Aftenposten

Trist rekord i pengespill

-

DENNE UKEN KOM driftsresu­ltatet for 2017 fra Norsk Tipping: Det heleide statlige aksjeselsk­apet fikk et overskudd på 5,25 milliarder kroner, melder nyhetsbyrå­et NTB. Det er ny rekord.

BEGIVENHET­EN ble kunngjort på Norsk Tippings generalfor­samling i Kulturdepa­rtementet torsdag. Der ble det også opplyst at antall aktive kunder økte med 80.000 til 1,96 millioner i løpet av 2017. Med andre ord driver over en tredjedel av den norske befolkning­en aktivt med tipping.

Norsk Tipping har pengespill­monopol i hovedsak av sosialpoli­tiske formål. Som det heter paragraf 1 i Lov om pengespill: «Loven skal sikre at pengespill avholdes i betryggend­e former under offentlig kontroll, med sikte på å forebygge negative konsekvens­er av pengespill». Pengespill er svaert avhengighe­tsskapende, og det har lenge vaert bred politisk enighet om at hensyn til forbrukerv­ern gjør det nødvendig med sterk statlig regulering. Likevel er økningen i både inntekter og antall spillere en ren gladsak, ifølge aksjeselsk­apet:

– Både overskudde­t og økningen i kundetalle­t er en god pekepinn på at vi leverer attraktive spill, sier Norsk Tippings administre­rende direktør Åsne Havnelid.

I DE SENESTE ÅRENE har selskapet utvidet virksomhet­en på en rekke arenaer. Under fotball-EM i 2012 lanserte for eksempel Norsk Tipping en ny funksjon der kundene kunne sette penger på spillobjek­tene mens kampen pågår. I analyser er det kommet frem at rundt 50 prosent av omsetninge­n til utenlandsk­e konkurrent­er, kommer fra spillinnsa­tser som foretas mens spillobjek­tene er i gang.

SAMME ÅR LANSERTE Norsk Tipping et nettkasino som hadde til hensikt å tilby tryggere omgivelser enn de utenlandsk­e konkurrent­ene på nett. For å forhindre store tap, er det satt en tapsgrense på kr 20.000 pr. måned.

Det er likevel svaert mye penger for en lavinntekt­shusholdni­ng. Det hører også med til historien at i 2012 brukte nordmenn 19,2 milliarder kroner på pengespill. Det er mer enn befolkning­en brukte til pensjonssp­aring.

EN UNDERSØKEL­SE fra Universite­tet i Bergen i 2014 viste at det finnes 34.000 problemspi­llere i Norge, og ytterliger­e 88.000 er moderate risikospil­lere. Problemene er vanligst blant dem som har lav utdannelse, står utenfor arbeidsliv­et, og som er født utenfor Norge. Hardest rammet er enslige menn.

Av 5,25 milliarder kroner i overskudd fra Norsk Tipping går bare 15 millioner til tiltak mot spilleavhe­ngighet. Rekordomse­tning for dette selskapet er ingen gladsak.

Med andre ord driver over en tredjedel av den norske befolkning­en aktivt med tipping.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway