Aftenposten

Thorbjørn Jagland

-

Født: 5. november 1950 Generalsek­retaer for

Europaråde­t siden 2009

Leder i Arbeiderpa­rtiet 1992-2002

Statsminis­ter 1996-1997 Utenriksmi­nister fra

2000-2001 i Jens Stoltenber­gs første regjering Stortingsp­resident fra 2005-2009 Stortingsr­epresentan­t 1993-2009

«Det har aldri vaert fremlagt noen korrupsjon­sbeskyldni­nger mot regjerings­samarbeide­t i Europaråde­t, som er det eneste Jagland har administra­tivt ansvar for», skriver Holtgen i en e-post.

Økt misnøye – norsk støtte

Flere PACE-medlemmer forteller at det er økt misnøye med Jagland blant parlamenta­rikerne i PACE. Mange mener at han ikke tar de nødvendige grepene, og at han er for ettergiven­de overfor land som Russland, Tyrkia og Aserbajdsj­an.

Den norske delegasjon­en med stortingsr­epresentan­ter støtter imidlertid Jagland. Leder for delegasjon­en, Høyres Ingjerd Schou, mener at generalsek­retaeren har gjort en god jobb.

– Vi medvirket til at han ble gjenvalgt som generalsek­retaer – til det beste for Europaråde­t – og kontakten med ham har vaert god, sier Schou.

Morten Wold, stortingsr­epresentan­t for Fremskritt­spartiet, sitter i samme partigrupp­e i PACE som Liddell-Grainger. Han forstår hvorfor kritikken mot Jagland kommer, men støtter den ikke.

– Den norske delegasjon­en har støttet Jagland, både for å få ham gjenvalgt i 2014 og i arbeidet hans for å reformere organisasj­onen, fremholder Wold.

Både Wold og Schou mener at det er svaert viktig at Jagland er til stede når granskning­srapporten om korrupsjon fremlegges i morgen.

Thorbjørn Jagland har styrt Europaråde­t svaert dårlig, og han har ikke tatt tak i korrupsjon­en, mener en av lederne i Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling.

Varslet om korrupsjon i årevis

Aftenposte­n dokumenter­te i fjor at det ble varslet om korrupsjon­ssaken i mange år, og at den var bredt kjent i Strasbourg. Likevel ble det ikke gjort noe før i 2017. I fjor sommer ble det satt ned en uavhengig granskning­skommisjon. Europaråde­ts generalsek­retaer Thorbjørn Jagland kjente til korrupsjon­sanklagene allerede i 2012, ifølge armenske og aserbajdsj­anske medier.

Jagland har tidligere sagt at han ikke kunne gjøre noe med korrup-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway