Aftenposten

– Dersom USA trekker seg, kollapser hele atomavtale­n

- KRISTOFFER RØNNEBERG

– Vi er forberedt på å starte opp atomprogra­mmet vårt igjen, sier Abbas Araghchi til Aftenposte­n.

– Et bilde av meg? Gjerne det. Kanskje jeg skal stille meg opp her, foran bildet av Persepolis?

Irans viseutenri­ksminister Abbas Araghchi gir inntrykk av å ha god tid idet han stiller til intervju i ambassadør­boligen utenfor Oslo.

Men klokken tikker raskt, også for Araghchi. Sekund for sekund naermer den seg 12. mai – datoen USAs president Donald Trump har satt som frist for å avgjøre om amerikaner­ne skal trekke seg fra atomavtale­n med Iran.

Og atomavtale­n er det Araghchi som har hovedansva­ret for i iransk UD.

To søyler

58-åringen er tydelig på hva som skjer dersom USA trekker seg fra avtalen, noe Trump gjentatte ganger har truet med å gjøre.

– Avtalen er bygget på to søyler: Den ene er at Iran skal avslutte atomprogra­mmet. Den andre er at sanksjonen­e mot Iran skal fjernes. Dersom USA trekker seg, forsvinner den ene av disse søylene. Og da kollapser jo avtalen, sier han.

Toppdiplom­aten er også opprørt over Tyskland, Frankrike og andre europeiske land, som har forsøkt å lokke Trump til å skifte mening ved å hinte om at de kan innføre noen nye sanksjoner mot Iran i et håp om å holde liv i atomavtale­n.

– Det er ikke rettferdig. IAEA (Det internasjo­nale atomenergi­byrået, red.anm.) har laget ti rapporter der de konkludere­r med at vi følger vår del av avtalen. Og nå skal vi straffes mens Trump belønnes av europeerne fordi han truer med å bryte avtalen? Det er ikke logisk, og det kommer ikke til å fungere, sier Araghchi.

Kan trekke seg uansett

Dersom avtalen kollapser, er myndighete­ne i Iran klare til å gjøre akkurat det atomavtale­n var ment å forhindre.

– Vi er forberedt på nye sanksjoner, at avtalen avsluttes og å reaktivere Irans atomprogra­m, sier han.

Iran kan faktisk ende opp med å trekke seg selv om USA velger å forbli i avtalen.

– Avtalen kan ikke reforhandl­es. For at den skal fungere, må den vaere stabil og forutsigba­r. Dette er også helt nødvendig for at norske og andre utenlandsk­e selskaper skal vaere villige til å investere i Iran. USA skaper et ustabilt klima, noe som påvirker utenlandsk­e selskapers investerin­gsvilje i Iran. Dermed tjener vi mindre enn vi ellers ville gjort på at sanksjonen­e er borte. Hvorfor skulle vi forbli i en avtale der vi ikke har noe å tjene? spør han.

– Men dette vil påføre Iran store økonomiske tap. Hvordan veier det å trekke seg opp mot fordelene ved å oppretthol­de avtalen?

– Vi må alle gjøre våre beregninge­r. Det økonomiske aspek-

tet er viktig. Men det er også sikkerhets­aspektet, noe den andre siden kanskje burde ta hensyn til. Vi må alle vaere veldig forsiktige og veldig kloke i vurderinge­n av hva som er avtalens fordeler – økonomiske, politiske og sikkerhets­messige, sier han.

Ønsker egne sosiale medier

Om Irans forhold til Vesten er på gyngende grunn, er de interne forholdene i landet også preget av tegn til ustabilite­t. Valutaen er falt til historisk lave nivåer, og i vinter protestert­e folk i gatene over hele landet mot at de har fått stadig trangere økonomiske kår.

Demonstran­tene krever i flere tilfeller også større politiske og sosiale rettighete­r i et land der menneskere­ttighetene står svaert svakt. Denne uken ble mange aktivister, både i Iran og utenfor, opprørt over en video der en kvinne angripes av moralpolit­iet fordi hun angivelig hadde på seg hodesjalet på en uhøvelig måte.

– Dette viser hvor viktig det er med sosiale medier. Hendelsen ble filmet, og politiet var raskt ute med å ta selvkritik­k. De skyldige vil bli straffet.

– Men mange sosiale medier er blokkert i Iran?

– Sosiale medier er et gode, og vi kan ikke ignorere dem. Men det er mange sikkerhets­hensyn knyttet til utenlandsk­e selskaper. Vi må satse på et sosialt nettverk som er administre­rt i Iran. Så sikrer vi at det ikke får uheldige konsekvens­er for individer eller nasjonens sikkerhet, sier Abbas Araghchi. 12. mai må den eventuelt godkjennes på nytt, atomavtale­n som av mange ble ansett for å vaere kanskje den største utenrikspo­litiske seieren til president Barack Obama.

Det er ingen hemmelighe­t at president Donald Trump ikke liker avtalen. Mye tyder på at han gjør seg klar til å trekke USA ut av den. Trump har allerede sparket utenriksmi­nister Rex Tillerson, som var en tilhenger av avtalen, og erstattet ham med Mike Pompeo, som er svaert skeptisk til den.

I tillegg har Trump utnevnt John Bolton til ny nasjonal sikkerhets­rådgiver istedenfor den mer moderate H.R. McMaster. Bolton har tidligere tatt til orde for å bombe både Nord-Korea og Iran.

Vil reforhandl­e

Det er saerlig tre momenter ved avtalen som Trump ønsker å reforhandl­e: At den ikke omfatter Irans missilprog­ram, vilkårene for når internasjo­nale inspektøre­r

 ?? FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG ?? Abbas Araghchi var i Oslo denne uken for samtaler med blant annet utenriksrå­d Wegger Chr. Strømmen.
Han møtte Aftenposte­n i ambassadør­boligen i Baerum.
FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG Abbas Araghchi var i Oslo denne uken for samtaler med blant annet utenriksrå­d Wegger Chr. Strømmen. Han møtte Aftenposte­n i ambassadør­boligen i Baerum.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Kommentato­r ?? åKommentar Therese Sollien
Kommentato­r åKommentar Therese Sollien

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway