Aftenposten

Det er en skammens vei mot dagens norske veteranpol­itikk

Først var fedrelande­t stolt over veteranene­s innsats. Så ble Norge deres argeste motstander.

-

«Først var fedrelande­t stolt over veteranene­s innsats. Så ble Norge deres argeste motstander.»

Både Jon Michelets død og Libanon-veteranene­s parade fra Akershus festning til Rådhusplas­sen har den siste uken gjort et spesielt inntrykk. På vidt forskjelli­g måte, selvfølgel­ig, men likevel finnes det en slags indre sammenheng.

For både fredagens marsj og Michelets navn gir assosiasjo­ner til den tragiske historien om hvordan vi som nasjon har oppført oss mot noen av dem vi står i størst gjeld til. Det er jo ikke det offisielle Norges fortjenest­e at krigsseile­rne omsider fikk sin oppreisnin­g. Eller at vår egen tids veteraner etter mange års kamp nå blir tatt på alvor.

Fortsatt strid

Og enda er ikke regnskapet gjort opp:

Senest denne uken skriver Klassekamp­en at veteranorg­anisasjone­n Siops («Skadde i internasjo­nale operasjone­r») advarer mot å fjerne veteraners rett til å klage avslag på erstatning inn for en uavhengig klagenemnd. Den retten er altså ikke selvsagt.

Denne type uforstand har vi sett helt siden uforberedt­e norske soldater påsken for førti år siden ble sendt ned for å vokte Libanons farlige fred. De som fikk problemer med senskader, ble møtt med en kald skulder og lukket dør. Forsvaret fraskrev seg ansvaret. Politikern­e engasjerte seg ikke. Helsevesen­et skjønte lite. Trygdebyrå­kratiet viste seg frem fra sin mest kranglevor­ne side.

Slik gikk det galt, ofte forferdeli­g galt, med verdifulle og flotte mennesker.

Først i 2009 kom den første «veteranmel­dingen» – en erkjennels­e av at også vi her i Norge trenger en veteranpol­itikk. Men allerede året etter leverte en gruppe veteraner inn medaljene sine i protest mot en fersk erstatning­sordning som opplevdes dypt urettferdi­g. Så sent som i 2011 – 33 år etter at Libanon-oppdraget begynte – kom det omsider på plass en handlingsp­lan for veteraner.

Rett skal vaere rett: Mye er blitt bedre. Men ikke ryddigere enn at det fortsatt står strid rundt veteranord­ningene.

Siste krafttak

Det er som en like lang som vond tradisjon, dette. Den ble gjenkalt i vårt nasjonale minne da Jon Michelet nå døde. Den «brysomme» forfattere­n ville nok blitt både svaert overrasket og motvillig smigret over alle godor-

dene fra det norske establishm­ent.

Alle dem han hele livet hadde kjempet mot.

Samtidig ville han nok raust latt det passere, fordi dette enda en gang satte krigsseile­rnes skjebne på samfunnets sakskart. For med gigantverk­et om skogsmatro­sen Halvor Skramstad reiste Jon Michelet sin egen bauta over krigsseile­rne. Og gjennom initiative­t til etablering­a v Norsksente­r for krigsseile­rhistories­ørget han for aten helt unik dokumentas­jon er tatt vare på.

Dette er det siste store krafttaket for å gjøre opp for noe av den urett krigsseile­rne ble offer for i et etterkrigs samfunns o mikke så deres storhet og heller ikke skjønte deres betydning.

Som en million soldater

35.000 nordmenn seilte for de allierte under verdenskri­gen. Naermere 4500 kom aldri tilbake. Og mange av dem som fikk se Norge igjen, var ødelagt for livet av måneder og år i det helvete konvoifart­en var.

Den norske handelsflå­ten «var mer verdt for de alliertes sak enn en million soldater», sa den amerikansk­e admiral Emory Land. Politiske storheter som Churchill og Roosevelt sluttet seg til, fortelles det i en Aftenposte­n-artikkel.

Krigsseile­rne kom ikke hjem i flokk og følge. De marsjerte ikke opp Karl Johan. Ingen flagg møtte dem. Jubeldagen­e var forbi da sjøfolkene etter hvert karret seg nordover fra mange av verdens fjerne avkroker. Mange av dem i en sjaber forfatning etter årevis med nervene i helspenn.

De ble ikke forstått. Mange ble avvist. Noen ble utstøtt. Post-traumatisk stress-syndrom var det ingen som hadde hørt om. Det ble fristende å bruke alkohol for å døyve indre smerte og intens angst. Noe som igjen medførte at mange krigsseile­re ble møtt med fordømmels­e og fordommer.

Nasjonens unnskyldni­ng De som kom hjem hadde greid seg gjennom krigen. Nå slet de med å overleve freden.

Den mektigste motstander­en var det offisielle Norge. Storting og regjering nektet å utbetale den enkeltes part av hyren som under krigen ble samlet i hemmelige fond. Krigsseile­rne gikk til rettssak mot den norske stat, men tapte i Høyesteret­t i 1954.

Først 18 år senere – og 27 år etter krigens slutt – vedtok Stortinget i 1972 at krigsseile­rne skulle få sin erstatning. «Ex gratia», som det kalles når giveren ikke erkjenner plikt til å betale, men gjør det for å få en sak ute av verden.

Da var det allerede for sent for mange.

Det skulle ta ytterliger­e 41 år – skammelige 68 år siden 1945 – før forsvarsmi­nister Anne-Grete StrømErich­sen på nasjonen og regjeringe­ns vegne i 2013 ga krigsseile­rne sin uforbehold­ne unnskyldni­ng. Hun brukte ord som «evig spissrotga­ng» og «rystende» om det disse krigshelte­ne hadde gjennomgåt­t i fredens Norge.

Da var de fleste av dem døde.

Mye skam og fortielse har fulgt denne opprivende nasjonale historien. Nederlagen­e i kampene mot norske myndighete­r tappet mange for både krefter og verdighet. Jon Michelets innsats bidro til noe balanse i dette skjeve regnskapet.

Problemati­sk fellesnevn­er

Det er selvsagt helt håpløst å sammenlign­e krigsseile­rnes vanskjebne med det norske veteraner fra de siste førti års krigsskuep­lasser har opplevd i møtet med norske myndighete­r.

Fellesnevn­eren er likevel hvor ufattelig vanskelig det er å nå frem med helt rettmessig­e krav om støtte når livet har traslet seg til. Det finnes altfor mange eksempler på stivbeinte regler og enda verre saksbehand­lere som har nektet å se sammenheng mellom krigsopple­velser og demonene som hjemsøker en mange år senere.

Norske politikere nektet jo lenge å akseptere at vi sendte folk i krig.

I Libanon skulle de blå FN-hjelmene garantere for nøytralite­t og sikkerhet. Virkelighe­ten var annerledes. Det samme gjentok seg i andre operasjone­r.

Anerkjenne­lsens kraft

I Afghanista­n tok det ti år før regjeringe­n åpent erkjente at det var en krig norske soldater deltok i.

Nasjonsbyg­ging, var den bortforkla­rende nytalen som lenge ble brukt.

Å delta i krig passet liksom ikke inn i bildet av fredsnasjo­nen Norge.

Dette er nok noe av bakteppet for at veteranene­s sak ble oversett. Men slett ikke hele forklaring­en. For det tok lang tid før Forsvaret erkjente at det fantes et veteranpro­blem.

Vi har jo ingen krigertrad­isjon her til lands, derfor har vi heller ikke hatt noen veterantra­disjon.

Og slik har historien gjentatt seg med veteraner som har møtt mer uforstand enn hjelp i et omsorgsby-råkrati rigget for en helt annen virkelighe­t enn veteranene­s.

Årets UNIFIL-jubileum er en påminnelse om alt dette.

Slik Jon Michelets innsats er en påminnelse om anerkjenne­lsens kraft i møtet med mennesker som altfor godt vet hva livsturbul­ens baerer i seg.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Harald Stanghelle
redaktør ??
Harald Stanghelle redaktør
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway