Aftenposten

Få beviser støtter opp om Peter Madsens forklaring

-

Kvelning eller halshuggin­g

Etter å ha sett og hørt det meste av bevisførse­len er det lett å konkludere med at det ikke er mange objektive funn som støtter opp om Madsens forklaring om at Kim Wall døde som følge av en gasslekkas­je om bord i ubåten.

Aktors beste kort er uten tvil rettsmedis­inerne. Deres erklaering naermest smadrer Peter Madsens forklaring.

Patologene kan ikke konkludere med en sikker dødsårsak, men mener at det er mest naerliggen­de å tro at den svenske journalist­en døde som følge av kvelning eller halshuggin­g.

Innrømmer knivstikki­ng.

Samtidig kan rettsmedis­inerne med høy grad av sannsynlig­het konkludere med at hun ble påført knivstikk i hodet og brystet mens hun ennå var i live. Obduksjone­n viste også at Kim Wall ble påført 15 knivstikk i underlivet. Disse mener de sakkyndige at hun ble påført mens hun var i live eller umiddelbar­t etter dødens inntreden.

Madsen forklarer at han knivstakk henne flere timer etter at hun døde i forbindels­e med parteringe­n og tviholder på at dødsårsake­n var gassforgif­tning.

Får litt drahjelp.

Madsens forsvarer får litt drahjelp fra de sakkyndige: På direkte spørsmål fra advokat Betina Hald Engmark kan de ikke utelukke gassforgif­tning som dødsårsak.

På den annen side; de sakkyndige kunne ikke ha svart annerledes så lenge de ikke har vaert i stand til å fastslå en klar dødsårsak fordi likdelene hadde ligget så lenge i sjøen.

Spørsmålet rettens medlemmer må stille seg er om Kim Wall døde av gassforgif­tning etter at hun var knivstukke­t flere steder på kroppen.

Svaret gir seg selv, etter min oppfatning.

Tre forklaring­er.

Så var det dette med troverdigh­eten, da. Peter Madsen forklarte først til politiet at han hadde satt Kim Wall i land på Refshaleøe­n i København.

Han endret forklaring da etterforsk­erne fant likdeler som man kunne fastslå var fra den svenske journalist­en. Den nye forklaring­en gikk ut på at Kim Wall døde fordi hun fikk en 70 kilo tung luke i hodet.

Da politiet fant hodet i sjøen, hadde det ingen skader som kunne tyde på at forklaring­en var riktig.

Deretter kom forklaring­en om gassforgif­tning.

«Usannsynli­g».

Det er en forklaring som blankt avvises av en av Danmarks mest erfarne ubåteksper­ter, orlogskapt­ein Ditte Dyreborg. Hun har avgitt en rapport på 300 sider og konkludere­r med at det er «usannsynli­g» at det kunne oppstå en gasslekkas­je i ubåten som tok livet av Kim Wall. Dersom Madsens forklaring er riktig: Hvorfor meldte han ikke straks fra om ulykken til politiet?

Det er et forhold som de nok har notert seg ved dommerbord­et.

Onsdag faller dommen mot

Peter Madsen i Københavns Byret.

Hvor farlig?

Forrige rettsdag var torsdag 5. april. Da ble ikke aktor Jakob Buch-Jepsen ferdig med å lese opp erklaering­en fra de rettspsyki­atrisk sakkyndige, blant annet fikk vi ikke vite hvordan de sakkyndige vurderer Madsens farlighet:

Er han fremdeles farlig? Er det fare for at han kan begå nye alvorlige forbrytels­er dersom han slippes på frifot?

Det er grunn til å tro at psykiatern­e har svart ja på begge spørsmålen­e.

Uten en slik psykiatris­k ryggdeknin­g kunne ikke aktor, allerede da han tok ut tiltalen, varsle at han vil legge ned påstand om livsvarig fengsel, subsidiaer­t forvarings­straff.

Onsdag får vi etter planen vite hva dommerne mener.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway