Aftenposten

Trump sa at Putin skrøt av russiske prostituer­te

- KJETIL HANSSEN

I fjor ble det kjent at den sparkede FBI-sjef James Comey hadde tatt notater etter sine samtaler med USAs president Donald Trump.

Comey kom nettopp ut med boken «A Higher Loyalty» der han var sterkt kritisk til Trump, og nå er notatene blitt offentlig kjent.

Famøst notat samtaleemn­e

Notatene på 15 sider er delvis sladdet og beskriver syv møter i ukene og månedene før Comey ble sparket av Trump i mai i fjor. I flere av møtene snakker Trump med sin FBI-sjef om det famøse notatet som sirkulerte i Washington der det blant annet ble påstått at russerne skulle ha en film av Trump sammen med prostituer­te.

Overnattet ikke i Russland

I et av møtene mellom Comey og Trump, 8. februar i fjor, tok presidente­n selv opp saken og sa at det plaget ham hvis kona hans skulle vaere i tvil om hvorvidt dette var usant. Han forklarte overfor Comey at han ikke hadde overnattet i Russland under den aktuelle turen i forbindels­e med Miss Universe-konkurrans­en.

I Comeys notat heter det: «Presidente­n sa at den «prostituer­tgreia» er sludder, men at Putin hadde fortalt ham at «vi har noen av de vakreste prostituer­te i verden».

Ifølge notatet sa Trump ikke noe om når Putin skal ha sagt dette til ham.

I går hadde Kreml ennå ikke kommentert påstanden.

Vil heksejakte­n fortsette?

Tidligere har det vaert kjent at Trump i et møte gjorde flere forsøk på å få en slags lojalitets­ed fra FBI-sjefen. Han skal også ha forsøkt å få FBI til å droppe etterforsk­ning av Michael Flynn, som på det tidspunkt allerede hadde fått sparken som nasjonal sikkerhets­rådgiver.

President Trump kommentert­e via Twitter offentligg­jøringen av notatene slik torsdag kveld amerikansk tid:

«James Comeys notater er akkurat ute og viser tydelig at det

var

og I tillegg lekket han gradert informasjo­n. WOW! Vil heksejakte­n fortsette?»

Snakket om Flynn

Comey har fortalt at han skrev notatene fordi han tenkte at han en dag kunne trenge en gjengivels­e av hva som hadde foregått. I det første notatet – fra 7. januar 2017 – skrev han det i bilen fem minutter etter møtet i Trump-tårnet i New York.

Selv om Trump gjerne ville at FBI skulle legge vekk granskning­en av Flynn, skal han i en middag med Comey ha pekt på sitt eget hode og sagt at Flynn «har alvorlige problemer med dømmekraft­en». Årsaken: Flynn skal ha somlet med å fortelle Trump om en gratulasjo­n fra en verdensled­er slik at Trump ikke fikk takket raskt nok.

Flynn fikk sparken i februar i fjor da det ble kjent at han hadde snakket usant om sin kontakt med Russlands ambassadør i USA.

Partifelle­r: Renvasker Trump

Det var justiskomi­teen i Representa­ntenes hus som fikk frigitt notatene, og nyhetsbyrå­et Associated Press har offentligg­jort delvis sladdede versjoner. Tre ledende republikan­ere i komiteen, Bob Goodlatte, Trey Gowdy og Devin Nunes, konkludere­r med at de renvasker Trump for anklager om motarbeidi­ng av rettsvesen­et.

De mener notatene viser at Trump ville ha anklagene om sammensver­gelse med Russland etterforsk­et grundig.

– Notatene viser også at tidligere direktør Comey aldri skrev at han følte seg motarbeide­t eller truet, kommentere­r de tre i en uttalelse.

Refser Comey

De tre partifelle­ne av Trump raljerer også med Comey og karakteris­tikkene han har kommet med i sin bok.

– Han var villig til å arbeide for noen han anså som moralsk uskikket til embetet, i stand til å lyve, som krevde personlig lojalitet, burde vaert tiltalt i en riksrett og som minnet om en mafiasjef. Comey var villig til å overse alle disse karakteris­tikkene for å beholde jobben sin. Sparkingen av ham selv var etter hans syn den egentlige forbrytels­en, kommentere­r republikan­erne.

 ?? FOTO: SUSAN WALSH / AP/NTB SCANPIX ?? FBI-sjef James Comey tok notater etter sine møter med president Donald Trump. Nå er disse blitt offentlige.
FOTO: SUSAN WALSH / AP/NTB SCANPIX FBI-sjef James Comey tok notater etter sine møter med president Donald Trump. Nå er disse blitt offentlige.
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? President Donald Trump og eks-FBI-sjef James Comey.
FOTO: AP/NTB SCANPIX President Donald Trump og eks-FBI-sjef James Comey.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway