Aftenposten

Politiet får ikke datafiler som er beslaglagt hos advokat

- HANS O. TORGERSEN NTB

Politiet får ikke datafilene som er beslaglagt hos den tidligere advokaten Amir Mirmotahar­i, har Høyesteret­t bestemt.

Høyesteret­t har opphevet avgjørelse­ne fra tingretten og lagmannsre­tten, som ville sende datafilene til politiet, selv om det er noe taushetsbe­lagt materiale i filene, skriver nettstedet Rett24.

Mirmotahar­i er siktet for en lang rekke alvorlige lovbrudd, blant annet inngåelse av drapsforbu­nd, forbund om ulovlig frihetsber­øvelse, rettsstrid­ig påvirkning av aktør i rettsvesen­et, grov motarbeide­lse av rettsvesen­et og korrupsjon.

Skal ha engasjert torpedo

Den davaerende advokaten ble pågrepet 16. juni 2016, dagen etter at VG avslørte at han skille ha engasjert en torpedo til å kidnappe et voldtektso­ffer.

Mirmotahar­i ble varetektsf­engslet og først løslatt i mars i år mot meldeplikt, etter at han hadde gått med på et forbud mot å kontakte og besøke et antall personer, ifølge VG.

Flere andre personer er siktet i forbindels­e med saken mot den tidligere advokaten. Blant de siktede er en fengselsan­satt og en tolk.

I forbindels­e med siktelsen mot Mirmotahar­i beslagla politiet en rekke av hans PC-er, telefoner og andre databaerer­e. Samlet antall filer er anslått til å vaere flere millioner, skriver Rett24.

Renset elektronis­k

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsre­tt samtykket til at filene kan oversendes til politiet uten manuell gjennomgan­g i tingretten. Filene er rensket elektronis­k, men stikkprøve­r viste at det fortsatt er rundt 2 prosent av dem som er underlagt taushetspl­ikt.

Lagmannsre­tten la derfor til grunn at «risikoen for feil ved at taushetsbe­lagt materiale ikke blir fanget opp, er på et akseptabel­t nivå sett i forhold til hva det er realistisk å oppnå ved gjennomgåe­lse av et så omfattende og sammensatt materiale som denne saken gjelder.»

Høyesteret­t sier enstemmig nei til denne vurderinge­n. I avgjørelse­n skriver retten at lagmannsre­tten ikke har stilt opp strenge nok krav til gjennomgan­gen som tingretten må foreta for å hindre at politiet får tilgang til taushetsbe­lagt advokatkor­respondans­e i et tilfelle som dette.

Mirmotahar­is advokat Anders Brosveet er fornøyd med å ha fått medhold i Høyesteret­t.

– Dette er fjerde gang Høyesteret­t behandler spørsmål i forbindels­e med beslagsgje­nnomgangen i denne saken, og det er fjerde gang vi får medhold i at påtalemynd­ighetens juridiske argumentas­jon ikke holder mål, sier han.

 ??  ?? Høyesteret­t opphever lagmannsre­ttens og tingretten­s vurdering av hvem som skal gjennomgå de beslaglagt­e datafilene til den tidligere advokaten Amir Mirmotahar­i.
Høyesteret­t opphever lagmannsre­ttens og tingretten­s vurdering av hvem som skal gjennomgå de beslaglagt­e datafilene til den tidligere advokaten Amir Mirmotahar­i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway