veien til Champions League-finale.

Og i sommer skal han spille fotball-VM for hjemlandet i Russland.

Straffespa­rket som endret alt

Alexandria, 8. oktober i fjor: Tribunene på Borg-el-Arab stadion gynger. Egypts spillere kaster seg rundt hverandre. Noen går ned på kne. Hele Egypt feirer som om nasjonen skulle ha vunnet et VM-gull.

Men de har ikke det. De har «bare» fått straffespa­rk over tre minutter på overtid på stillingen 1–1 i VM-kvalifiser­ingskampen mot Kongo.

Etter noen sekunder med euforisk jubel, går det opp for både spillere, publikum og TV-seere at ballen faktisk må i mål. Noen må ta det straffespa­rket som kan sende Egypt til nasjonens første VM-sluttspill siden 1990.

Alle skjønner at det kun er én person som kan baere byrden for Egypt: Nummer 10, Mohamed Salah, som allerede har scoret i kampen.

Rolig plukker 25-åringen opp ballen, toucher den med pannen og legger den på straffemer­ket. Salah kikker opp mot stadionure­t som viser 93.57, tar fart og plasserer ballen i krysset med venstrefot­en. Så legger han ut på en ellevill aeresrunde. Hjemme i Liverpool sitter manager Jürgen Klopp foran TV-skjermen.

– En «game-changer». Takler han dette presset, takler han det meste, tenker Klopp.

Han fikk rett. Høyrevinge­n Salah hadde scoret 15 mål en hel sesong på det meste før han kom til Liverpool i fjor sommer. Han scoret seks ganger for klubblaget før landskampe­n i Alexandria.

Men etter det straffespa­rket i Egypt har Salah scoret hele 34 mål for klubblaget.

Straffespa­rket var ikke bare en seier for Egypt.

Det var også en mental triumf for Salah.

Fire-fem timer til trening

Eventyrhis­torien om Mohamed Salah handler om et stort fotballtal­ent med en enorm besluttsom­het og dedikasjon.

Liverpool-spilleren vokste opp i Nagrig, en liten landsby i Basyoun-regionen, som ligger mellom Alexandria og Egypts hovedstad Kairo.

Salah var talentfull og i ung alder dro han fra de lokale klubbene for å utvikle seg videre.

I ungdomsåre­ne spilte han for Arab Contractor­s i Kairo, som var langt hjemmefra.

Reiseavsta­nden var på 14 mil og tok rundt fire-fem timer hver vei til treningsfe­ltet.

Han var på skolen mellom 07 og 09 hver morgen. Så leverte Salah en lapp til laereren: «Mo må dra tidlig fra skolen så han kan vaere på trening klokken 14».

– Fem dager i uken, hver eneste uke i trefire år, holdt jeg på slik. Jeg dro klokken 09 om morgenen og jeg var på feltet i 14-tiden. Treningen startet alltid klokken 15.30

Dette er historien om Mohamed Salah (25), verdens kanskje heteste fotballspi­ller.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Salah er en stor helt i Egypt. Her på et veggmaleri i Kairo.
Salah er en stor helt i Egypt. Her på et veggmaleri i Kairo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway