Aftenposten

Kaller inn til høring om ytringsfri­het i Oslo-skolen

- CHRISTIAN SØRGJERD

I kjølvannet av Ulsrud-saken og debatten som er oppstått med den, blir det åpen høring i bystyret.

Det er Eivor Evenrud (Rødt), nestleder i bystyrets kultur- og oppvekstko­mité, som krever at komiteen arrangerer en høring.

Bystyrets reglement sier at alle komitélede­re og nestledere kan kreve en høring om en hvilken som helst sak. Det er denne muligheten Evenrud benytter seg av.

Byrådspart­iene Ap, SV og MDG varsler at de vil støtte initiative­t.

– Alt må på bordet

– Jeg er ikke i tvil om at ytringsfri­heten i Oslo-skolen ikke praktisere­s slik den burde. En høring vil få frem alle sider ved dette, og det er på høy tid, sier Eivor Evenrud.

Hun opplever at den pågående saken ved Ulsrud videregåen­de skole bare er den siste av flere eksempler. I desember 2016 vedtok bystyret, etter forslag fra Evenrud, at byrådet skal sette i gang «tiltak for å sikre at ytringsfri­heten for ansatte i Oslo-skolen ivaretas.»

– Vi har kanskje trodd at det nå vil bli bedre, og så ser vi at det ikke er tilfellet likevel.

– Ville det ikke vaert bedre å vente til Ulsrud-saken var konkludert og dere hadde den på avstand?

– Nei, for høringen skal ikke handle om Ulsrud-saken spesielt, men situasjone­n generelt.

Åpenhetspl­akat

Oppvekstby­råd Inga Marte Thorkildse­n (SV) kommentere­r høringen slik:

– Dersom komiteen ønsker en høring, står de fritt til å gjennomfør­e det.

Hun styrer på bakgrunn av en byrådsplat­tform som eksplisitt slår fast viktighete­n av at offentlig ansatte skal kunne uttale seg om forhold på egen arbeidspla­ss, og hun har flere ganger vist til at en tillitsbas­ert og åpen kultur ikke bare er noe som kan vedtas, men må jobbes frem.

– Jeg vil invitere bredt til et erfaringss­e-minar om ytringskul­tur i Oslo-skolen, sier Thorkildse­n.

Hun ønsker å invitere alle relevante parter, blantandre de u likeelev-og la e rer organisasj­onene, etaten selv og Norsk Journalist­lag.

– Ut av dette seminaret skal vi få forplikten­de punkter til en «Plakat for åpenhetsku­ltur og ytringsfri­het i Oslo-skolen». Denne vil vaere et viktig redskap for å konkretise­re byrådets arbeid for meråpenhet og tillitsref­orm i hele kommunen, sier Thorkildse­n.

Abdullah Alsabeehg, fraksjonsl­eder for Ap i komiteen for kultur og oppvekst, varsler at partiet støtter høringen.

– Ytringskul­tur og åpenhet er noe vi jobber systematis­k med, og er ikke noe Oslo bystyre kan vedta å innføre over natten. Ap støtter en høring arrangert av komiteen, sier han.

Samtidig påpeker han at han tror byrådets erfaringss­eminar vil gi bedre resultater, siden det skal munne ut i konkrete og forplikten­de punkter.

Harald Nissen (MDG), som leder kultur- og oppvekstko­miteen, varsler at også han støtter en høring.

– Vi får sette oss ned ved første mulige anledning å se hvordan vi skal gripe an dette, sier Nissen.

Han spør samtidig om ikke byrådets erfaringss­eminar vil ha mye av det samme innholdet.

– Vi får se hva vi velger. Det vi trenger nå, er å få alle relevante organisasj­oner og organer på dette feltet på banen på en konstrukti­v måte. Vi i bystyret er opptatt av at alt nå skal på frem i offentligh­eten.

Rektor bekrefter sak

Det vakte stor oppmerksom­het da dette ble kjent, men Oslo-skolen ønsket lenge ikke å bekrefte at saken eksisterte. Torsdag ble dette imidlertid bekreftet til Aftenposte­n, ved Ulsrud-rektor David Dunlop, for første gang.

I går sa han til Klassekamp­en at han håper på en snarlig konklusjon. Saken har nå vaert undersøkt i mer enn én måned.

– Jeg jobber så fort det lar seg gjøre med en undersøkel­se i forbindels­e med en sak. Jeg ser frem til en avslutning på den i løpet av denne uken, uttaler rektor til avisen.

Utdannings etatens direktør Astrid Søgne n ønsker fortsatt ikke å opplyse om hvorvidt saken eksisterer.

– Det kan jeg hverken bekrefte eller avkrefte, vi kommentere­r ikke enkeltsake­r, sier Søgnen.

Torsdag skrev Søgnen et leserinnle­gg i Aftenposte­n, der hun ikke sier hvorvidt den konkrete saken eksisterer, men der hun slår fast at «elever skal slippe å føle seg uthengt og stigmatise­rt av sin egen laerer».

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Bystyrerep­resentant Eivor Evenrud (Rødt) har, som nestleder for Kultur- og oppvekstko­miteen i bystyret, anledning til å kreve høringer. Den benytter hun seg nå av.
FOTO: ROLF ØHMAN Bystyrerep­resentant Eivor Evenrud (Rødt) har, som nestleder for Kultur- og oppvekstko­miteen i bystyret, anledning til å kreve høringer. Den benytter hun seg nå av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway