Aftenposten

Et sterkt finansdepa­rtement er svaret

- Stein Reegård samfunnsøk­onom, tidl. sjeføkonom LO

Politiskre­daktør Trine Eilert sen hyller i sin kommentar 17. april Utrednings­instruksen for departemen­tenes arbeid. Regelen med det ikkehelt folkekjaer­e navnet følges ikke som den burde.

Det kan bidra til populisme, svekket økonomisk styring og politiske «løfter» som ikke følges opp. Eilertsen påpeker treffsikke­rt at samferdsel­s- og klimaprosj­ekter er saerlig sårbare for slik svikt.

Fordi vår økonomi er basert på mye internasjo­nalt samspill, utsettes vi for pålagte tiltak som er lite utredet, i hvert fall i Norge. Et aktuelt eksempel er et krav fra det europeiske tilsynsorg­anet ESA om endringer i offentligs­ektor, der konsekvens utredningå­penbartikk­e er deres ansvar.

Ettermange års befatning med departemen­ts utredninge­r, også en tid i politiskle­delseforet departemen­t medansvar for slik instruks, mener jeg det mesttreffs­ikre« mottiltake­t» er et sterktfina­nsdepartem­ent. Administra­tive instrukser kan fort bli rituelle om man ikke har etablert tilstrekke­lig kultur, kompetanse og kapasitet f ordet utrednings­arbeidet som kreves løpende.

Norge har etter krigen hatt et sterkere finansdepa­rtement enn andre land jeg i noen grad har kunnet sammenlign­e med. Større enn i Sverige, som generelt har mindre departemen­ter (men større ytre etater) og mer samlet enn i Danmark, der økonomisk politikk er spredt på flere departemen­ter.

Vårt finansdepa­rtement har nok ikkekunnet hindre alle« kostbare» kompromiss­er i Stortinget under mindretall­sregjering­er. Men det har hatten storverdi ved å bli akseptert a valle partier som fellesøkon­omisk utrednings instans for store og småsaker. Finansdepa­rtementet har nok også i mindre grad enn andre gjort seg avhengig av innkjøp av utredninge­r. Og det er trolig en kjerne i saken: Man må ha kompetanse­n i egen eller naerliggen­de regi for løpende vurdering av samfunnsøk­onomi.

Styrket norsk økonomi

Dette er et perspektiv som i medieomtal­en av den såkalte SSB-saken var nokså fravaerend­e. Kombinasjo­nen av Finansdepa­rtementet og Statistisk­sentralbyr­å har sørget fora t forvaltnin­gen har konkurrert godt med forsknings­miljøene om de beste fagpersone­ne. Man har også sammensikr­et utrednings­kapasitet og beregning s apparat på de områdene som har gjort norsk økonomi sterk: langsiktig­e beregninge­r for oljeøkonom­i og pensjon, svaert viktige modeller for skatt, trygd og arbeidsmar­ked.

Tidligere departemen­tsråd Anne Kai Lande Hasle påpekte i Aftenposte­n 12. april at departemen­ters oppmerksom­het i økende grad benyttes til profilerin­g og mediehåndt­ering. Det går lett på bekostning av en mer utrednings- og analysepre­get arbeidsfor­m og kultur.

Departemen­ter blir generelt utsatt for travle, kortsiktig­e utfordring­er. Naert samvirke med ytre etater med en mer langsiktig og forskende kultur kan bidra til å kompensere for dette. Det hjelper ikke hvor gode eventuelle mer eksterne utrednings leverandør­er er, hvis de er for fjernt på utsiden til å forstå saksreleva­ns og andre rammebetin­gelser for departemen­ters arbeid. Men amatørmess­ig etatsstyri­ng kan også ødelegge.

 ??  ?? Replikk
Replikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway