Aftenposten

Ber Jagland vurdere sin stilling i Europaråde­t

- PER KRISTIAN AALE

Den norske delegasjon­en med stortingsr­epresentan­ter støtter Jagland.

I morgen og mandag legges det frem en rapport fra en granskning­skommisjon som har undersøkt korrupsjon­sbeskyldni­nger i Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling (PACE).

Aserbajdsj­an skal ha bestukket politikere i PACE for å stoppe kritikk av omfattende brudd på menneskere­ttighetene. Aftenposte­n har i en rekke artikler beskrevet hvordan politikern­e skal ha fått dyre gaver, blitt påspandert luksusture­r og fått millioner av kroner under bordet.

Resultatet skal ha blitt at forsamling­en mildnet sin kritikk av det kaukasiske landet – noen ganger roste det – godkjente en rekke valg som var preget av fusk og fanteri og stoppet en rapport som tok for seg politiske fanger i Aserbajdsj­an.

«Med tanke på din manglende styring med organisasj­onen, din forakt for parlamenta­rikerforsa­mlingen og manglende forsøk på å gjøre noe med korrupsjon­en i din organisasj­on, bør du nå vurdere din stilling», skriver den britiske politikere­n Ian LiddellGra­inger i et brev til Jagland.

Liddell-Grainger er leder for den konservati­ve partigrupp­en i Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling (PACE).

Avviser kritikken

Jaglands pressetals­mann Daniel Holtgen hevder at den britiske Tory-politikere­n kritiserer den norske generalsek­retaeren for å komme «svaert dårlige og pinlige nyheter om Liddell-Graingers egen politiske gruppe» i forkjøpet.

Holtgen påstår at alt som står i dette brevet, er feil, deriblant beskyldnin­gene om at Jagland ikke har tatt opp påstandene om korrupsjon i PACE. Han mener at Jagland gjorde dette da han i mars i fjor sendte et brev til PACE-presidente­n. I brevet oppfordret nordmannen parlamenta­rikerne til å granske korrupsjon­sbeskyldni­ngene.

Liddell-Grainger og flere andre PACE-politikere hevder at Jagland meldte avbud til møtet, men pressetals­mann Holtgen sier Jagland vil delta.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway